Mierea de Manuka

Se pare ca frenezia occidentala a mierii de manuka a ajuns si la noi, primind tot mai multe mesaje cu felurite intrebari referitoare la acest produs apicol.
Intrebarea primita cel mai des este daca produc sau comercializez miere de manuka.
Raspunsul este “NU” pentru simplu fapt ca arborele Mānuka nu creste in Romania si nici macar la noi pe continent, dar exista destui comercianti gen plafaruri sau magazine cu produse BIO, de unde puteti cumpara acest produs. Oricum informati-va bine inainte pentru ca exista si multe falsuri.

Ce este Manuka (Mānuka)?

Arbore de Manuka

Arbore de Mānuka

albine in flori de manukaManuka (Leptospermum scoparium) se mai gaseste si sub denumirile de “arborele matura de ceai” sau pur si simplu “arbore de ceai” fiind un arbore in general pitic (2-5 m), cu ramificatii foarte multe.
In mod natural Manuka creste in Australia si Noua Zeelanda, fiind un arbore verde tot anul. Acesta are frunze mici si ascutite, face flori albe sau roz, usor asemanatoare cu florile de cires, flori de care albinele profita si astfel produc mierea de Manuka.
Lemnul arborelui de Manuka este esenta tare, folosit des in producerea de diferite manare, sau in afumarea pestelui datorita aromei placute. Deasemenea din Manuka se extrag si uleiuri esentiale.

Ce este mierea de Manuka (Mānuka)

Dupa cum am spus si mai sus, mierea de Manuka este o mierea de albine monoflora, unica in lume, produsa din nectarul florilor arborelui de Manuka.

Cum arata mierea de Manuka?
Miere de Manuka
miere de manukaCa aspect miere de Manuka poate fi confundata cu anumite tipuri de miere de mana, fiind groasa, cremoasa, mata sau semimata de culoare in general maronie (diferite nuante de maroniu) si chiar rosiatica.
Semnatura vizuala a mierii de Manuka este vascozitatea crescuta datorata unei proteine specifice si unui coloid (substanta cleioasa).

Ce gust are mierea de Manuka?
Mierea de Manuka are o aroma specifica destul de greu de explicat fiind diferita la gust fata de celelalte tipuri de miere. Aroma mierii de Hanuka difera usor in functie de concentratiile de substante continute si de la gura la gura, fiecare asociind gustul cu experientele proprii.
Mierea de Manuka a fost prezentata ca avand un gust de minerale, de pamant umed, aromatic, rumen, bogat, complex chiar si putin amarui.

Proprietatile terapeutice ale mierii de Manuka

Mierea de Manuka a fost utilizata pentru proprietatile sale medicinale de catre triburile Maori si primii colonisti europeni timp de secole, cu mult inainte ca proprietatile deosebite ale acesteia sa fie cercetate si validate de catre medicina moderna.
In 1981, Dr Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al Mierii in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda, a descoperit faptul ca mierea de Manuka are proprietati foarte puternice: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, facand-o extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.
Acesta a clasificat mierea de Manuka in functie de puterea antibacteriana, introducand factorul UMF (en. Unique Manuka Factor).
Astazi in Noua Zeelanda, dupa recoltarea din stupi, mierea de Manuka este testata in laborator si este clasificata si comercializata in una dintre urmatoarele categorii :
– Miere de Manuka de consum – fara activitate antibacteriana semnificativa.
– Miere de Manuka ACTIVA, cu activitate antibacteriana peroxidica – este produsa de catre albine in cantitati limitate, mai ales mierea cu activitate ridicata, de la ACTIVA 20+
– Miere de Manuka UMF – cu activitate antibacteriana non-peroxidica.

S-a dovedit ca mierea de Manuka cu factor UMF mai mare de 10 este eficienta in distrugerea unui spectru larg de microorganisme bacteriene si fungice:

• Escherichia coli (E. coli)
• Staphylococcus aureus (Staph infections)
• Citrobacter freundii
• Proteus mirabilis
• Pseudomonas aeruginosa
• Salmonella typhimurium
• Streptococcus faecalis
• Streptococcus pyogenes
• Helicobacter Pylori (H. pylori, ulcere stomac)
• Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) – infectii de spital
• Vanocomycin-resistant Enterococci (VRE)

Mierea de Manuka poate fi folosita si la:

Intern: tratarea racelilor, dureri in gat, gastrite, probleme digestive, sindromul colonului iritabil, reflux gastric sau probleme ale gingiilor.

Extern: arsuri, rani, infectii, eczeme, acnee, psoriasis, eruptii cutanate, ciuperci ale unghiilor sau infectii cauzate de acestea.

Falsificarea mierii de Manuka

fake signDaca alegeti sa incercati mierea de manuka, este important sa cunoasteti inainte cat mai multe detalii despre produsul respectiv. Trebuie in primul rand ca produsul sa detina anumite certificari, sa aiba un indice de polen de peste 70% si mierea sa fie de preferat 100% RAW (nepasteurizata).
Din pacate exista si nenorociti in lumea asta care batjocoresc aceasta minune a naturii, falsificand-o in scopul evident al profitului (mierea de Manuka are un pret mare).
In lume se produc aproximativ 1800-2000 de tone de miere de Manuka anual, si se vand peste 10.000 de tone. Deci teoretic diferenta de aproximativ 8000 de tone este miere de manuka falsificata, inmultita, etc.
Se creeaza tot felul de confuzii intentionate de exemplu: “12+ activ” si “30+ activitate totala”, sau “activitate totala de fenoli” etc. astfel ducand in eroare clintii, iar falsificatorii “spalandu-se pe maini”.
Deasemenea supermarketurile din afara au mari probleme cu hotii. Produsul fiind valoros si in recipiente mici, este o tinta buna.

Natura ne da, iar noi in prostia specifica umanitatii ne batem joc!

Lasand rautatile la o parte, mierea de Manuka este cu adevarat un dar divin, al naturii, care aduce numai lucruri pozitive in sanatatea omului, prin intermediul fapturilor minunate, numite albine 🙂

Sanatate maxima tuturor!

3 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.