De ce se zahariseste mierea?

Miere Apicultura Online

In saptamana precedenta am primit peste 500 de intrebari pe tema mierii zaharisite: “De ce se zahariseste/cristalizeaza/granuleaza mierea de albine?”, “Mierea zaharisita este expirata?”, “Mierea granulata are aceleasi proprietati terapeutice?” etc.

Am scris un articol destul de complet pe aceasta tema anume Mierea Zaharisita

Va rog sa folositi bara de cautare din dreapta inainte sa trimiteti intrebari, pentru a verifica daca nu s-a scris deja pe tema ce doriti sa o dezbatem. Va multumesc!

De ce se zahariseste (cristalizeaza sau granuleaza) mierea de albine?

Zaharisirea, cristalizarea sau granularea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece din stare lichidă intr-o stare semisolidă. Fenomenul survine chiar si in stup, mai ales pe ramele care nu sunt frecventate de albine.

Mierea de albine este o solutie concentrata de zaharuri, cam 70% din compozitia acesteia este formata din fructoza si glucoza. Cantitatea glucozei si a fructozei din miere variaza in functie de tipul de miere (plantele din care este facuta).   Motivul principal al cristalizarii mierii este redat de balanta intre aceste doua zaharuri (glucoza si fructoza).

Mierea cu un continut mai mare de glucoza se va zaharisi mai repede. Explicatia, din punct de vedere chimic al acestui fenomen, este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza.

Mierea, prin cristalizare, se deschide la culoare datorita faptului ca glucoza tinde sa se separe sub forma de cristale dezhidratate, iar cristalele naturale de glucoza sunt albe.

Nu sunt comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.