Apilarnilul – Tot ce trebuie sa stii despre el

Apilarnilul este un produs apicol OZN pentru foarte multe persoane, chiar si pentru multi dintre apicultori (in general incepatori).
Apilarnilul se mai numeste si “lapte de buhai” sau “”jintiţă” in popor, si a fost inventat/descoperit chiar in Romania in anul 1980 de catre Nicolae V. Ilieşiu.
Nicolae V. Ilieşiu

Nicolae V. Ilieşiu intr-un interviu pentru TVR cu Cleopatra Iorintiu (1994)

La momentul respectiv, apilarnilul a avut un impact foarte mare in mediile stiintifice. S-au scris multe lucrari si referate, s-au realizat mono­gra­fii care au promovat acest pro­dus.
Inventia a fost brevetata si medaliata international in mai multe randuri.
Intr-un mod ciudat, apilarnilul a fost tot mai ignorat cu timpul, desi locul sau este unul de frunte intre produsele apicole.

De unde vine numele de apilarnil?

Numele produsului a fost dat de fauritorul lui, Nicolae V. Ilieşiu, folosind mai multe abrevieri: API (de la apicol), LAR (de la larve de trantor) si NIL (de la numele sau N. Ilieşiu), astfel obtinand API-LAR-NIL.
Apilarnilul este cunoscut in popor si sub alte nume, precum “lapte de buhai” (in Moldova) si “jintiţă” (in Maramures).

Ce este apilarnilul?

Apilarnilul este un produs apicol natural obtinut din larvele de trantor. Acesta are consistenta si culoarea iaurtului. Este foarte perisabil, de aceea, dupa recoltare, acesta se pastreaza numai congelat sau amestecat in miere. In caz contrar, in cel mult 12 ore oxideaza si se strica.

Cum se recolteaza apilarnilul?

Dupa cum am spus mai sus, apilarnilul se obtine din lave de trantor, mai exact prin triturarea larvelor de trantori cu o varsta de 7 zile. Amestecul se filtreaza imediat (rezultand substanta laptoasa fara bucati solide), se depoziteaza in recipiente de capacitate mica, din plastic alimentar sau din sticla. Apoi se conserva prin congelare, la temperaturi cuprinse intre -5°C si -20°C.

larve de trantori

Ce gust are apilarnilul?

Desi arata asemanator cu laptisorul de matca (aspect laptos de culoare alb-galbuie), gustul difera. Apilarnilul are o aroma placuta care aminteste de polen si propolis, este dulce-acrisor, usor astringent.

Ce beneficii are apilarnilul pentru om?

Este unul dintre cele mai puternice produse ale albinelor. Mai ales în alianţă cu fratii lui, polenul si mierea, devine un aliat de nadejde al sanatatii si al luptei cu boala.

As incepe prin a spune ca apilarnilul este viagra din stup. Larva de trantor, la o varsta de numai 7 zile, contine un numar imens de celule sexuale si peste 10 milioane de spermatozoizi si componente bioactive tinere. Deci, nu este greu de inteles de ce un asemenea aport nutritional poate corecta probleme de natura sexuala masculina, ba mai mult ajuta la dezvoltarea sexuala a persoanelor tinere de sex masculin.
Dar nu numai barbatii sunt cei care beneficiaza de proprietatile apilarnilului. Datorita echilibrului endocrin dat de prehormonii continuti, acesta imbunatateste ciclul mentrual al femeii.

Apilarnilul imbunatateste memoria si mareste performantele intelectuale ale copiilor datorita nutrientilor de inalta calitate – ajuta la dezvoltarea generala a sistemului nervos si a motricitatii.

Apilarnilul stimuleaza pofta de mancare si intareste sistemul imunitar, marind rezistenta generala a organismului la boli – ca si in cazul laptisorului de matca-, fiind stimulator al anabolismului.

Ajuta la dezvoltarea masei musculare a barbatilor, fiind un foarte bun supliment alimentar pentru practicantii de sporturi – stimulator al anabolismului.

Apilarnilul are foarte multe arii in care se utilizeaza atat intern, cat si extern, in industria farmaceutica (tincturi, unguente, pudra, supozitoare, spray, picaturi, aerosoli etc.), in cea a cosmeticelor (masti cosmetice, creme, sampoane, emulsii, lotiuni etc) si in medicina alternativa.

Ca si contraindicatii, pana in prezent, nu au fost inregistrate reactii adverse, dar este posibil sa fie persoane cu alergii sau intoleranta la apilarnil.
Este indicat sa se respecte dozajul de pe produs sau, daca il administrati acasa in forma bruta,  doza zilnica uzuala pentru adulti este de aproximativ 300 mg (600-800 mg., daca este necesar) si  doza pentru copii este, in mod obisnuit, 30-50 % din doza unui adult.

Apilarnilul, ca si alte produse apicole, este un mare dar al naturii. Acestea sunt utilizate de orga­nism acolo unde este nevoie, cum si atat cat este necesar, surplusul fiind eliminat in mod natural.

O chestie ciudata e ca am gasit tot felul de pareri “oficiale” sa zic asa prin care se zice nu exista studii care sa dovedeasca eficienta apilarnilului in farmacologia umana. Si totusi acet produs apicol a fost testat in laboratoare si pe subiecti, a fost medaliat in multe randuri si s-au scris multe lucrari pe marginea lui.

Voi ce credeti?

Sanatate maxima va doresc!

20 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.