Calendar Apicol Noiembrie
|Calendar Apicol Noiembrie
Calendarul Apicultorului Noiembrie
Si uite asa am ajuns si in luna lui “Brumar”, ultima luna de toamna. In aceasta luna, toate famillile de albine intra la iernat (daca nu au intrat pana acum).
Daca vremea permite (mai ales la inceputul lunii), inca mai putem indrepta eventuale nereguli, inainte ca ghemul de iernare sa se formeze complet – dar asta numai daca temperaturile depasesc 12 grade, in zile insorite si fara vant.
Deci, pentru cei mai intarziati, grija mare la vreme sa nu stricati regimul termic al stupului. Interveniti doar daca este ceva urgent si important.
Este interesant de stiut ca in iarna intra albinele crescute in cursul lunii august si inceputul lunii septembrie, dintre acestea multe traind chiar pana in luna mai.
Activitati specifice in stupina:
-
- Dupa cum am mentionat si mai sus, in zilele favorabile, inca se mai pot face lucrari de pregatire pentru iernare si/sau indreptarea unor situatii anormale aparute (hrana insuficienta, umiditate excesiva datorita ventilarii defectuoase, eventuali “chiriasi” – soareci in cautarea hranei sau a unei locuinte pe timp de iarna etc).
Gasiti mai jos un exemplu de musafir nepoftit, un soricel care si-a facut un cuib confortabil intr-un cat de 1/2, situatie cu care se poate intalni orice apicultor (mai ales daca a pus prea tarziu gratia impotriva soarecilor)
- Dupa cum am mentionat si mai sus, in zilele favorabile, inca se mai pot face lucrari de pregatire pentru iernare si/sau indreptarea unor situatii anormale aparute (hrana insuficienta, umiditate excesiva datorita ventilarii defectuoase, eventuali “chiriasi” – soareci in cautarea hranei sau a unei locuinte pe timp de iarna etc).
- In aceasta perioada, in zilele mai calduroase si insorite, stimulam zborurile de curatire, care sunt foarte benefice pentru o buna iernare si care ne ofera informatii despre starea familiilor de albine.
- Este recomandat sa vizitam frecvent stupina, in vederea supravegherii iernarii, sa “ascultam” stupii (in zilele nefavorabile) si sa indreptam orice anomalie constatata.
Activitati in afara stupinei:
- Fiind toamna, putem planta copaci meliferi. Este mai recomandat sa-i plantam toamna deoarece, pe parcursul iernii, se vor prinde iar in primavara, avand umiditate, vor da direct in vegetatie. Tot in aceasta perioada se face insamantarea plantelor melifere (faceliei, coriandrului etc.) care se dezvolta sub zapada.
- Reconditionam, reparam, dezinfectam si/sau achizitionam unelte si echipamente necesare inventarului stupinei.
- Pentru cei care au ateliere, acestia se pot apuca de confectionarea si vopsirea noilor cutii pentru anul ce urmeaza.
- Nu este prea devreme nici sa incheiem rame, insarmam si lipim foile de faguri artificiali, mai ales pentru stupinele mari unde necesarul de rame noi este foarte mare.
- Extragem si conditionam ceara.
- Activitatea in stupida fiind mai redusa, este un moment bun pentru studiu, inscrierea la un curs apicol – o diploma in domeniu va poate ajuta foarte mult.
Luna noiembrie marcheaza din plin inceputul iernarii familiilor de albine si masurile pe care le luam in aceasta perioada au un impact major asupra desfasurarii iernarii.
Mentionez ca anul apicol nu incepe la 1 ianuarie, ci in toamna premergatoare iernarii. De actiunile apicultorului din aceasta perioada depinde iernarea (fara pierderi sau cu pierderi minime) si se reflecta in dezvoltarea coloniilor in sezonul activ urmator si, bineinteles, in productia realizata in anul urmator.
Va urez o iernare calduroasa, linistita si fara incidente!