Calendar Apicol Septembrie

Calendar Apicol Septembrie
Calendarul Apicultorului Pentru Luna Septembrie

Calendar Apicol Septembrie

A mai trecut o luna si am ajuns in Septembrie sau Rapciune asa cum i se mai spune popular, asa ca este timpul sa consultam calendarul apicultorului pentru aceasta luna, pentru a nu omite vreo lucrare importanta ce se face in aceasta perioada.
In aceasta luna, mai exact pe 23 septembrie, avem parte si de echinoctiul de toamna (ziua este egala cu noaptea), perioada in care albinele de iernare se apropie de finalul acumularii corpului gras.
Albinele crescute in aceasta perioada (albinele de iernare), difera de albinele din restul perioadei active prin structura lor biologica si fiziologica, dezvoltand un organ specializat in acumularea de rezerve de proteine si grasimi (corpul gras). Aceasta abilitate, ofera albinelor de iernare o perioada de viata mult mai lunga (de pana la 7-8 luni) fata de albinele din restul sezonului (35-45 zile).

Ce se intampla in stup

In aceasta perioada noptile devin mai reci, fapt pentru care albinele se aduna pe fagurii cu puiet din mijlocul cuibului.
Volumul de pontare a matcilor scade semnificativ, iar atunci cand nu este cules in natura, pontarea poate inceta. In anumite cazuri, cand toamna este racoroasa, spre sfarsitul lunii septembrie, poate sa nu mai existe puiet in stup – aceste cazuri sunt rare, dar o spun mai ales pentru incepatori, ca sa nu intre in panica daca se lovesc de o astfel de situatie.
In aceasta perioada continua izgonirea trantorilor din stup si se intensifica propolizarea cuiburilor.

Lucrari specifice in stupina

Calendarul apicultorului pentru luna septembie nu este unul lejer. In aceasta perioada se fac destul de multe lucrari care sunt foarte importante pentru bunastarea familiilor de albine si pentru o iernare usoara.

  • Un mare pericol al acestei perioade este furtisagul. Prin urmare trebuie atentie sporita in timpul lucrarilor in stupina pentru a nu genera un furtisag si, totodata, trebuie urmarita activitatea albinelor si intervenit la nevoie in prevenirea sau combaterea unui eventual furtisag.
  • Facem tratamentele antivarooa.
  • Desfiintam familiile slabe prin unificarea cu alte familii.
  • Este o perioada recomandata pentru inlocuirea matcilor batrane si necorespunzatoare.
  • Se fac hranirile de completare. Acestea se pot realiza pana la jumatatea lui Septembrie. Hrana se administreaza cu multa grija si seara, dupa orele 20:00, pentru a preveni furtisagul. Cantitatea de hrana necesara pentru o familie puternica este in jur de 18-20 kg. Se pot administra si alte suplimente agreate pentru hranirile de completare, sau chiar miere de salcam de la rezerva.
  • Tot in Septembrie incepem stramtorarea cuiburilor si asiguram izolarea termica a familiilor. Cuibul se stramtoreaza la numarul de faguri pe care familia va ierna
  • Asiguram culesuri de intretinere (daca este cazul) prin deplasari in zone joase de balta.

Lucrari in afara stupinei

  • Depozitam fagurii de rezerva si-i tratam impotriva gaselnitei.
  • Corpurile stupilor, capacele, fundurile, podisoarele si suportii pe care stau stupii se verifica si, acolo unde este cazul, se fac reparatii sau se inlocuiesc inainte de venirea iernii.
  • Putem incepe pregatirile pentru iernare la nivel de organizatoric atat a vetrei cat si in atelierul stupinei.

Mult succes si spor la treaba!

4 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.