Albinele si Bovinele inregistrate pe acelasi sistem

albina vaca
Se dezbate modificarea sistemului de inregistrare al familiilor de albine mai ales pentru Programul Apicol 2017-2019, pentru ca actualul sistem este pur si simplu greoi, birocratic si nefunctional, apicultorul fiind obligat sa-si declare stupii / sa-i inregistreze atat la Registrul agricol cat si la ANZ.

Ce zice conducerea?

Presedintele ACA Ioan Fetea explica:

”Noi am solicitat să nu se mai facă acest sistem care este foarte birocratic și greoi și să se transfere această responsabilitate la primării în sensul că oricum solicitarea adeverinței de la Registrul Agricol este imperios necesară pentru toate aceste măsuri de sprijin financiar. Adică și primăriile pot da un cod de exploatație astfel încât apicultorul să nu mai fie nevoit să umble toată ziua la ANZ după numere ba că a făcut cineva un roi sau că i-a murit o familie de albine. Apicultorul trebuie să informeze la București iar noi credem că nici dacă era factorul uman la mijloc nu exista atâta intervenție.”

Vicepresedinte ROMAPIS, Constantin Dobrescu spune ca un numar de indentificare pentru fiecare familie de albine este un lucru absurd si ca identificare nu se poate face ca la bovine sau ovine. Acesta explica:

”Este o problemă foarte dificil de rezolvat iar Ministerul Agriculturii a venit cu niște propuneri de cosmetizare, adică să se renunțe de exemplu la ideea de identificarea coloniei și să se ajungă la identificarea cutiei în care se află albinele. Dar la fel, este un lucru inutil, pentru că în practică apicultorii nu pot să respecte toate acele prevederi. Propunerea unanimă a apicultorilor a fost să se renunțe la identificarea fiecărei unități și a fiecărei familii și să se facă o identificare la nivelul stupinei. Având în vedere că există deja niște coduri eliberate de DSV sau când apicultorul înregistrează stupul la primărie toate datele sunt depuse acolo. Deci se pot strânge statistic date care pot fi folosite de Ministerul Agriculturii, pentru că acest motiv se invocă mereu, și anume că nu au dovada numărului de stupi. Mai ales că există mai multe baze de date, de la INS, ANZ sau DSV și între ele există diferențe foarte mari.”

Sistemul ne-a facut de rusine in UE

Practic sistemul actual de inregistrare a stupilor este pur si simplu nefunctional la mai multe niveluri si astfel ne-am facut oarecum de rusine si in UE.
Dupa doi ani de functionare in acest sistem, ANARZ are inregistrat fabulosul numar de cca. 2.500.000 stupi, iar registrele agricole contin cca. 1.250.000 de stupi.
Aceste cifre au ajuns la UE iar aceasta diferenta enorma va dati seama ca nu a dat bine deloc.
UE a considerat ca adevarul este undeva la mijloc, astfel a decis ca Romania are inregistrati cca. 1.500.000 de stupi, cu observatia de a pune la punct sistemul de inventariere.

Reprezentanti ai apicultorilor au depus la Minister un memoriu, sustinand ca cel mai bun mod de inregistrare este la Registrul Agricol al localitatii in care se afla stupina si unde in prezent suntem obligati sa declaram anual.
Pana in prezent nu s-a dat nici un raspuns acestui memoriu.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.