Calendar Apicol Iulie

Calendar Apicol Iulie
Calendarul Apicultorului pentru luna Iulie

Calendar Apicol Iulie - Apicultura Online

Daca luna iunie a marcat apogeul dezvoltarii familiilor de albine, in luna iulie matca incepe sa depuna din ce in ce mai putine oua, iar familia de albine incepe sa isi incetineasca dezvoltarea. Deasemenea cresterea de trantori se reduce semnificativ iar roirea naturala nu mai pune probleme.
Aceasta incetinire a dezvoltarii familiilor de albine in luna iulie se produce pe de o parte genetic, prin „lupta” dintre albine si matca – mai exact albinele “lupta” pentru a depunde miere in celule iar matca sa depuna oua, iar pe de alta parte se datoreaza conditiilor de mediu – apare seceta, polenul si nectarul din natura se reduce cantitativ si calitativ, apar perioade cu insolatie excesiva, etc.

Este foarte important ca apicultorul sa ia masuri in aceasta perioada ca famillile de albine sa nu slabeasca prea mult – populatiile cu care se va intra in iarna sa nu fie prea diminuate.

Lucrari specifice in stupina

– Chiar de la inceputul perioadei incep o serie de griji cu privire la rezervele de hrana si a albinei de iernare. In lipsa culesului de intretinere, albinele consuma din rezervele prorpii, de aceea trebuie sa avem in vedere deplasari la o serie de culesuri care chiar daca nu sunt productive, sunt de intretinere si de stimulare a matcii.
– In prima parte a lunii inca se desfasoara culesul la floarea soarelui, deci inca suntem in deplasari in pastoral.
– Avem grija sa nu se blocheze cuiburile, introducand rame goale, contruite in centrul cuibului.
– Se va reorganiza cuibul familiilor de albine, lasand in stupi numai fagurii cu puiet si rezervele aferente. Se va evalua situatia acestora precum si starea de sanatate.
– Fagurii goi sau cu miere putin se descapacesc si se aseaza după diafragma pentru ca mierea sa fie consumata.
– Se va preveni declansarea furtisagului prin restrangerea cuibului, micsorarea urdinisului si efectuarea de interventii rapide în famillile de albine precum si intarirea familiilor mai slabe, care ar putea fi vulnerabile.
– In lipsa unor culesuri de intretinere administram hrana stimulent.
– Intarim familiile sau roiurile artificiale formate in lunile anterioare.
– Putem incepe schimbarea matcilor batrane sau cu “defecte”, pentru a avea suficient timp sa ponteze inainte de a intrerupe ouatul pe perioada sezonului inactiv.
– In cazul culesurilor tarzii, e vor pregati familiile pentru transport.
– Se vor efectua tratamentele medicamentoase in caz de necesitate.
– Sa nu uitam ca suntem in luna lui Cuptor, asa ca trebuie sa asiguram ventilatiei stupilor sau protejarea acestora de canicula (funduri antivaroa, fan asezat pe capace, amplasarea stupilor la umbra, etc)

Lucrari in afara stupinei

– Se vor continua lucrarile de recoltare si extractie a fagurilor cu miere.
– Se vor efectua activitati de stocare si/sau valorificare a productiei obtinute.
– Se poate recolta polen (acolo unde exista un cules abundent, mai ales în zonele de deal) sau propolis.
– Se vor scoate din stupi fagurii destinati reformei si se va extrage ceara; Fagurii de rezerva se vor trata impotriva gaselnitei;

Plante nectaro-polenifere specifice linii iulie:

.Iulie este o luna în care încep sa înfloreasca sau îsi continua înflorirea urmatoarele specii spontane sau cultivate de interes apicol (în ordine alfabetica): Albastrita (Centaurea cyanus)*, Anghinarea (Cynara
scolymus)*, Bumbac (Gossypium hirsutum)*, Busuioc de balta, tepuh (Stachys palustris)**, Busuioc lânos (Stachys lanata)**, Busuioc de miriste (Stachys anaua)***, Butoias (Oenanthe aquatica)**, Caprifoi (Lonicera tatarica)*, Castravete (Cucumis sativum) *, Ceapa seminceri (Allium cepa)**, Ceara albinei (Asclepias syriaca)*, Cenuser (Ailanthus glandulosa)”, Cicoare (Cichorium intybus)*, Coriandru (Coriandrum sativum) ***, Dalia (Dahlia sp.)**, Dovleac (Cucurbita pepo)**, Facelia (Phacelia tanacetifolia)****,Floarea-soarelui (Helianthus annuus)****, Fluturei (Gaillardia picta)*, Haina miresei (Polygonum baldschuanicum)*, Hrisca (Polygonum fagopyrum)**, Hurmuz alb (Symphoricarpus albus)**, Hurmuz rosu (Symphoricarpus orbiculatus)**, Iarba sarpelui (Echium vulgare)**, Izma buna (Mentha piperita) *, Isop (Hyssopus officinalis)*, Jales de câmp (Salvia nemorosa)*, Lemn câinesc (Ligustrum vulgare)**, Lavanda (Lavandula vera)**, Limba mielului (Borago officinalis)*, Lucerna (Medicago saliva)**, Mac de câmp (Papaver dubium)*, Mac de gradina (Papaver somniferum) *, Mac oriental (Papaver orientale)*, Mac rosu (Papaver rhoeas)**, Mataciune (Dracocephalum moldavica)**, Mustar alb (Sinapis alba)***, Mustar de câmp (S/nap/s arvensis)**, Palamida (Cirsium arvense)**, Papadia (Taraxacum officinale)**, Pepene galben (Cucumis mello)**, Pepene verde (Citrullus vulgaris)**, Rapita salbatica (Brassica râpa)**, Rachitan (Lythrum salicaria)**, Ridiche salbatica (Raphanus raphanistrum)*, Roinita (Melissa officinalis)**. Salcâm roz (Robinia neomexicana)***, Salcâm japonez (Sophora japonica)**, Salvia de câmp (Salvia pratensis)**, Soc (Sambucus nigra)*, Sulfina alba (Melilotus allbus)**, Sulfina galbena (Melilotus officinalis)**, Talpa gâstei (Leonurus cardiaca)**. Teiul argintiu(Tilia argentea)****, Tei cu frunza mica (Tilia cordata)***. Tei cu frunza mare (Tilia platyphyllos)***, Trifoi alb (Trifolium repens)**, Trifoi rosu (Trifolium pratense)**, Zamosita (Hibiscus syriacus)*, Zburatoare (Chamaenehon angustifolium)*** Zmeur (Rubus idaeus)****.
.Legenda – Ponderea apicola: **** = Foarte mare; *** = Mare; ** = Mijlocie; * = Mica.
.Din aceasta enumerare rezulta ca speciile cu pondere apicola Foarte mare si Mare sunt: Floarea-soarelui, Mustarul alb, Sulfina galbena, Teiul argintiu, cel cu frunza mica, cu frunza mare, Trifoiul alb, Zburatoarea si Zmeurul. În pepinierele în care vegeteaza aceste specii este locul albinelor care vor culege pentru ele si pentru stupar miere multa si de calitate. De aceea actiunile de stuparit pastoral sunt la ordinea zilei.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.