Albinele ma recunosc!

octan albine

“albinele stiu sa numere, sa recunoasca forme si sa recunoasca un chip uman”

Cercetator: Aurore Avargues-Weber

Dragi apicultori si iubitori ai albinelor, astazi am concretizat un experiment pe care il urmaresc de aproape doi ani. Am mai scris intr-un articol anterior despre faptul ca “albinele sunt fiinte inteligente“, dar nu am scris nimic experimentat pe propria piele.
Astazi a fost o zi insorita si fara vant, cu temperaturi de peste 20 de grade (cel putin asa arata termomentrul local), deci, o zi superba de iesit la zbor.
Albinele au fost foarte calme, le-am administrat turte energetice, toate bune si frumoase.
Mai tarziu, am mers la ele sa urmaresc putin zborul si sa vad ce fac. Doar ca, de data asta, nu am avut masca pe fata si m-am ales cu tamponari in cap, indemnandu-ma sa parasesc perimetrul.
Am revenit cu masca si nici macar una nu ma tampona. Atunci mi s-a aprins un beculet si am zis ca poate ele ma recunosc cu masca pentru simplu fapt ca asa umblu la ele si asa imi fac treaba ca apicultor.
Mi-am dat masca jos si, imediat, au inceput sa ma tamponeze iar ca sa parasesc zona. Cum mi-am pus masca, nici macar nu ma luau in seama.
Am repetat procesul de aproape 10 ori si, de fiecare data, am avut parte de aceeasi reactie – cu masca ma acceptau, iar fara masca ma goneau.
De aici am tras concluzia ca albinele din stupina proprie ma recunosc doar cu masca (dupa forma efectiva a acesteia).
Nu m-am oprit aici, si am testat si cu alte trei culori de masca (masti pe care le folosesc foarte rar; de obicei, le dau musafirilor), dar se pare ca nu le pasa de culoare, acceptandu-ma cu fiecare dintre mastile de culori diferite.

Am observat acest lucru de ceva timp, dar niciodata nu am stat sa analizez prea mult problema si sa ajung la o concluzie clara, dar aceasta primavara timpurie mi-a oferit acest prilej.

Este posibil sa gresesc si motivele sa fie foarte diferite, dar asta am observat si asta impratasesc.

Va provoc sa incercati! 😀

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *