Mierea de rapita – proprietati si beneficii

lan flori de rapitaMierea de rapita – proprietati si beneficii

Daca tot suntem in plin sezon al rapitei de toamna, am hotarat sa scriu un articol despre mierea de rapita, ce cum si de ce, proprietati si beneficiile acesteia.

floare de rapita - rape flowerCe este rapita?

Pana ajungem la miere sa vedem ce este cu aceasta planta numita rapita.
Rapita (Brassica napus oleifera si Brassica rapa oleifera) este o planta erbacee anuala din familia cruciferelor Brassicaceae cu florile galbene si cu tulpina subtire, lunga si ramificata.
Aceasta se cultiva pentru seminte din care se obtine uleiul de rapita, ulei folosit in alimentatie si in industrie pentru fabricarea de biocombustibil, asa numitul biodiesel.
Rapita are si intrebuintari medicale, in fitoterapie fiind folosite florile si radacinile.

Rapita pentru apicultor si albina

apicultori rapita

Rapita este o excelenta planta melifera, asigurand o productie de cca. 50 kg de miere pe hectar de cultura. Astfel rapita reprezinta primul cules masiv din an, multi apicultori deplasandu-se in pastoral langa lanuri pentru a obtine o productie cat mai mare de miere de rapita.

miere de rapita - rape honeyMierea de rapita: culoare, textura si gust

Mierea de rapita se distinge usor de celelalte tipuri de miere in primul rand prin culoare, aceasta avand o nunata alb-laptoasa sau crem.
Mierea de rapita are o textura cremoasa, fina, este usor tartinabila si este un tip de miere care se cristalizeaza foarte repede (vezi de ce se zahariseste mierea) din cauza continutului ridicat de glucoza. Ca si textura poate fi comparata cu serbetul.
Gustul mierii de rapita este unul bland, usor uleios si foarte placut. In comparatie cu celelalte tipuri de miere, mierea de rapita nu este foarte dulce.

Mierea de rapita – proprietati si beneficii

Mierea de rapita are proprietati curative deosebite:
– Datorita continutului de Q3 este recomandata persoanelor care sufera cu oasele (osteoporoza) si pentru o buna dezvoltare osoasa a copiilor.
– Datorita continutului de Vitamina E, aceasta este benefica elasticitatii pielii (previne imbatranirea) si a mentinerii elasticitatii peretilor vasculari.
– Este recomandata persoanelor care au probleme cu rinichii.
– Protejeaza ficatul, rinichii, splina si pancreasul.
– Este folosita in tratarea bronsitelor cronice, in special cele de natura alergica – se fac aerosoli cu miere de rapita.
– Se foloseste ca agent antiseptic pentru tratarea ulcerului, arsurilor si ranilor.
– Se foloseste in cure de slabire si in alimentatia dietetica a copiilor.

In atentia apicultorilor incepatori

Mierea de rapita are dezavantajul ca se cristalizeaza foarte repede (mai ales in perioade ca acestea cand temperaturile sunt destul de scazute) de aceea este recomandat sa fie extrasa imediat ce albinele au inceput sa o capaceasca.
Grija mare la conditiile de depozitare pentru ca tinde sa fermenteze (sa devina acida) destul de usor (comparativ cu celelalte tipuri de miere).

In concluzie va indemn sa consumati cu incredere miere de rapita pentru ca este un aliment pe cat de gustos pe atat de sanatos.

Articole care v-ar putea interesa:

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.