Calendar Apicol Decembrie

Calendar Apicol Decembrie
Calendarul Apicultorului Decembrie

Stupi iarnaCu ajutorul Lui Dumnezeu am ajuns si in luna decembrie, ultima luna a anului si prima luna de iarna astronomica – pe 21 decembrie avem solstitiul de iarna (ziua cea mai scurta din an). Aparent in aceasta luna apicultorii nu prea mai au ce face, au intrat la hibernat o data cu albinele. Din pacate sau din fericire (dupa cheful fiecaruia) lucrurile nu stau chiar asa, apicultorii trebaluind chiar daca albinele sunt amortite, forfotind in ghemul de iernare.

Ce se petrece in stup?

In aceasta perioada, albinele sunt aglomerate in ghemul de iernare, in care se produce si se pastreaza caldura, astfel albinele suportand si cele mai crancene geruri. Producerea caldurii necesare este asigurata de albine prin contractii ale fibrelor musculare toracice si abdominale. Caldura trebuie produsa atat pentru necesitatile fiecarui individ cat si pentru a mentine in interiorul stupului o temperatura constanta, de aporximativ 28°C. Practic ghemul se gaseste intr-o continua miscare.
In aceasta perioada nu exista crestere de puiet, rezervele de  hrana fiind folosite exclusiv ca sursa de energie pentru mentinerea temperaturii stupului.

Gasiti mai jos un exemplu de ghem de iernare (in sectiune).

Ghem de iernare

Activitati specifice in stupina:

Aceasta luna, fiind una in care iarna isi intra in drepturi, se manifesta in general prin temperaturi scazute, ploi reci, sau ninsori (umiditate crescuta) si vanturi puternice, deci pe scurt nu-s conditii favorabile de umblat in interiorul stupilor. Activitatea in stupina este mult redusa dar nu neexistenta.

    • Vizitam periodic stupina pentru a ne asigura ca totul este in regula. Macar o vizita la 2-3 saptamani daca nu se poate mai des.
    • Curatam zapada si gheata de la urdinis pentru asigurarea unei bune ventilatii (facand cat mai putin zgomot), prevenirea umiditatii excesive si a mucegaiului. Pe parcursul iernii, o familie medie de albine, degaja vapori de apa in cantitate de peste 5Kg, de aceea ventilatia este cruciala.
    • Ascultam stupii – apropiati o ureche de un perete a stupului sau de urdinis si ciocaniti usor in stup.
    • Analizam resturile gasite pe foaia de control a stupului (daca este cazul).
    • Asiguram linistea familiilor de albine. Pasarile si animalele atat domestice cat si salbatice se pot urca pe stupi si pot provoca zgomote ducand la disconfortul familiilor de albine. Acest tip de disconfort poate determina consumul suplimentar de hrana.
    • In cazurile extreme, atunci cand trebuie neaparat sa umblati in interiorul unui stup cu probleme (lipsa hrana, soareci, inbolnavire etc.), acesta trebuie transportat intr-o incapere incalzita pentru a-l deschide. Interventiile in el trebuie facute incet si cu grija pentru a nu deranja prea mult familia.
    • Desi decembrie e o luna de iarna, pot exista zile mai calduroase si insorite in care albinele pot face zoruri spontane de curatire si noi avem interes sa le incurajam in acest sens. In zilele in care temperaturile depasesc 12-13 grade Celsius, nu e vant si vatra a fost curatata de zapada, ridicam capacele si saltelutele (unde este cazul) si lasam ca soarele sa bata direct in podisoare sau in folie dupa caz.
Activitati in afara stupinei:
  • Reconditionati si/sau achizitionati unelte si echipamente necesare.
  • Incheiati rame, insarmati si lipiti foile de faguri artificiali.
  • Topiti ceara pentru a o vinde sau a o da la schimb pe faguri artificiali. Puteti chiar incerca sa produceti lumanari.
  • Pregatiti cutii goale pentru noul an, fie ca reconditionati cutii vechi sau faceti cutii noi.
  • Studiati sau poate chiar va inscrieit la un curs apicol. O diploma in domeniu va poate ajuta foarte mult, mai ales in accesarea de fonduri europene.
  • Participati la conferinte si targuri, schimbul de experienta este foarte bun. Schimbul de experienta si surse de idei puteti gasi si pe internet, bloguri (precum acesta), forumuri si retele de socializare.

Iarna a inceput si dupa cum probabil stiti este o perioada in care familiile de albine sunt foarte vulnerabile si au nevoie de grija si atentie. Chiar si micile detalii pot face diferenta dintre o iernare cu probleme si una linistita.

Va urez o iernare linistita tuturor!

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.