Calendar Apicol Martie
|Calendar Apicol Martie
Calendarul Apicultorului Pentru Luna Martie
In sfarsit, e primavara! Dar atentie! Martie este o luna periculoasa pentru familiile de albine, asa ca nu lasati garda jos. Spun asta pentru ca aceasta luna poate oferi surprize neplacute prin schimbari radicale ale vremii, ingheturi, chiar precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare (mai ales la munte) si umiditate excesiva (care duce la aparitia mucegaiuiui si la degradarea pasturii si a nectarului).
In aceasta luna a martisorului avem parte si de echinoctiul de primavara (cand ziua este egala cu noaptea) pe 23 martie. Lucrarile in stupina sunt destul de limitate inca, concentrate catre hrana si pastrarea regimului termic in stup.
La inceputul lui martie, cam in toate zonele tarii, albinele efectuaza zborul general de curatire, apar albinele tinere crescute peste iarna, se mareste capacitatea de crestere a puietului, lucru ce duce la un consum mai mare de hrana (intre 2 si 2,5 kg), mai ales ca albinele trebuie sa mentina in zonele puietului o temperatura de cca. +35°C.
Pe scurt, activitatea familiilor se intensifica, ba chiar in zilele favorabile de iesit la zbor, albinele culeg nectar si polen.
Activitati specifice in stupina:
- In zilele calde si insorite (cand temperaturile se ridica peste 12°C) se face revizia sumara de primavara. Aceasta revizie consta intr-un control superficial, prin observarea de sus a cuibului sau extragand o rama din centru. Ne uitam daca exista puiet capacit de albina, puiet necapacit de varste diferite si oua corect pontate de matca – este semn ca activitatea in stup se desfasoara in parametri normali.
- Verificam hrana si completam la nevoie. Putem sa le dam si sirop, dar numai daca avem certitudinea ca acestea au efectuat zborul de curatire. Este de evitat sa introducem in stup faguri cu miere cristalizata deorece in aceasta perioada albinelor le este greu sa dizolve cristalele de miere si le poate creea diaree, mai ales daca nu au efectuat zborul de curatire.
- In zilele favorabile, cand temperatura depaseste 14°C, se poate face revizia generala de primavara sau, cum se mai numeste, revizia de fond. In functie de constatarile ocazionate de acest control – de care nu trebuie sa scape nici o familie – se vor institui diferentiat lucrarile obligatorii, in conformitate cu realitatea vazuta si notata. De exemplu: familiile orfane vor primi o matca de la rezerva ori se vor unifica cu alte familii, familiile excesiv de slabite vor fi unificate, cele lipsite de hrana, cu hrana insuficienta sau de calitate necorespunzatoare, vor fi ajutate de urgenta procedând la asa-numitele hraniri de necesitate. Ce dam albinelor infometate sau in pericol de infometare? Simplu, faguri cu miere descapacita sau sirop de zahar 1:1, rame cu pastura sau chiar turte din miere, zahar si polen.
- In cuib se lasa doar fagurii cu hrana si puiet bine acoperiti de albine, astfel incât acesta sa fie cât mai bine strâmtorat cu putinta. Trebuie avut in vedere ca in aceasta perioada, desi a inceput aparitia albinelor tinere, schimbul de generatii se face inca destul de incet, mortalitatea albinelor de iarna prevalând aparitia albinelor tinere si, deci, puterea familiei este inca in descrestere.
- Se instaleaza cantarul de control, pe care se aseaza o familie puternica de albine si se noteaza eventual evolutia.
- In perioadele cu temperatura mai ridicata, montam adapatori in zonele insorite ale stupinei. In aceste adapatori se pune apa calduta cu sare in proportie de 5g/litru. Aceasta masura ajuta la satisfacerea necesarului de apa pentru cresterea puietului.
- Se indeparteaza din stup fagurii murdariti tare de diaree, chiar daca au putin puiet pe ele. Daca se afla cantitati mari de puiet pe astfel de rame, razuiti pe cat posibil mizeria de pe ele si le inlaturati dupa eclozarea puietului.
- Dupa cum considerati si dupa cum evoluaza vremea, puteti folosi gratiile impotriva soarecilor, pentru ca acestia devin si ei tot mai activi si pot inca intra in stup unde isi fac cuib in spatele diafragmei sau pe podisor.
- Daca exista cazuri nefericite de familii orfane, care si-au pierdut matcile in timpul iernii, aveti posibilitatea sa le dati o matca din nucleele de rezerva (aceasta va fi acceptata foarte usor in aceasta perioada). In cazul in care nu aveti matci de rezerva, puteti uni familia cu o alta mai slaba, dar care are matca. Unirea se face simplu prin tranferarea cuibului familiei orfane langa cuibul celei cu matca. La fel, matca va fi acceptata usor de albinele straine.
Aveti, insa, grija ca daca in familia orfana au aparut deja albine ouatoare, atunci matca trebuie izolata. Situatia in care apar albine ouatoare se recunoaste prin prezenta puietului bombat, oua depuse neregulat pe peretii celulei sau prezenta a mai multe oua intr-o celula. - Diagnosticarea si tratarea eventualelor boli aparute in stupina.
Se fac tratamente de prevenire anti varroza si nosemoza. Tratamentele se fac cu respectarea stricta a recomandarii producatorului!
Activitati in afara stupinei:
- Reconditionarea si/sau achizitionarea de unelte si echipamente necesare.
- Pregatirea mijloacelor de transport pentru deplasarea in pastoral.
- Pregatirea ramelor cu faguri artificiali.