Calendar Apicol Aprilie

Calendar Apicol Aprilie
Calendarul Apicultorului Pentru Luna Aprilie

Fetita cu albina pictata pe nasOdata cu marirea zilei, cresterea temperaturilor si aparitia florilor, pentru familiile de albine incepe un nou sezon de formare a rezervelor de hrana.
Luna aprilie este inca o luna care poate oferi surprize neplacute din motive meteo, ploi, temperaturi scazute si chiar ninsoare. Din acest motiv, apicultorul trebuie sa urmareasca buletinele meteo locale si sa ia masuri in functie de acestea.

Ce cules exista in luna aprilie?

In primul rand, in aceasta luna, are loc inflorirea masiva a pomilor fructiferi si, daca aveti stupina langa o livada, florile acestora vor fi o sursa insemnata de cules. Tot in aceasta perioada infloresc florile de padure, zalogul si salciile.
In luna aprilie exista si culturi agricole care pot determina apicultorii sa inceapa deplasarea in pastoral, precum mustarul si mai ales rapita de toamna.
Culesul din luna aprilie este foarte important (deseori neglijat de apicultorii incepatori) pentru ca acesta are un impact decisiv in dezvoltarea familiilor, mai ales pentru ca, in aceasta perioada, are loc inlocuirea totala a albinei de iarna cu albina tanara.

Ce se intampla in stup?

Dupa cum stiti inca din lunile anterioare (ianuarie-februarie), matca a inceput ouatul, acesta devenind tot mai intens si pe suprafete mai mari, odata cu lungirea zilei si cresterea temperaturilor. Noile albine eclozate sunt diferite de cele de iernare, neavand rezerve in corpul gras. Raportul dintre albinele de iarna si cele tinere se modifica in fiecare zi in favoarea celor tinere pana cand albina de iernare va disparea complet.
Acest fenomen de schimbare a generatiei reprezinta o perioada dificila pentru familiile de albine si se poate observa, in general, in cea de-a doua jumatate a lunii aprilie.
Tocmai in acest scop, pe tot decursul lunii aprilie, lucrarile vor fi îndreptate spre asigurarea, in principal, a spatiului necesar cresterii de noi generatii de albine si a completarii cantitatilor de hrana.

Activitati specifice in stupina:

  • Daca, din varii motive, controlul sumar de primavara, revizia generala sau de fond si tratamentul in caz de boala nu au putut fi facute in luna martie, acum este momentul.
  • Largirea cuburilor la toate familiile de albine acum este imperios sa fie facuta.
  • Este un moment prielnic de a muta familiile de albine din stupi afectati de umezeala si mucegai, in stupi uscati si dezinfectati. Spun ca este un moment prielnic pentru ca familiile nu sunt foarte dezvoltate inca si, deci, trebuie transferata mai putina albina.
  • Se pot monta colectoarele de polen, atat pentru evitarea blocarii cuibului cu polen, cat si in scopuri comerciale.
  • Imputernicim familiile slabe prin completarea cu faguri cu puiet capacit, scosi de la familiile mai puternice.
  • Incepem introducerea ramelor cu faguri artificiali, in vederea cladirii lor.
  • Pentru cei ce intentioneaza sa creasca matci, acum este momentul demararii lucrarilor pregatitoare, formarea familiilor temporare etc.

Activitati in afara stupinei:

    • Se topesc fagurii vechi si deformati impreuna cu alte resturi de ceara.
    • Se insarmeaza rame si se fixeaza faguri artificiali.
    • Daca colectati polen, acesta se triaza, usuca si conserva (prin simpla congelare sau cu tetraclorura de carbon).
    • Se fac pregatirile pentru o eventuala deplasare in pastoral.

Nota: Intrucat primavara se pot manifesta semnele clinice ale nosemozei (pete de diaree, albine bolnave) impotriva acestei boli preparatul FUMIDIL B, administrat conform prospectului, sau ceaiuri preparate din mai multe plante medicinale: sunatoare (Hypericum perforatum), flori de coada soricelului (Achilia millefolium), frunze de menta (Mentha), flori de musetel (Matricaria chamomilla), frunze si flori de busuioc (Ocimum basilicum).
Infuzia se prepară astfel: cantitatea de plante uscate trebuie să fie de 20 g la un litru de apa (in total, nu de fiecare planta). Infuzia, la nevoie, se poate face din una, doua, trei sau toate plantele indicate, luate in parti egale.
Maruntim platele si le punem intr-un vas cu o cantitate mica de apa rece, pentru a se imbiba. Intr-un alt vas fierbem apa si o turnam (fierbinte) peste platele imbibate in apa rece. Amestecul se acopera si se lasa sa infuzeze in jur de 30 de minute.
Dupa infuzie si strecurare, obtinem ceaiul pe care il folosim pentru a face un sirop cu zahar de 1 la 1 (1 litru de ceai cu 1 Kg de zahar).
Siropul obtinut se administreaza in portii de 250-500 ml (in functie de puterea familiei), de patru ori la intervale de 5 zile.

Luna aprilie este o perioada foarte activa pentru familiile  de albine(in special in cea de-a doua jumatate a lunii), in care dezvoltarea lor este decisiva pentru tot sezonul activ ce urmeaza. Daca nu efectuati la timp toate lucrarile necesare, se va reflecta negativ in recolta stupinei, mai ales la culesul de salcam. Familii puternice = apicultor pe profit, deci apicultor fericit.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.