Intepaturile de albine si alergiile

Intepaturile de albina

Albinele inteapa si nu o fac din rautate, ci, pur si simplu, pentru a-si proteja stupul, familia si resursele.

Am ales sa vorbim putin despre intepaturile de albine pentru ca putini dintre noi suntem pregatiti sa actionam atunci cand o persoana alergica este intepata de albine.
Ca si apicultori suntem invatati cu intepaturile, poate chiar ajungem sa le ignoram, dar exista persoane cu alergii mai mult sau mai putin severe, persoane care ar trebui sa evite pe cat posibil contactul cu veninul de albina.
Simptomele pleaca de la simpla umflare a zonei pana la febra, greata, ameteli, diaree, mancarimi ale pielii si ale gurii, scaderi sau acelerari ale pulsului, dificultati in respiratie si chiar (Doamne fereste!) deces. Cel mai rau lucru, in cazul intepaturilor de albine, este socul anafilactic.
Socul anafilactic sau anafilaxia este un tip de reactie alergica imediata si violenta ce poate pune in pericol viata celui afectat.
Socul anafilactic este o manifestare care afecteaza atat copiii, cat si adultii, fara diferentieri in functie de sex. Aparitia acestei reactii alergice este evidenta, atat pentru pacient, cat si pentru cei din jurul lui, simptomele fiind violente, mergand pana la pierderea cunostintei sau chiar deces.

Prevenirea:

Ca masura de prevenire este important sa se evite contactul cu substanta alergenica sau sa se efectueze constant, timp de 2-5 ani, tratamente de desensibilizare prin injectari repetate cu mici cantitati ale factorului daunator. Aceasta este o masura prin care se urmareste producerea de anticorpi la substanta respectiva. Astfel, este redus riscul unor reactii de respingere.
Acest lucru trebuie facut doar sub supraveghere medicala!
Acum cativa ani, cand m-am apucat de apicultura fiecare intepatura era o corvoada pentru mine, zona umflandu-se foarte tare si aveam stari de disconfort si febra (mai ales in noaptea zilei in care am fost intepat). Deci eram usor alergic. Vreo doi ani mai tarziu, dupa ce am incasat sute de intepaturi, nu am mai avut nici o problema, organismul imunizandu-se singur la venin. Ba chiar am avut un episod in care am fost atacat si am incasat mai multe zeci de intepaturi deodata si organismul nu a avut nici o reactie, nici macar umflaturi.
Sunt dovada vie ca autoimunizarea exista, cel putin in cazul alergiilor usoare.

O alta buna metoda de prevenire este ca persoanele constiente de alergie sa aiba mereu asupra lor o doza de epinefrina ce poate fi administrata in caz de urgenta, chiar in lipsa unui cadru medical.
Acelasi lucru este valabil si pentru apicultori: sa aiba o trusa medicala a stupinei in care sa se gaseasca doze de epinefrina (in termenul de valabilitate) si calciu gluconic. Aceste medicamente nu sunt scumpe si pot face diferenta dintre viata si moarte.

Gasiti mai jos un exemplu de doza cu tot cu seringa de epinefrina.
doza de epinefrina

Acordarea primului ajutor:

Acul albinei trebuie retezat usor cu unghia sau cu dalta apicola.
Locul cu intepatura trebuie tamponat imediat cu una din solutiile: alcool cu propolis (10%), solutie de amoniac (10%), otet de 9 grade sau o solutie concentrata de apa cu sare.
Pe cale orala, se administreaza antihismatice precum: sirop cu romegan sau o pastile Romegan, comprimate de Feniramin, Nilfan (drajeuri sau supozitoare), comprimate de Tavelgin.
Tot pe cale orala, se administreaza desensibilizante precum: solutie de Clorocalcin (20-40 de picaturi la o lingura de apa), o tableta de calciu dizolvata in apa sau un comprimat de lactat de calciu.
Se injecteaza o doza de de epinefrina pentru evitarea socului anafilactic.

In cazul socului anafilactic, prima masura este anuntarea serviciilor de urgenta (112).
Persoana in cauza trebuie eliberata de orice o constrange: gulerul de la camasa, cureaua, pantalonii etc. si tinut, pe cat posibil, in pozitie verticala (pentru a usura respiratia). La fel si in caz de varsaturi, victima nu trebuie lasata culcata sub nici o forma pentru ca exista riscul inecarii.
Daca este posibilitate, in primele 5 minute se administreaza administrat calciu gluconic (solutie 10%).
In cazurile extreme, in care apare stopul respirator, trebuie facute manevrele de resuscitare cardio-pulmonara.

Intepaturile de albine pot fi pentru unii muma si pentru altii ciuma, de aceea trebuie sa fim pregatiti pentru ce-i mai rau. Din fericire, cazurile grave sunt foarte rare, dar tot nu trebuie sa lasam garda jos cand e vorba de sanatatea sau poate chiar viata unui om.

2 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu este frumos sa copiezi :)