Mierea de salcam – tot ce trebuie sa stii

Mierea de salcam – tot ce trebuie sa stii
Miere de salcam

Fiecare tip de miere are specificul si proprietatile sale. Mierea de salcam este un tip de miere parfumat, fin si delicios, datorita continutului mare de fructoza. De asemenea, este un tonic general pentru sanatate.
Mierea de salcam este un tip de miere monoflora, adica albinele au fost fidele unui singur tip de floare si anume floarea de salcam.

Cum recunoastem mierea de salcam?

Mierea de salcam este transparenta, aproape incolora, sau poate fi de culoare galbui-pal (datorita fagurilor).
Mierea de salcam se mentine in stare fluida mult timp, adica se cristalizeaza (zahariseste) greu fata de celelalte tipuri de miere. Aceasta poate sa-si pastreze fluiditatea pana la 2 ani (in functie de puritate si de mediul de depozitare).

Ce gust are mierea de salcam?

Mierea de salcam nu este foarte parfumata si nici foarte dulce in comparatie cu mierea poliflora. Are o textura fina si un gust placut, delicat – nu te ustura pe gat atunci cand mananci mai multa.

Compozitia mierii de salcam

Mierea de salcam contine multe vitamine (mai ales B1, B2, B6 si B12), fitohormoni, compusi aromatici, acizi organici, flavoane, falvonoida, dextrina si diversi compusi ai azotului. In total, in acest tip de miere se regasesc un numar de aproximativ 435 substante.
Continutul de fructoza al mierii de salcam este cu 41,7% mai ridicat decat al altor tipuri de miere. In compozitia sa mai intra si zaharoza si maltoza intr-o proportie de 10%, la care se mai adauga si glucoza in proportie de 34,7%.

Beneficiile pentru sanatate ale mierii de salcam

Mierea de salcam are proprietati antiseptice si, asa cum am zis si mai sus, reprezinta un cocktail de vitamine (gama B-urilor), fitohormoni, flavonoide si acizi organici.
– Ajuta in tratarea tusei si a gatului inflamat, infectii bronhice, astm, pneumonie, tuberculoza.
– Afectiuni cardiovasculare si dereglari de circulatie.
– Tulburari de memorie.
– Insomnii – 1-2 linguri de miere diluate intr-o cana cu lapte caldut inainte de somn.
– Gastrita hiperacida – se recomanda administrarea unei linguri de miere de salcam diluata in putina apa calduta inainte de masa.
– Dureri de stomac / ulcer – se recomanda miere de salcam diluata in 200 ml de lapte fiert si caldut, seara inainte de culcare.
– Reumatism.
– Convalescenta – intareste imunitatea si ajuta la recuperare dupa nasteri, boala sau operatii.
– Este foarte recomandata si persoanelor bolnave de cancer sau in recuperare dupa o asemenea boala.

Falsificarea mierii de salcam

Din pacate, mierea de salcam este un tip de miere luat in vizor de falsificatori, deoarece aceasta se masluieste relativ usor si pretul de vanzare este mai mare.
Falsificarea se face din amestecuri de ceaiuri (infuzii de flori de salcam), zahar si, uneori, putina miere, produsul obtinut trecand usor ca miere veritabila, mai ales pentru un ochi neavizat.
Un parfum de salcam mult prea puternic, nu este un semn bun. Poate fi vorba de miere falsificata prin infuzie cu flori de salcam.
De asemenea, lipsa mirosului sau un miros greu tradeaza un fals.
Pentru mai multe informatii despre testarea veridicitatii mierii intrati aici: Mierea Contrafacuta vs. Miere Veritabila

Mierea de salcam pentru apicultor si albina

Salcamul este un cules mult asteptat de apicultori datorita mierii de calitate. Apicultorii care isi permit, pun la pastrare rame incarcate cu miere de salcam (si capacite), rame pe care le vor returna familiilor de albine ca hrana pe timpul iernii.
Iernarea cu miere de salcam este recomandata datorita faptului ca aceasta nu se cristalizeaza usor, iar albina este scutita de un consum de energie suplimentar.

Articole pe teme asemanatoare:

2 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.