Calendar Apicol Februarie
|Calendarul Apicultorului Februarie
Februarie este inca o luna de iarna, mai exact ultima luna de iarna calendaristica, dar asta nu impiedica albinele sa-si urmeze cursul natural. Daca regina nu a inceput sa ponteze (sa depuna oua) din mijlocul spre sfarsitul lunii ianuarie, in februarie va incepe cu siguranta. In aceasta perioada, consumul de hrana creste simtitor datorita puietului si temperaturii ce trebuie mentinuta constanta la cca. 35°C, indiferent de temperaturile din exteriorul stupului.
Incepand cu februarie pana in primavara, este foarte importanta supravegherea iernarii si suplimentarea cu hrana la nevoie pentru a evita infometarea si moartea familiilor de albine.
Daca ghemul nu este compact si albinele sunt imprastiate peste rame, poate fi un semn clar al lipsei de hrana si trebuie intervenit imediat.
Pe masura ce temperatura exterioara creste (spre luna martie-aprilie), ghemul de iernare se desface, “se afaneaza” in termeni populari, si activitatea membrilor devine tot mai evidenta.
In februarie, schimbul de generatii (albina de iarna cu cea de primavara) se intensifica, la fel si zborurile de curatire. Tot in aceasta perioada, in zilele insorite si mai calduroase, albinele pot aduce si primul polen in cuib.
O problema de care ne lovim incepand cu februarie este umiditatea excesiva. Temperatura din ghem creste si astfel se favorizeaza si mai mult producerea condensului. Umiditatea duce la mucegai in partea stupului nelocuita de albine si mareste consumul de hrana.
Activitati specifice in stupina:
- Continuati sa vizitati periodic stupina si cercetati cu atentie fiecare stup in parte.
- In zilele insorite, faceti cate un control sumar prin ridicarea capacului si a podisorului pentru a vedea starea familiei si a interveni la nevoie. Daca albinele sunt aglomerate excesiv in partea superioara intre rame si podisor, au un bazait puternic sau ghemul este imprastiat peste rame, trebuie inceputa imediat hranirea acestora. Completarea rezervelor de hrana va face numai cu faguri de la rezerva, turte de miere si zahar pudra sau serbet. Aplicam aceste turte (1-2 kg) in folie perforata, deasupra ramelor (in contact direct cu ele).
- Continuati supravegherea zborurilor de curatire.
- Puteti incepe evacuarea zapezii din stupina si imprastierea paielor, dupa caz.
- Ridicati gratiile contra daunatorilor, largiti urdinisul in zilele insorite si mai calduroase, daca temperatura se ridica peste 12 grade, dati jos capacele si izolatia de pe podisor si lasati ca soarele sa bata direct in podisor sau folie, dupa caz. Soarele va stimula zborul de curatire.
- In zonele mai friguroase, unde clima nu permite prea des ridicarea capacelor, se face controlul auditiv. Apropiati o ureche de un perete al stupului sau de urdinis si ciocaniti usor in stup.
- Asigurati linistea familiilor de albine. Pasarile si animalele, atat domestice, cat si salbatice, se pot urca pe stupi si pot provoca zgomote, ducand la disconfortul familiilor de albine. Chiar daca vremea este favorabila, evitati sa faceti lucrari de pregatire a locurilor pentru noi stupi pe vatra, batai de ciocan etc.
Activitati in afara stupinei:
- Reconditionati, vopsiti, dezinfectati etc. si/sau achizitionati unelte si echipamente necesare inventarului stupinei.
- Incheiati rame, insarmati si lipiti foile de faguri artificiali.
- Topiti ceara pentru a o vinde sau a o da la schimb pe faguri artificiali.
- Pregatiti cutii goale pentru noul an, fie ca reconditionati cutii vechi sau faceti cutii noi.
- Studiati sau poate chiar inscrieti-va la un curs apicol. O diploma in domeniu va poate ajuta foarte mult, mai ales in accesarea de fonduri europene.
Luna februarie poate fi o luna grea pentru coloniile de albine din cauza umezelei excesive din aceasta perioada sau din cauza lipsei de hrana. In interiorul stupului se produc schimbari si albinele devin tot mai active. Acordati-le o atentie sporita pentru a evita neplaceri.