2016, Unul dintre cei mai slabi ani apicoli din Romania

apicultori rapita

Va vine sa credeti sau nu, 2016 este considerat a fi unul dintre cei mai slabi ani din ultimii 30 pentru apicultura romaneasca. Vorbim despre cifre, apicultura oficiala, declarata si nu despre ‘nea “Caisa” cu 5 familii care a scos 15 kg/familie la salcam.
S-a solicitat sprijinul Ministerului Agriculturii in acest sens inca din luna mai. Speram ca floarea soarelui sa rotunjeasca cifrele si sa ne ajute sa mai “spalam” rusinea 😛

Presedintele ACA, Ioan Fetea a declarat pentru AGERPRES:

„Suntem într-o situaţie disperată, între faliment şi supravieţuire, pentru că nu s-a făcut nimic din cauza ploilor. Dăm suplimente nutritive, zahăr şi hrană albinelor, practic le stimulăm în perioada în care trebuia să fim la cules la rapiţă şi la salcâm, iar teiul este aproape terminat. Am făcut nişte cheltuieli extraordinare şi apicultorii nu mai au efectiv ce să le dea albinelor să mănânce. Va fi un an dezastruos. Eu sunt din 1985 în această structură şi nu am mai întâlnit aşa ceva, iar mulţi apicultori mai vârstă au spus că nu li s-a mai întâmplat niciodată ca în perioada de rapiţă, de salcâm sau de tei să stea cu sticla de sirop şi să le dea de mâncare albinelor. Practic, anul acesta am dat de trei ori mai multă mâncare decât într-un an normal, respectiv peste 15 kilograme de zahăr sau sirop pe familia de albine ca să le menţinem în viaţă, nu ca să facem producţie”

Este adevarat ca momentan nu pot fi facute estimari de acuratete in privinta productiei totale de miere pe 2016, dar cert e ca pana aici stam destul de prost la rapita, salcam si tei.

„Nu pot spune nimic despre producţie pentru că efectiv nu s-a realizat. La rapiţă avem doar 15 -20 % din producţie şi doar în două-trei zone din ţară, pentru că în rest nu s-a făcut nimic, la salcâm este la fel, mai puţin de 20%, iar la tei mai nimic. Raportul trimis la minister este doar pentru perioada de primăvară, inclusiv luna mai, dar situaţia continuă şi în iunie. Am rămas şi fără albine, pentru că ele nu aşteaptă ajutorul statului. Situaţia este dezastruoasă şi apicultorii nu mai ştiu ce să facă. Au cheltuit tot, producţie nu au ca să vândă, iar de patru luni cu asta de ocupăm: hrănim albinele în loc să valorificăm. Rămâne să vedem ce facem la floarea soarelui, dar şi aici, dacă vor apărea călduri extreme şi secetă, dacă temperaturile trec de 35 – 40 de grade, se duce şi floarea soarelui”, a subliniat Ioan Fetea.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate zone sunt vestul, centrul si sudul tarii, doar in Moldova situati este ceva mai buna.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru în Europa, si detine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national sunt inregistrati în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Butoaie pline tuturor!

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.