Albinele detecteaza campurile electrice ale florilor

Am scris intr-un articol anterior (curiozitati apicole) ca albinele detecteaza campurile electrice ale florilor si am zis sa aprofundez putin chestiunea, deoarece mi se pare foarte interesanta si importanta de stiut, mai ales pentru apicultori.
Omul intelege/percepe lumea din jur prin experientele si simturile de care dispune si, in egocentrismul lui, tinde sa atribuie si celorlalte vietati aceleasi caracteristici, dar fiecare vietate, in functie de specie si de nevoile sale, are moduri diferite de a percepe lumea din jur. Albinele nu fac exceptie.
Faptul ca albinele detecteaza campurile electrice ale florilor si se orienteaza dupa acestea in activitatea lor de culegatoare este cunoscut de multi ani, inca inainte de anii ’60, dar ideea nu a fost primita cu prea mult entuziasm si, astfel, studiile in aceasta directie nu s-au mai aprofundat – in conceptia acelor vremuri, albinele alegeau florile doar dupa colorit si parfum, campurile electrice si electromagnetice nu-si aveau locul in relatia naturala dintre flori si albine sau in sistemul de navigatie al acestora.

Anii au trecut si lucrurile s-au schimbat; conceptiile, tehnologiile si studiile au avansat si, astfel, s-au descoperit multe lucruri de-a dreptul uimitoare.

Albinele, electricitatea si electromagnetismul

pamantul din spatiu
In primul rand, s-a demonstrat ca albinele (pe langa celelalte metode) folosesc si campul magnetic al planetei pentru a se orienta. Stiati ca si vacile fac acelasi lucru?
Albinele au un sistem foarte sensibil de detectare a acestor unde, putand chiar sa prevada furtuni si ploi (ele au abilitatea de a detecta in aer energia statica care le preceda pe aceste). Astfel, albina stie ca trebuie sa se intorca la stup inainte de inceperea unui fenomen meteo ce-i poate pune viata in pericol.
De asemenea, s-a demonstrat ca albinele pot detecta campul electric care inconjoara o floare.

Albinele detecteaza campurile electrice ale florilor

albina electricitate
floare incarcatura electricaAlbinele pot distinge intre campurile produse de diferite forme florale si isi pot da seama daca floarea a fost sau nu vizitata de catre un alt polenizator.
Florile, pe langa frumusetea lor, culori, miros, sunt, de asemenea, si mici panouri electrice (in imaginea alaturata puteti vedea campul electric al unei flori colorat in albastru)

Care este principiul de functionare?

Albinele, in zborul lor, se incarca cu sarcina prin miscarea aripilor si prin ciocnirea cu particule foarte mici din aer (praf, bacterii, molecule), astfel incarcandu-se, in general, cu sarcina pozitiva.
Florile, in zilele senine, tind sa fie incarcate cu sarcina negativa. Ele, din punct de vedere electric, sunt legate la pamant, dar aerul care le inconjoara este purtator de o tensiune de aproape 100 de volti pentru fiecare metru deasupra solului.
Cand sarcina pozitiva (albina) intalneste sarcina negativa (floarea), polenul din floare este atras de albina ca un magnet. De multe ori, albina nici nu trebuie sa se aseze pe floare, doar zburand la distanta mica deasupra ei; polenul efectiv “sare” din floare si se lipeste de corpul albinei.

albina acoperita cu polen

sursa imagine: deviantart.com

O floare vizitata de albine va imprumuta din sarcina pozitiva (sau negativa, dupa caz) al acestora, astfel campul electric (electromagnetic) al florii modificandu-se. Cand o alta albina zboara deasupra florii in cauza, aceasta percepe campul electric modificat si intensitatea lui,  putand sa-si dea seama daca floarea a mai fost vizitata sau nu de catre alti polenizatori. Astfel, albina decide daca se merita sa se aseze pe floarea in cauza sau sa mearga mai departe.

Daca urmariti zborul albinelor in flori, o sa vedeti ca uneori survoleaza deasupra unei flori, dar nu se aseaza pe ea, apoi trece mai departe. Mereu m-am intrebat de ce fac asta, de ce se aseaza pe anumite flori si pe altele nu. Se pare ca raspunsul este dat de campul electric si electromagnetic al acestora.

Cercetatorii au masurat potentialul electric la nivelul cozii unei petunii, care a crescut cu 25 mV cand o albina a aterizat pe ea. Schimbarea potentialului electric s-a produs inainte ca albina sa aterizeze pe floare, ceea ce demonstreaza ca nu are nimic de-a face cu contactul fizic al insectei cu floarea.

Se pare ca albinele si florile au comunicat mereu unele cu altele prin acest limbaj secret si invizibil ochiului liber, al sarcinilor electrice.

Din cate am inteles, studiile in aceasta directie continua la Universitatea Bristol din Anglia. Cine stie ce secrete vom mai afla despre aceste uimitoare vietati?!

 

8 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.