Decizie de la Bruxelles: etichetarea corecta a mierii

Etichetarea Mierii

La masa discutiilor Consiliului de Ministri ai agriculturii de la Bruxelles s-a dezbatut problema etichetarii corecte a mierii de albine.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu declara:

”La Consiliul de Ministri s-a solicitat etichetarea originii mierii pentru ca noi stim foarte bine ca producatorii europeni respecta niste standarde foarte ridicate si avem certitudinea ca aceste produse, daca sunt controlate corespunzator, reprezinta ceea ce scrie pe eticheta. Drept urmare s-a propus introducerea etichetarii cu mentiunea UE, non-UE si amestec UE cu non-UE, in acest fel nu pacalim consumatorul. Este foarte important consumatorul sa stie pe ce plateste”.

Ministrul Irimescu (seful MADR) sustine ca o astfel de reglementare este necesara intrucat piata europeana se ridica la 200.000 de tone de miere anual.

”In acest context apar produse denumite miere, dar unde nu avem certitudinea ca, ce scrie pe borcan gasim de fapt si in interiorul lui”

Nu am nimic impotriva acestei decizii, pur si simplu nu sunt deacord de felul cum a fost pusa si promovata problema. Apoi nu cred ca un nou simbol pe etichetele borcanelor, rezolva cu ceva problema calitatii mierii din galantare.
Nu mi-a placut cum a fost promovata aceasta reglementare de catre media numind-o sus si tare “Vestea pe care o asteptau apicultorii romani”.
Daca esti apicultor si citesti acest articol te intreb: ai asteptat aceasta veste de la Bruxelles? Cel mai probabil NU. Este o chestiune ce priveste pe marii producatori (care nu sunt foarte multi la noi in tara) si pe cei care “vantura marfa”, adica colecteaza miere de la apicultorii de rand, eventual o “inmultesc” si apoi o ambaleaza.

Decizia in sine este buna dar in acelasi timp este o mascarada in timp ce apicultorii se lupta cu concurenta neloiala a produselor de slaba calitate din import , aduse la pret de dumping si consumatorii au parte de toate gunoaiele frumos ambalate, la preturi umflate (asa cum am demonstrat si in alte postari anterioare).

12 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.