Fumatorul si Mierea de Albine

lasa-te de fumat
Am ceva cunoscuti care la trecerea intre ani au renuntat la fumat, acum depinde cat tine “minunea”. Am aflat de un studiu publicat de Agerpres, cu referire la efectele consumului de miere de catre fumatori, si avand in vedere conjuctura am zis ca e o idee buna sa-l impartasesc cu voi.
Dupa cum probabil cu totii stim, fumatul este un obicei foarte nociv pentru organism si ideal ar fi sa se renunte la el.
Celulele fumatorului (atat activ cat si pasiv) sunt agresate de molecule instabile (radicali liberi) declansand o reactie de oxidare (stres oxidativ) ducand la imbatranirea lor accelerata, posibilitatea dezvoltarii cancerului si bineinteles a bolilor cardiovasculare.
Dar ce legatura are fumatorul si mierea de albine?
S-a demonstrat ca mierea de albine (consumul zilnic al acesteia de catre fumatori) atenueaza formarea de radicali liberi (molecule instabile) si reactia de stress oxidativ, deci imbatranirea celulelor nefiind la fel de accelerata.
Testele au fost facute atat pe sobolani de laborator, care au fost expusi la fum de tigara cat si pe om, rezultatele fiind semnificative la nivel de tesuturi.
Testele pe om s-au facut pe doua grupuri de fumatori. Un grup a primit o cantitate suplimentara de miere de albine, mai exact 20 de grame pe zi, timp de trei luni, iar celalat grup nu a primit nimic.
Prima observatie a fost ca la ambele grupuri de fumatori stresul oxidativ este mai ridicat decat la nefumatori.
A doua observatie a fost ca grupul consumator de miere avea stresul oxidativ semnificativ mai mic decat grupul care nu a primit miere.

Prin urmare mierea este un aliment util fumatorilor, dar nu suficient pentru a contracara total insemnatele efecte negative ale fumatului. Cea mai buna solutie este renuntarea la fumat si consumul de miere de albine naturala, astfel celulele se refac si riscurile unei imbolnaviri ulterioare scad.

Urez succes maxim celor care au renuntat la obiceiul asta nesanatos si sa va tineti tare!

8 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.