Mierea zaharisita (Cristalizata)

Miere Zaharisita
Am ales sa “stric” un articol pe aceasta tema a mierii cristalizate sau zaharisite, cum i se mai zice, din cauza ideilor preconcepute de care m-am lovit si, cu siguranta, s-au lovit si alti apicultori sau intermediari.

Voi incepe prin a va prezenta o intamplare recenta cu privire la ideile preconcepute despre mierea zaharisita (cristalizata).

Mai zilele trecute a venit un domn pe la mine, un client nou, care voia sa cumpere cateva borcane de miere poliflora si ceva salcam. Toate bune si frumoase pana i-am adus marfa ceruta.  Este normal si natural ca pana la ora asta mierea (mai putin cea de salcam) sa se cristalizeze.

Cand a vazut borcanele cu miere zaharisita, domnul in cauza a devenit foarte serios, ba chiar iritat si mi-a spus:

“Dom’le! Am crezut ca esti baiat serios. Cine m-a trimis la tine a zis ca esti serios! Ce-mi dai mie zaharina dintr-asta? Cat zahar ai pus aici?”

Si uite asa mi-am petrecut urmatoarea jumatate de ora incercand sa-i explic omului cum sta treaba, de fapt, ca nu are de ce sa se teama si ca mierea este 100% naturala. Cu greu am reusit sa-l induplec si, pana la urma, a cumparat numai jumatate din cantitatea pentru care venise initial, axandu-se mai mult pe salcam, pentru simplul fapt ca nu era zaharisita.

Nu trebuie sa ne suparam si sa reactionam urat in astfel de situatii, clientii in cauza fiind, efectiv, neinformati sau prost informati. Daca timpul va permite, explicati-le calm despre ce e vorba.

De ce se zahariseste (cristalizeaza sau granuleaza) mierea de albine?

Zaharisirea, cristalizarea sau granularea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece din stare lichidă intr-o stare semisolidă. Fenomenul survine chiar si in stup, mai ales pe ramele care nu sunt frecventate de albine.

Mierea de albine este o solutie concentrata de zaharuri, cam 70% din compozitia acesteia este formata din fructoza si glucoza. Cantitatea glucozei si a fructozei din miere variaza in functie de tipul de miere (plantele din care este facuta).   Motivul principal al cristalizarii mierii este redat de balanta intre aceste doua zaharuri (glucoza si fructoza).

Mierea cu un continut mai mare de glucoza se va zaharisi mai repede. Explicatia, din punct de vedere chimic al acestui fenomen, este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza.

Mierea, prin cristalizare, se deschide la culoare datorita faptului ca glucoza tinde sa se separe sub forma de cristale dezhidratate, iar cristalele naturale de glucoza sunt albe.

Mierea zaharisita are aceleasi proprietati ca cea lichida?

Da! Prin cristalizare mierea de albine nu-si modifica proprietatile nutritive si medicinale in nici un fel. Deci, puteti cumpara si folosi cu incredere mierea zaharisita.

Nu-mi place mierea zaharista. Cum o topesc?

Mierea zaharisita poate fi readusa in starea initiala prin incalzire lenta in Bain Marie. Pentru a nu distruge proprietatile produsului, recomand ca aceasta sa fie incalzita pana la maxim 40 de grade Celsius, deoarece asta este temperatura maxima in care mierea este produsa in stup.

Pentru topirea mierii cristalizate puteti urma pasii de mai jos:

  1. in primul rand, aveti grija ca mierea sa fie intr-un borcan din sticla si nu recipient din plastic.
  2. incalziti o oala cu apa suficient de inalta, pentru ca nivelul apei sa ajunga pana la nivelul mierii din borcan.
  3. cand temperatura apei ajunge la un maxim de 40 de grade, introduceti borcanul in apa si-l lasati acolo timp de jumatate de ora.
  4. caldura va topi incet cristalele de glucoza. Este bine sa mai invartiti in miere cu o lingurita, pentru ca mierea cristalizata e un slab conducator de caldura.
  5. daca vi se pare ca mierea nu s-a topit suficient, repetati procesul.

Prin supraincalzirea mierii veti reduce calitatea acesteia – se distrug enzime benefice organismului, se pierde din aroma si se inchide la culoare. Deci, este important ca temperatura apei in care topiti mierea zaharisita sa nu depaseasca 40℃.

Personal, mai folosesc un mic truc pentru a topi mierea. Am pus un servet (impaturit in cateva straturi) pe un calorifer si peste el tin cateva borcane  cu miere (ce urmeaza sa le consum) pe care le mai intorc cu capacul in jos si invers (cand trec pe acolo). In timp, acestea devin iarasi lichide.

Daca traiti la casa si aveti soba, cautati un loc caldut pe soba (nu fierbinte) unde sa puteti pune cateva borcane cu miere. Acestea, in timp, se vor topi si astfel veti avea miere lichida 🙂

Daca nu vreti batai de cap si nu va place mierea zaharisita, puteti optati pentru mierea de salcam – dezavantajul ei fiind ca e mai scumpa.

De ce sa cumpar mierea zaharisita?

Asa cum am spus si intr-un articol anterior (despre mierea veritabila si cea contrafacuta) mierea zaharisita este un indicator ca mierea este naturala si de calitate.

Apicultorii stiu ca majoritatea clientilor prefera mierea lichida, asa ca, de multe ori, acestia o topesc cand o scot la vanzare, pentru a avea un aspect comercial. Dar care este garantia dumneavoastra ca acestia au respectat indicatiile de topire a mierii pentru a-si pastra calitatile?  Multi apicultori, ca sa termine repede, incalzesc apa in care o topesc pana peste 50 de grade si, astfel, scade radical calitatea mierii pe care o vand. De aceea, va recomand ca atunci cand cumparati miere din surse necunoscute (marginea drumului sau targuri), sa o cumparati pe cea zaharisita si sa o topiti personal (respectand temperatura de 40℃), astfel avand garantia calitatii.

Incalzind mierea la temperaturi de peste 50℃ duce la distrugerea efectiva a acesteia. Se distrug enzime, substante antimicrobiene si o buna parte din vitamine, rezultand un amestec de zaharuri fara proprietati terapeutice – acest lucru nu-l spun eu din capul meu, ci a fost testat si prezentat de laboranti.
Deci, cumparati cu incredere miere zaharisita! Nu contine zahar si nu este contrafacuta!
36 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.