Celebritatea si Apicultura
|Apicultura este o activitate nobila si fascinanta si, de ce sa nu recunoastem, ingrijirea albinelor nu este o ocupatie chiar la indemana oricui. Cu toate acestea, nu te-ai gandi ca celebritatea si apicultura ar putea merge impreuna, dar se pare ca pasiunea pentru albine a sedus oameni celebri, atat din trecut, cat si contemporani.
Voi mentiona, intr-o oarecare ordine cronologica, persoane celebre care s-au indeletnicit sau se indeletnicesc inca cu apicultura. Si uite asa avem:
Aristotel (Αριστοτέλης, Aristoteles)
Marele ganditor si filosof al Greciei Antice, Aristotel, a detinut o stupina si a studiat albinele de care s-a ingrijit. Studiile lui au ajutat in dezvoltarea apiculturii din acea vreme (fiind unul dintre putinii oameni de stiinta care faceau un studiu asupra albinelor).
Tot Aristotel a facut si o serie de afirmatii gresite cu privire la viata albinelor si a activitatii acestora, cum ar fi:
- ca albinele traiesc sapte ani.
- ca mierea nu este facuta de albine ci doar adunata, ea fiind o substanta distilata din roua.
- ca albinele depun ouale in flori de unde isi culeg puietul.
Lev Nicolaevici Tolstoi (Лев Никола́евич Толсто́й)
Marele scriitor Lev Tolstoi era foarte pasionat de apicultura.
Chiar sotia acestuia afirma ca albinele erau centrul universului scriitorului rus.
Sylvia Plath
Sylvia Plath a fost o poeta americana care a avut aceasta pasiune pentru albine, apucandu-se de apicultura in 1962. Albinele au fost si o sursa de inspiratie in lucrarile sale, scriind poeme despre acestea, ca simbol al propriilor framantari din viata personala si de cuplu. Din pacate, un an mai tarziu, Sylvia Plath paraseste aceasta lume in urma unui gest necugetat.
Henry Fonda
Actorul Henry Fonda a ingrijit de stupina de pe proprietatea sa din Bel Air. Producea miere din flori de lamai si portocal, miere ce o daruia colegilor si prietenilor. Traditia a fost preluata si dusa mai departe (si in prezent) de fiul acestuia, Paul Fonda.
Liviu Rebreanu
Romancierul si dramaturgul Liviu Rebreanu se trage dintr-o familie cu traditia apiculturii. Chiar tatal sau a avut un impact mare in lumea apiculturii, introducand stupii moderni (prima data pe Valea Somesului), stupi cu rame mobile, importati tocmai din Viena.
Venind dintr-o astfel de familie, Liviu Rebreanu a continuat si el traditia familiei sale.
Mihail Sadoveanu
Mihail Sadoveanu “s-a dat de gol” ca s-a indeletnicit cu apicultura, recomandand cartea “Calauza Stuparului” (o carte veche, dar foarte buna – o puteti gasi pe internet in format PDF – CALAUZA STUPARULUI, 1943). Sadoveanu spunea ca s-a folosit de aceasta carte pentru a se perfectiona “in ale stupariei”.
Tudor Arghezi (Ion Nae Theodorescu)
George Topîrceanu
Poetii Todor Arghezi si George Topîrceanu au cochetat cu apicultura si au scris numeroase poezii dedicate albinelor si vietii din stup.
Dorel Vișan
Actorul Dorel Vișan se ingrijeste de stupina proprie. Acesta nu este apicultor in scopuri comerciale, ci doar pentru consumul propriu si al familiei.
Dorel Vișan pune pe seama apiculturii si produselor apicole faptul ca nu s-a mai imbolnavit de multi ani.
“La noi in casa nu se mai consuma zahar, ci doar miere.”
Tomi Giurgia
Tomi Giurgia, o figura a showbizului romanesc, cunoscut din “Insula iubirii” si “Splash!Vedete la apa”, este un apicultor experimentat, activand in apicultura de mai bine de 10 ani. Acesta detine o stupina de 100 de familii.
Tomi Giurgia:
“Am 100 de stupi, fiecare stup cu câte 20.000 de albine. De zece ani, facem miere de salcam, tei si rapită.”
Pasiunea pentru albine a venit din familie, afacerea apicola incepand-o impreuna cu tatal sau.
Parlamentul Frantei
Parlamentul Frantei a devenit producator de miere de albine dupa ce, pe acoperisul cladirii, au fost instalati trei stupi. Presedintele Adunarii, Claude Bartolone, si-a pus salopeta si masca si a instalat in stupi cele 3 roiuri de albine.
Claude Bartolone:
“Sper ca va fi un simbol pentru toti parlamentarii, care vor fi la fel de harnici ca albinele”.
Mierea produsa de aceasta ministupina este vanduta in magazinul institutiei. Intr-un mod nu foarte ciudat, aceasta miere este foarte cautata datorita reclamei si a incarcaturii politice. Banii incasati din vanzari sunt donati asociatiilor pentru protectia albinelor.
Acest caz de stupi pe o cladire publica nu este o noutate in Franta, acestia gasindu-se si pe acoperisul Senatului (traditia stupilor pe acoperis avand 150 de ani) si al operei Garnier.
Morgan Freeman
Actorul Morgan Freeman are o frumusica stupina de 26 de familii, pe o proprietate din Mississippi, de care ingrijeste in semn de solidaritate si ajutor cu privire la diminuarea numarului de albine din SUA.
Morgan Freeman:
“Am primit 26 de stupi, asadar sunt foarte ocupat. M-am apucat de apicultura. Există un efort concertat de a spori numarul de albine de pe planeta. Nu ne dam seama ca ele reprezinta, cred, fundamentul cresterii planetei, a vegetatiei”
Odata cu inceperea activitatii de apicultor, actorul a plantat mai multe hectare cu trifoi, lavanda, pentru a asigura albinelor sale hrana.
Michael Peter Balzary (Mike B the Flea)
Basistul trupei Red Hot Chilli Peppers, “Mike B the Flea”, s-a apucat de apicultura (la fel ca si Morgan Freeman) in semn de solidaritate si ajutor in situatia disparitiei albinelor de pe continentul american si nu numai. Conform retelelor de socializare, acesta si-a botezat stupina “Flea’s Bees”.
Michael Peter Balzary (Flea) a mai luat si ia in continuare pozitii oficiale asupra unor probleme de mediu.