Calendar Apicol Ianuarie

Calendar Apicol Ianuarie
Calendarul Apicultorului Ianuarie

Stupina Iarna
Dupa cum deja stiti ianuarie si februarie sunt teoretic cele mai friguroase luni ale anului. Incepand cu luna ianuarie, puterea familiilor de albine este in scadere pentru ca numarul de indivizi se reduce din pricina albinelor uzate care mor.
Acest fenomen este unul natural si in conditii normale nu trebuie sa va ingrijoreze. Daca numarul albinelor moarte este foarte mare, trebuie luate masuri imadiat, insemnad ca ceva nu este in regula (atac de daunatori cum ar fi soarecii sau ciocanitorile, crapaturi mari in peretii stupului, lipsa hranei, umezeala excesiva, etc.)
In aceasta perioada este recomandat sa vizitati stupina periodic (macar o data pe saptamana) pentru a vedea ca totul este in regula, nu exista stupi rasturnati, capace luate de vant sau opritoare pentru soareci desprinse.

Ce se intampla in stup?

In luna ianuarie se spune ca familia de albine incepe sa “miste” si ca incepe perioada inlocurii albinei de iarna. Mai exact este vorba de aparitia primului puiet in cuib, matca incepand sa depuna oua spre sfarsitul lunii. mai ales in zonele mai calduroase (sudul tarii si Banat)
In interiorul ghemului de iernare temperatura creste pana la 35°C, temperatura propice ca regina sa depuna oua si dezvoltarii tanarului puiet. Tot in aceasta perioada, consumul de hrana creste pe masura ce activitatea matcii si a albinelor cu rol de doica se intensifica, mai ales ca temperatura trebuie mentinuta indiferent de cat de aspru este gerul in afara stupului.
In aceasta perioada o familie normala de albine consuma in jur de 1-1,5 Kg de hrana si creste pana la 2-3 Kg in luna februarie. Din acest motiv multi apicultori intervin cu hraniri de completare a rezervelor de hrana. Trebuie avut in vedere ca acest tip de hranire artificiala are un caracter de stimulare ouatului matcii, si o data inceputa hranirea, aceasta trebuie continuata pana la primul cules.

Activitati specifice in stupina:

  • Vizitati perioadic stupina pentru a va asigura ca totul este in regula.
  • Curatati zapada si gheata de la urdinis pentru asigurarea unei bune ventilatii, prevenirea umiditatii excesive si a mucegaiului. Pe parcursul iernii, o familie medie de albine, degaja vapori de apa in cantitate de peste 5Kg, de aceea ventilatia este cruciala.
  • Controlati auditiv stupii. Apropiati o ureche de un perete a stupului sau de urdinis si ciocaniti usor in stup.
  • Asigurati linistea familiilor de albine. Pasarile si animalele atat domestice cat si salbatice se pot urca pe stupi si pot provoca zgomote ducand la disconfortul familiilor de albine. Acest tip de disconfort poate determina consumul suplimentar de hrana.
  • Urmariti zborurile de curatire in cazul unei vremi favorabile.
  • Daca situatia o cere, completati rezervele de hrana. Personal in fiecare an incepand cu luna ianuarie sunt putin stresat de gandul ca nu au destula hrana si pun preventiv cate un Kg de turta peste rame unde se afla ghemul. Apoi urmaresc sa vad care dintre familii au consumat sau nu turta, pentru a suplimenta. Nu zic ca este o metoda prea buna, dar este eficienta pentru stupinile mici.

Activitati in afara stupinei:

  • Reconditionati si/sau achizitionati unelte si echipamente necesare.
  • Incheiati rame, insarmati si lipiti foile de faguri artificiali.
  • Topiti ceara pentru a o vinde sau a o da la schimb pe faguri artificiali. Puteti chiar incerca sa produceti lumanari.
  • Pregatiti cutii goale pentru noul an, fie ca reconditionati cutii vechi sau faceti cutii noi.
  • Studiati sau poate chiar va inscrieit la un curs apicol. O diploma in domeniu va poate ajuta foarte mult, mai ales in accesarea de fonduri europene.

Iarna este o perioada destul de grea si vulnerabila pentru famillile de albine de aceea au nevoie de grija si atentia voastra. Astfel vor ierna linistite si in primavara veti avea familii puternice si sanatoase.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.