Apicultorii pagubiti merg in instanta

albine moarte

Nu stiu daca stiti sau daca mai tineti minte, dar anul trecut, in comuna Puiesti (Vaslui) au fost otravite aproape 1400 de familii de albine cu un insecticid interzis (Fipronil), de catre firma S.C. Deratcos S.R.L. Barlad. La acea vreme s-au facut ceva “valuri” in media, mai ales in emisiunile TV de profil.
Apicultorii pagubiti merg in instanta: majoritatea au renuntat la lupta, dar, cativa dintre apicultorii pagubiti, mai exact 8 din 20, s-au unit si au actionat in instanta primaria comunei, Consiliul Local, Asociatia Crescatorilor de Animale ”Zoo” Puiesti si, bineinteles, principalul vinovat, Deratcos SRL Barlad.
Dumitru Munteanu, unul dintre apicultorii pagubiti spune:

„Ne aflam deja la al cincilea termen al procesului, moment in care va trebui sa se faca o expertiza apicola. Se va alege aleatoriu un expert apicol care sa se pronunte in mod avizat referitor la valoarea pagubei. Cei vinovati trebuie sa plateasca in functie de evaluarea efectuata de expert”

fipronilPaguba este estimata undeva la 400.000 de lei, iar insecticidul folosit (Fipronil) a fost interzis de catre Comisia Europeana inca din anul 2014 din motive clare.
Fipronilul este de 6475 de ori mai toxic decat DTT-ul si are o remanande de 30 de zile pentru albine si 348 de zile pentru sol, deci, motivul interzicerii acestui tip de otrava este usor de inteles.

Urmatorul termen al procesului s-a stabilita pentru miercuri 13 aprilie. Apicultorii au mari sanse sa castige acest proces, dar cine stie peste cat timp se va finaliza.

Personal ii sustin si le urez succes!

2 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.