Albinele folosite in detectarea cancerului
|Albinele folosite in detectarea cancerului si a altor boli grele
Oamenii de stiinta care au studiat si studiaza in continuare albinele au descoperit ca albinele melifere (Apis Mellifera) au un simt al mirosului extraordinar de dezvoltat.
Ca si comparatie, mirosul unui albine este mult mai dezvoltat decat al unui caine antrenat in acest sens, albinele percepand ca miros substantele la nivel submolecular.
Albinele pot fi “dresate” pentru a detecta mirosuri chimice specifice, inclusiv “biomarkeri” asociati cu boli precum tuberculoza, cancerul la plamani, cancerul de piele si cancerul pancreatic.
Ba mai mult, exista o companie numita Insectinel care foloseste mirosul albinelor in lupta contra terorismului – voi vorbi despre acces proiect intr-un articol viitor.
Cine a demarat acest proiect?
Proiectul albinelor folosite in detectarea cancerului si a altor probleme de sanatate a fost prezentat in cadrul festivalului “Dutch Design Week” (saptamana designului in Olanda) de catre designerul portughez Susana Soares. Aceasta a proiectat dispozitive din sticla in care se baga albinele “adulmecatoare” antrenate.
Cum functioneaza?
Albinele “antrenate” sunt bagate intr-o camera din sticla, in care pacientul expira aer printr-o supapa. In cazul in care albinele detecteaza boala, atunci acestea se muta intr-o camera secundara mai mica, prin care trece aerul expirat de pacient.
Susana Soares explica:
“Albinele antrenate se grabesc sa intre in camera mai mica doar daca detecteaza mirosul specific in respiratia pacientului, miros pe care au fost antrenate sa-l depisteze.”
Cum se “dreseaza” albinele “adulmecatoare” si cat tin minte mirosul invatat?
Albinele pot fi dresate foarte usor folosind efectul “Pavlo”, proces ce dureaza aproximativ 10 minute. Mai exact, albinele sunt expuse unui miros specific, apoi li se da ca recompensa sirop de apa cu zahar. Astfel, albinele asociaza mirosul la care au fost expuse cu recompensa de dupa.
Prin urmare, albinele intra in camera mai mica a dispozitivului atunci cand detecteaza mirosul specific, crezand ca acolo exista recompensa de sirop.
Odata antrenate, albinele retin mirosul invatat pentru intreaga lor viata (care, din pacate, dupa cum stiti, nu e prea lunga).
Ce boli pot detecta albinele?
Prin cercetari stiintifice s-a demonstrat ca albinele pot detecta o mare varietate de boli intr-o faza incipienta precum: tuberculoza, cancerul pulmonar, cancerul de piele si diabetul.
Unde se folosesc aceste dispozitive?
Aceste uimitoare instrumente de diagnostic se folosesc, in prezent, la scara destul de larga in clinici care folosesc apiterapia, deoarece sunt necesare anumite sectii pe care o clinica normala nu le detine, cum ar fi un centru pentru albine, un laborator de cercetare si instruire si, bineinteles, o stupina 🙂 Dupa ce albinele efectueaza diagnosticul in clinica, acestea sunt eliberate intorcandu-se la stupul lor.
Mi se pare de-a dreptul uimitor acest mod de folosire al albinelor, acestea salvand in mod direct vieti omenesti.