Exista “baieti destepti” si in apicultura

Hot PNA
Ca in orice domeniu in care se invart bani, exista asa numitii “baieti destepti” care din pacate nu lipsesc nici din apicultura. Acestia fura efectiv fonduri europene prin tot felul de scheme bine puse la punct. Astfel din cele sapte milioane de euro alocate prin PNA, mai mult de doua milioane ajung la aceste personaje dubioase care profita de slabiciunile sistemului.
Presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA), Ioan Fetea spune:

Ioan Fetea“Problema este ca interesul apicultorilor pentru Programul National Apicol a scazut, din cauza ca si aici au aparut baieti destepti si invart facturi. Inainte cereau 11.000 de apicultori astfel de fonduri, acum sunt numai 5.000.

Sunt apicultori care iau si stupii altora si spun ca au un anumit numar de familii de albine, insa a doua zi dupa control ei înapoiaza stupii colegului de la care i-a împrumutat si ridica banii. Apreciez ca peste 30% din suma alocata într-un an reprezinta paguba, deci 2 din cele 7 milioane euro merg la baietii destepti.

Acest control are loc o singura data, in septembrie, si inca în mod aleatoriu, la numai 5% din cei care au luat fonduri, asa spune legea. Nu au oameni suficienti sa faca aceste controale. Și se duc in control tocmai acolo unde lucrurile sunt in regula.”

ACA a solicitat ca banii alocati prin PNA sa nu se mai acorde prin asociatii, ci direct apicultorilor.
Ioan fetea spune:
“Ar trebui ca fiecare apicultor sa mearga pe raspundere sa depuna cerere de finantare, la fel cum merg crescatorii de vite, oi sau capre. Sunt interese sa fie tinuti unii care poate cotizeaza”,

Cu toate masurile luate (mai mult din gura), sistemul este foarte slab si “baietii destepti” vor profita in continuare de asta.
Ca in toate domeniile, exista “baieti destepti” si in apicultura, lucru care nu se va schimba, cel putin nu prea curand.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu este frumos sa copiezi :)