Apicultura urbana a fost legalizata in Los Angeles

Apicultura Urbana Los Angeles
Apicultura urbana a fost legalizata in Los Angeles, dupa ce aceasta a fost ilegala timp de 139 de ani.
Legalizarea apiculturii urbane inseamana ca locuitorii din oras pot detine si ingriji familii de albine situate in gradinile proprii, balcoane sau pe acoperisuri de cladiri. Aceasta activitate a fost interzisa din anul 1879, cand cei care au propus si votat legea la acea vreme au considerat ca albinele ataca si strica fructele.
Este interesant ca regimul armelor si munitiilor a fost si este foarte permisiv, dar cresterea albinelor a fost considerata periculoasa si, de ce nu, o incalcare a legii. A trebuit sa ajungem in 2015 pentru ca legea sa se schimbe.

:os Angeles Bee KeepingVestea legalizarii apiculturii urbane a fost primita foarte bine de locuitorii Los Angeles-ului, apicultura devenind un trend si starnind o mare frenezie printre cetateni. Foarte multi oameni, mai ales din suburbii, au inceput sa-si achizioneze stupi si familii de albine, bombardand retelele de socializare cu mesaje si imagini cu noile achizitii. Targurile apicole au aparut si ele, fiind pline curiosi de toate varstele.

targ apicol Los AngelesAceste targuri au puncte de informare, unde curiosii pot sa invete generalitati despre apicultura si despre viata albinelor, existand stupi scoala, documentare video si pliante legate de subiect.

Au existat totusi si sceptici cu privire la legalizarea apiculturii urbane, persoane ingrijorate ca ar putea fi invadati de albine africane – “albine ucigase” – acestea ajungand in zona rezidentiala a Los Angeles-ului prin anul 1990.  Pot spune doar ca acest tip de persoane sunt informate doar din filme de la Hollywood, crezand ca apicultorii cresc albine ucigase.

Legea vine si cu anumite restrictii:
– apicultorii trebuie sa detina spatiu propriu unde isi instaleaza stupina (curte proprie)
– sa creeze zone-tampon (sa nu deranjeze vecinii) si sa aiba sursa de apa proprie.
– apicultorii sunt obligati sa-si declare activitatea in domeniu (fie ea si doar un hobby).

Un beneficiu major al acestei legi este ca oamenii vor avea mai multa grija sa planteze flori si arbori si este un mijloc de contientizare colectiva, americanii fiind o natiune foarte solidara. Si cei care nu au familii de albine, vor avea grija sa planteze flori si arbori meliferi, pentru simplul fapt ca vecinul are stupi si vrea sa ajute cum poate.

Pana si Casa Alba detine albine pentru productia proprie de miere („To bee or not to bee” – un joc de cuvinte pe care ei il folosesc, parafrazand celebra replica din piesa lui Shakespeare si care inseamna, in traducere libera, “A albinari sau a nu albinari”), fapt pentru care consilierii locali din Los Angeles nu puteau sa mai pastreze legea veche.

White House beesNu vreau sa fiu carcotas, dar aceasta schimbare de lege cred ca vine si dintr-o usoara disperare, America confruntandu-se cu o severa criza a albinelor.

In orice caz, legea este binevenita. Cu cat avem mai multe albine in lume, cu atat este mai bine pentru intreaga planeta.

 

Un comentariu

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.