Apicultorii obligati de UE sa declare numarul de stupi anual

pavilion stupi
Uniunea Europeana la inceput de an, vine cu noi obligatii pentru apicultori, anume ca acestia vor fi obligati sa-si declare numarul de stupi, conform unor reglementari legislative.

Regulamentul nr. 1366/2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste ajutoarele din sectorul apicol, prevede la art. 2 – Metode de determinare a numarului de stupi :

“Statele membre care prezintă programe naționale pentru sectorul apicol in conformitate cu art. 55 din Regulamentul (UE) nr 1308/2013( “programe apicole”) trebuie să aplice o metodă fiabilă pentru a stabili, în fiecare an, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, numărul de stupi pregătiți pentru iernat, prezenți pe teritoriul lor.”

Organizatiile apicole sustin depunerea declaratiilor la primariile locale

La intalnirea de la MADR din 26 ianuarie, organizatiile din sectorul apicol au convenit ca determinarea numarului de familii detinuti de apicultorii din Romania ar trebui sa se faca folosind datele Registrului Agricol, unde fiecare apicultor sa fie obligat sa faca o declaratie anuala a numarului de familii detinut. Declaratia urmand sa fie depusa la primaria localitatii unde se afla vatra stupinei.
Adresa trimisa catre MADR mai spune:

”Cu această ocazie declară și produsele apicole obținute în anul respectiv (cum se procedeză când se solicită atestatul de producător). Propunem ca această declarație să se facă așa cum se menționează în Regulamentul UE, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie”

Se pare ca aceasta metoda ar fi cea mai convenienta atat pentru apicultori cat si pentru stat nepresupunand costuri pentru nici una dintre parti si se reduce hartogaraia. Adevarul este ca ar fi si culmea sa platesti pentru a-ti declara stupii. Dar ne-ar mai mira ceva?

Pierzandu-ne in birocratia tampit de complicata, duce si la erori si astfel au existat multe situatii in care cifrele cumulate de Registrul Agricol si cele detinute de A.N.Z sunt diferite.

Autoritatile sustin ca declaratiile sa se faca prin OJZ-uri

O mare tampenie sustinuta de autoritati este ca declaratiile sa se faca prin OJZ-uri. Spun asta din mai multe motive:
1. Pentru declarare trebuie ca apicultorii sa se deplaseze de cel putin 2 ori pe an la Oficiile Judetele pentru Zootehnie (OJZ). Aceasta inseaman timp pierdut si stat la cozi. Ba mai mult, reprezentantii OJZ trebuie sa faca drumul invers spre vetrele stupinelor pentru verificari, ceea ce duce iar la timp pierdut si implica costuri (care cel mai probabil vor fi acoperite de apicultori).

2. Apoi este vorba de dubla inregistrare, pentru ca deja avem obligatia de a declara Registrului Agricol.

3. Organizatiile din sectorul apicol spun:

”Din cauza cheltuielilor și a sistemului birocratic apicultorul va evita declararea tuturor modificărilor survenite în stupină, ceea ce va face ”sistemul de identificare” inutil. Vor apela la OJZ numai apicultorii care accesează PNA sau PNDR și aceasta va face ca efectivele înregistrate să nu reflecte niciodată situația reală din țară”.

4. Sistemul propus de autoritati este greoi si nu mai este aplicat de nici un alt stat din Uniunea Europeana. Tindem sa fim mai catolici decat Papa, si nu ne uitam putin peste gard sa vedem cum fac altii intr-un sistem functional.

5. ANZ nu are legaturi stranse cu apicultura. Nu face selectie, ameliorare sau cercetare asa cum prevede legea de organizare.

Nu sunt impotriva declararii. Este o metoda civilizata si normala pentru ca la nivel national si nu numai sa se cunoasca cifrele apicole (numar de familii si cantitati de productie), doar ca sper ca se va face intr-o maniera normala si fara complicatii; sa nu mai inventeze toate prostiile asa cum se intampla in majoritatea domeniilor in Romania. De ce sa complicam lucrurile cand pot fi atat de simple? De ce nu ne uitam cum fac tarile mai dezvoltate din UE?

2 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.