Despagubiri pentru seceta?

honey moneyApicultorii care sperau sa primeasca despagubiri in valoare de “fabuloasa” suma de 10 lei pe familie de albine pentru problemele cu seceta din acest an, s-au lasat pagubasi. Acestia asteptau un ajutor dupa ce s-a sesizat ca productia de miere a inregistrat o scadere de 30% fata de media anuala  (22 -24 de mii de tone).

Dat fiind faptul ca cererile depuse in cultura mare au fost mai putine decat suma alocata despagubirilor, apicultorii sperau ca restul de bani sa le fie directionati  pentru a-si acoperi pierderile.

Speranta stuparilor a fost de scurta durata dupa ce astazi cand în ultima sedinta  de Guvern din acest an nu s-a luat nicio decizie in acest sens.
Ministerul Agriculturii a motivat  liderilor din sector:

“De abia ne-au ajuns banii la cultura mare”

Ioan Fetea (presedintele ACA):

“Noi am facut mai multe demersuri pentru ca a fost seceta si nu avem rezerva de hrana. Am facut demersuri pentru 500-600 de mii de familii sa ni se dea macar 10 lei pe familie sa avem hrana, sa suplimentam. Pe sectorul vegetal stim ca s-a aprobat iar noi ne asteptam sa fim inclusi. Dar se pare ca anul acesta am fost excluși. Pierderi au fost din cauza secetei si nu s-au facut rezervele de hrana astfel incat apicultorul a fost nevoit sa bage mana in buzunar sa cumpere biostimulatori, zahar ca sa asiguram pentru iarna necesarul de hrana pentru ca la noi nu merge cu furajarea zilnica ca la celelalte specii. Asa ca acum fiecare apicultor se descurca cum poate”

Dupa cu probabil stiti, anul trecut, cand ploile au fost un mare impediment,  apicultorii au primit 4 lei/familia de albine pentru o stupina de pana la 75 familii si 7,5 lei/familia de albine pentru o stupina cu peste 75 familii.

Deci fiecare pe barba lui – nu ca ar fi ceva nou 😛

Succes si iernare linistita!

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.