Calendar Apicol

Calendar Apicol

Ce este Calendarul Apicol sau Calendarul Apicultorului?

Calendarul apicol reprezinta structurarea muncii apicultorului atat in stupina cat si in afara ei, in functie de sezon. Fiecare luna a anului are munci specifice. Trebuie insa sa tinem seama de faptul ca lucrarile pot varia si in functie de zona si relieful in care va desfasurati activitatea.
Calendarul Apicol este mai mult un ghid orientativ, nu reprezinta o serie de reguli batute in cuie.

Structura anului apicol

Anul apicol ca ca si anul solar se imparte in doua anotimpuri, vara si iarna.
Vara apicola incepe in preajma echinoctiului de primavara cu variatii bineinteles in functie de zona.
La campie stupii sunt scosi “la varat” (cum se spune in popor) in jurul lui 9 martie (de Macinici). In zonele mai inalte, de deal si de munte, “varatul” incepe intre 17 martie si 25 martie.
Apogeul anotimpului cald se plaseaza in apropierea solstitiului si este reprezentat de roit sau cum este numit popular, “nunta albinelor”.
Vara apicola ia sfarsit pe 14 septembrie (de Ziua Crucii). Batranii spun ca incepand cu aceasta zi toate insectele cauta adapost si se pregatesc simtind apropierea iernii.
Pentru insecte iernatul dureaza sase luni, din preajma echinoctiului de toamna pana in preajma echinoctiului de primavara. In aceasta perioada, albinele supravietuiesc din mierea produsa si depozitata din timpul verii. De aceea trebuie mare grija ca sa lasam destula hrana in stup pentru a asigura supravietuirea familiei. Cu cat este iarna mai grea, cu atat albinele vor consuma mai multa energie si implicit mai multa hrana.

Calendarul apicol pentru fiecare luna din an

Dupa ce am explicat ce este calendarul apicol si am discutat structura anului apicol, e timpul sa vedem ce lucrari presteaza apicultorul in functie de lunile anului. Si astfel avem:

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.