In apicultura iarna se “numara bobocii”

albina la floarea soareluiA mai trecut un an apicol si aproape un an calendaristic, iar in apicultura, iarna se “numara bobocii”, mai exact se analizeaza productia de miere si se face recensamantul oficial al familiilor de albine din Romania si din Europa – la inceputul lunii a fost si conferinta ACA (in sala de conferinte ICDA din str. Ficusului nr. 42). O numaratoare personala o mai fac apicultorii si primavara, sa vada cu ce pierderi au iesit din iarna.
Conform statisticilor, pe partea de productie de miere, stam foarte bine, 2015 fiind un an productiv, cu aproape 33% mai productiv decat anul anterior. Toate bune si frumoase pana aici!
Partea mai putin frumoasa, ba chiar dezastruoasa, este ca, conform oficialilor ICDA, 100.000 de familii de albine au fost decimate anul acesta de insecticidele folosite la floarea soarelui. Numarul este unul oficial, dar neoficial, cu siguranta, este mult mai mare.

Adrian Siceanu, director stiintific al Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Apicultura:

“Anul acesta, nu stiu cati ati fost la floarea soarelui si ati avut deziluzia pierderii masive a unor familii de albine. In toata zona de sud si pana in vest, la floarea soarelui au fost depopulari masive, in timpul culesului, cu o simptomatologie dura. Pierderile s-au produs în patru-cinci zile de la începutul culesului. (…) La floarea soarelui se estimează ca incepand din Dobrogea, toata partea de sud, Ialomita, Teleorman — unde avem cazuri foarte clare — si Timis, au fost pierderi până la 100.000 de familii de albine. Fie au pierit complet, fie au ajuns la o cădere de afectiv de abia le-au mai scos apicultorii sa le bage la iernare”

Apicultorii sunt legati de maini si de picioare din cauza legilor, din pacate, la noi inca nu exista derogare pentru folosirea neonicotinoidelor! Substanta este deja interzisa in alte tari europene si in SUA, dar, dupa cum, probabil, stiti, in Romania toate se intampla cu intarziere.

“N-am putut sta indiferenti si am preluat probe de la apicultorii care au avut aceste mortalitati. Am preluat probele de albine chiar în timpul culesului la floarea soarelui, albina moarta, muribunda, care era în fata stupului. (…) In trei dintre probele de albine din cinci a fost gasit imitacloprid. Este un neonicotinoid cu care se trateaza sămanta la floarea soarelui si este cel mai incriminat in pierderi. Identificarea a fost că exista. N-au putut sa ne spuna cat. Eu nu pot să sustin asta juridic, pentru ca nu au fost toate probele luate oficial, de catre un medic veterinar. A fost pe moment, am prins momentul, ca sa ne convingem noi daca „da” sau „ba”.”

Este cu adevarat frustrant cum toata lumea se ascunde dupa deget, mai ales cand vine vorba despre atat de mediatizatele neonicotinoide, toti se apara, legea “o scalda” si nu se iau masuri concrete, in timp ce apicultorii si albinele lor au de suferit.
Sa zicem ca intelegem, interzicerea legala a neonicotinoidelor sau a altor insecticide puternic toxice (pe baza de clor, organofosforice, furadan) fiind un proces de durata, dar dezastrele apicole pot fi evitate sau minimalizate si, prin cateva masuri foarte simple, cum ar fi ca fermierii sa fie obligati prin lege sa anunte administratiile locale ca utilizeaza respectivele substante si sa plaseze panouri de avertizare pe marginea culturilor, lucru ce se intampla extrem de rar.

Personal, anul acesta am avut o patura subtire de albine moarte pe vatra stupinei (imi pare rau ca nu am poze sa va arat) si sunt convins ca a fost din cauza intoxicatiei cu un insecticid.

Deci, dragi apicultori, aveti grija mare unde mergeti in pastoral, mai ales la floarea soarelui! Interesati-va bine inainte cu privire la culturile din zona si cu ce au fost tratate!

Succes!

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.