Mierea de ochi – un produs apicol uitat de lume
|
Mierea de ochi este un produs apicol cu o traditie de secole si, dupa cum spune si denumirea, este folosit in tratarea afectiunilor ochilor. Din pacate, nu cunosc prea multi apicultori care sa recolteze acest produs apicol.
Ce este mierea de ochi?
Mierea de ochi este unul dintre cele mai vechi tratamente pentru ochi si, practic, reprezinta mierea extrasa numai din capacelele de faguri de salcam.
De ce numai aceasta miere este considerata miere de ochi?
Dupa cum, probabil, stiti, capaceala fagurilor reprezinta un sigiliu natural pe care albina il construieste din glandele cerifere. La finalul constructiei, albina lasa un orificiu foarte mic pe care il foloseste pentru a depune in ultimul moment o secretie, o enzima bactericida numita lizozimă. Aceasta bacterie are rolul de a proteja proviziile de miere din celule impotriva sporilor, bacteriilor sau ciupercilor (mucegaiuri). Datorita acestei enzime, mierea de salcam din capaceala are proprietati speciale fata de restul mierii din celule, astfel obtinand mierea de ochi.
Cum se administreaza mierea de ochi?
Mierea de ochi se administreaza prin ungerea pleoapelor, lasand-o apoi sa actioneze (personal, recomand seara inainte de culcare – inainte sa va bagati in pat, stergeti finut pleoapele de miere si va culcati lasand astfel emulsia sa actioneze.).
Cum actioneaza mierea de ochi?
Dupa ungerea pleoapelor cu miere, aceasta va excita glandele lacrimogene de la baza ochilor (langa nas) iar pacientul in cauza va simti o usturime suportabila. Glandele vor incepe sa lacrimeze, astfel formandu-se o emulsie intre secretia lacrimara si miere care, impreuna cu enzima bactericida (lizozima din miere) si complexul de vitamine continut, va dezinfecta ochiul si va hrani tesutul conjunctiv.
Ce tratam cu mierea de ochi?
– Cearcane foarte pronuntate si roseata
– Iritatii ale ochilor (poluare, praf etc.)
– Ochi obositi din cauza lipsei somnului sau a statului prea mult in fata monitorului sau a unei munci migaloase ce solicita ochii
– Conjunctivita
– Eroziune de cornee
– Cataracta
De unde procuram miere de ochi si cat costa?
Mierea de ochi poate fi procurata din magazinele de specialitate, de la targuri apicole sau de la un apicultor local, care stie despre ce este vorba.
Aceasta se gaseste in ambalaje mici de 40g-50g si pretul este in jur de 10 lei / doza.
Va urez sanatate!
Articole care v-ar putea interesa:
Prețul unui borcănaș de miere de ochi (40 de grame) costă 10 lei, iar în cazul în care nu aveți ocazia să ajungeți la un târg apicol, puteți comanda acasă tratamentul apicol, la telefon 0741.198.732 sau 0745.292.452 (Mierăria din Piața Matache, Hala nouă, Apicultor Ion Bodnariu).
Like or Dislike:
2
0
se poate folosi cu success si la rozacea
Like or Dislike:
1
0