Calendar Apicol August

Calendar Apicol August
Calendarul Apicultorului pentru luna August

Calendar Apicol August

August, inceputul anului apicol

In general, in apicultura, luna august este considerata inceputul anului apicol, deoarece puietul crescut in decursul lunii va reprezenta in mare masura albina de iernare.

Aceasta luna este foarte importanta pentru ca in functie de priceperea, deciziile si interventiile apicultorului, depinde in mare masura succesul anului apicol urmator.

Lucrari specifice in stupina

Deblocarea cuibului:

Avand in vedere ca in luna august apare un nou impuls de crestere a puietului (comparativ cu luna anterioara), trebuie sa avem grija sa deblocam cuiburile acolo unde este necesar, pentru ca matca sa ponteze si astfel numarul albinelor de iernare sa fie cat mai mare.

Inlocuirea matcilor necorespunzatoare:

In aceasta perioada rata de respingere a matcilor introduse este mult mai redusa asa ca putem profita de acest lucru. De asemenea daca matca este necorespunzatoare nu va ponta la nivelul familiei de albine, iar puterea acesteia va scadea. Reginele tinere ponteaza mai viguros si o perioada mai extinsa, ceea ce face ca numarul albinelor tinere sa fie mai mare.

Inlocuirea fagurilor si organizarea cuibului:

Este recomandata inlaturarea fagurilor care au multe celule de trantori si fagurii vechi. Se prefera fagurii in care s-au crescut cateva generatii de puiet (mai inchisi la culoare), insa nu foarte vechi. Prin scoaterea fagurilor necorespunzatori se realizeaza si o prima organizare a cuibului pentru iernare.

Daca esxista miere de mana in cuib aceasta se extrage sau fagurii se inlocuiesc. Mierea de mana este foarte periculoasa pentru albine peste iarna, aceasta provocandu-le diaree. Mierea de salcam este ideala iernarii.

Se inlatura magaziile stupilor verticali si a fagurilor de cules pentru cei orizontali.

Stimularea si completarea rezervelor de hrana:

In lipsa unui cules de intretinere este recomandata stimularea cu sirop de zahar in concentratie de 1 la 1 (un Kg de zahar la 1 litru de apa)

Dupa caz, se realizeaza completarea rezervelor de hrana cu miere, produse specifice sau sirop de zahar, concentratie 2:1 imbunatatit cu ceai din diverse plante (musetel, sunatoare, menta, coada soricelului, pelin, etc). Stimularea si completarea rezervelor de hrana se face la ore tarzii, dupa ora 20, pentru a prevenii furtisagul. De asemenea, se recomanda administrarea de sirop intr-o cantitate pe care familia de albine o poate trage intr-o noapte, cantitate ce variaza in functie de puterea familiai de albine.

Se urmareste cantitatea de polen adusa de albine precum si cea existenta in cuib, mai ales de la mijlocul spre sfarsitul lunii. In lipsa acestuia, se stimuleaza si cu polen pentru ca albinele sa poata sa isi dezvolte corpul gras corespunzator iernarii.

Generalist:

Urmarim daca in stupina exista furtisag si luam masurile corespunzatoare

Urmarim sanatatea familiilor de albine. Daca puietul este putin putem face si un tratament anti varroa.

Se asigura caldura in cuib pentru ca acum incep sa apara noptile mai reci iar puietul poate sa raceasca. Se poate folosi folia peste cuib si eventual alte materiale izolatoare.

Lucrari in afara stupinei

  • conditionarea mierii :   
  • tratarea fagurilor din depozit contra gaselnitei. 
  • recoltarea semintelor de plante melifere. 
  • intocmirea planului de aprovizionare cu utilaje si materiale, pentru anul urmator. 
  • organizarea transporturilor la masivele melifere cu inflorire tarzie.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.