Gandacul de stup Aethina Tumida si viespea asiatica Vespa Velutina

Dragi iubitori ai albinelor, din pacate, am o veste destul de rea pentru practicantii apiculturii. In cadrul intalnirii lunare organizate de ACA Timis, Adrian Siceanu (doctor veterinar) a vorbit celor prezenti despre doua pericole ce ameninta tara noastra, pericole ce deja fac ravagii in apicultura europeana. Este vorba despre gandadul de stup Aethina Tumida si viespea asiatica Vespa Velutina.
Sa ne cunoastem inamicii:

Gandacul de Stup Aethina Tumida

gandacul-de-stup-Aethina-TumidaGandacul de stup Aethina Tumida este de origine africana. Deja a invadat stupinile din Italia si s-a anuntat extinderea in Franta si Germania.
Infestarea poate fi produsa cu numai doua-trei femele adulte, acestea fiind in stare sa extermine o colonie de albine.
O femela poate depunde pana la 2000 de oua in cuiburi (in faguri sau alte cavitati ale stupului). Ouale gandacului de stup Aethina Tumida sunt albe-sidefii, similare ca aspect cu ouale de albina, doar ca au dimensiuni mai mici (1,4 mm lungime si 0,26 mm latime). Acestea sunt depuse sub forma unor mici gramezi de dimensiuni variabile si au un aspect neregulat. Incubarea acestora dureaza intre 3 si 6 zile. Larve Aethina Tumida
Dupa perioada de incubare, ies larve de cca. 1 cm lungime, cu aspect sidefiu si culoare alb-galbuie. Larvele gandacului de stup Aethina Tumida sunt foarte usor de confundat cu larvele moliei de ceara sau cum ii mai spune popular, gaselnita. Le putem, totusi, deosebi daca ne uitam atent, prin faptul ca au trei perechi de picioare anterioare.
Nenorocitele acestea de larve se hranesc cu miere, polen si cel mai rau, cu puiet de albine.
Dupa ce se hranesc, larvele gandacului de stup Aethina Tumida, ies din stup si intra in sol, atunci cand acesta este umed si afanat, pe o raza de cca. 20 de metri in jurul stupului din care au iesit. Acestea intra in pamant la o adancime de 10-30 cm, se transforma in nimfa, apoi devin adulti. Dupa aproximativ 4 saptamani, acestia ies din sol si ciclul continua.
Pentru a preveni infestarea cu gandacul de stup Aethina Tumida, trebuie sa avem grija mereu ca oglinda stupilor sa fie curata si dezinfectata. Orice larve, albine moarte, resturi de capaceala, propolis etc. trebuie inlaturate din fata stupilor.

Comisia Europeana ar fi anuntat de ceva vreme prin departamentele de specialitate, statele membre cu privire la riscul invaziei Gandacului de Stup Aethina Tumida. Acestia invoca solutii radicale in vederea exterminarii daunatorului – arderea stupilor infestati sau congelarea inventarului apicol.
Din fericire, in Romania nu a fost inregistrat niciun caz de infestare cu gandacul de Stup Aethina Tumida pana acum, dar specialistii spun ca trebuie sa luam masurile necesare inainte ca acesta sa ajunga la noi.

Viespea Asiatica Vespa Velutina

viespea-astiatica-Vespa-VelutinaCel de-al doilea pericol discutat de doctorul Adrian Siceanu este aceasta viespe asiatica Vespa Velutina, care a afectat mult apicultura in Franta. Este catalogata printre cele mai agresive exemplare din familia sa si au o activitate foarte crescuta.
Aceasta se aseaza pe scandura de zbor langa urdinis si asteapta albinele culegatoare sa se intorca incarcate. Cand acestea se intorc, sunt atacate, fortate sa cada pe sol si paralizate. Aceasta tehnica relativ simpla este capabila sa distruga in cateva ore pana la 30% dintr-o colonie de albine.
In Franta, fiind cea mai afectata, s-au organizat si retele de voluntari care sa caute si sa elimine cuiburi din zonele lor.

Viteza de expansiune a viespii asiatice Vespa Velutinaeste de 50-100 de km/an, fiind posibil ca in urmatorii ani sa ajunga si in Romania.
Aceasta nu se hraneste doar cu albine, ci si cu alte insecte, viepi mai mici, greieri, muste, polen si fructe. Perioada cea mai activa a viespii asiatice este in lunile august si septembrie.
Din fericire, acestea au si pradatori naturali, cum ar fi ciocanitorile, gaitele, pitigoii si graurii care se hranesc cu larvele lor, inainte de venirea iernii.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.