Colector de roiuri facut in casa

Roi de creanga

Ati alergat vreodata dupa roiuri naturale? Eu da, am mers prin paduri, prin livezi si prin tot felul de locuri de unde am ridicat roiuri foarte frumoase. Vanatoarea de roiuri este o activitate care imi face mare placere.
Roiul de creanga in general este foarte usor de colectat. Mai problematice sunt familiile din scorburi, hornuri sau alte locatii stramte, unde respectivele si-au ales deja resedinta.
In astfel de situatii exista doua metode:
1. Prindem regina (asta daca avem acces), o bagam in intr-un bigudiu si apoi intr-o cutie de stup (de roi) in apropierea gaurii unde se afla deja familia. Albinele vor incepe sa iasa din locatia lor si sa intre in cutie urmarind regina. E o metoda buna dar care ia destul de mult timp, este greu sa identifici si sa prinzi regina si de multe ori nu reusim sa recuperam roiul intregral.
2. Lasam sa se insereze (sau foarte devreme dimineata, cand albinele nu au iesit inca la zbor) si folosim un colector (apirator) de roiuri.
Din pacate in magazinele romanesti nu am vazut colectoare de de roiuri, dar se pot achizitiona de pe net, din magazine de profil. Ideea este ca un astfel de colector de roiuri costa intre 300 Euro si 500 Euro, un pret pe care-l consider foarte mare, mai ales ca este un dispozitiv pe care il folosesti ocazional.
Va voi arata un colector de roiuri facut in casa, dintr-un banal aspirator de masina, o cutie din plastic, o coarda elastica si o teava PVC.
Colector de roiuri bee-swarm-vac-collector-bienen-bert-04Un astfel de aspirator de masina consta in jur de 100-150 RON, iar restul obiectelor (cutie, teava PVC, cap aspirator) le puteti gasi chiar gratuit sau pe toate la un maxim de 50 RON. Deci per total colectorul nostru de roiuri ar trebui sa coste sub 200 de lei. Coarda elastica are rolul de a  tine fixat aspiratorul si capacul cutiei. Puteti folosi o coarda de la un extensor vechi sau o guma dintr-o camera de bicicleta. Exista situatii in care pentru o mobilitate mai buna, puteti adauga un furtun obisnuit sau un furtun de aspirator in prelungirea tevii PVC sau chiar sa o inlocuiti.

Unele aspiratoare au reglaj pentru puterea de suctiune, incepeti de la cel mai mic nivel si cresteti progresiv pana obtineti rezultatele dorite. Aspiratorul din imagine nu este prea puternic, apirand albinele de la mai putin de un cm distanta, acestea ajungand in cutie intregi si nevatamate.

Aceasta este o reteta a unui colector de roiuri facut in casa, astfel economisind sume importante de bani.

Vanatoare placuta!

2 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.