Mierea zaharisita (Cristalizata)
|
Am ales sa “stric” un articol pe aceasta tema a mierii cristalizate sau zaharisite, cum i se mai zice, din cauza ideilor preconcepute de care m-am lovit si, cu siguranta, s-au lovit si alti apicultori sau intermediari.
Voi incepe prin a va prezenta o intamplare recenta cu privire la ideile preconcepute despre mierea zaharisita (cristalizata).
Mai zilele trecute a venit un domn pe la mine, un client nou, care voia sa cumpere cateva borcane de miere poliflora si ceva salcam. Toate bune si frumoase pana i-am adus marfa ceruta. Este normal si natural ca pana la ora asta mierea (mai putin cea de salcam) sa se cristalizeze.
Cand a vazut borcanele cu miere zaharisita, domnul in cauza a devenit foarte serios, ba chiar iritat si mi-a spus:
“Dom’le! Am crezut ca esti baiat serios. Cine m-a trimis la tine a zis ca esti serios! Ce-mi dai mie zaharina dintr-asta? Cat zahar ai pus aici?”
Si uite asa mi-am petrecut urmatoarea jumatate de ora incercand sa-i explic omului cum sta treaba, de fapt, ca nu are de ce sa se teama si ca mierea este 100% naturala. Cu greu am reusit sa-l induplec si, pana la urma, a cumparat numai jumatate din cantitatea pentru care venise initial, axandu-se mai mult pe salcam, pentru simplul fapt ca nu era zaharisita.
Nu trebuie sa ne suparam si sa reactionam urat in astfel de situatii, clientii in cauza fiind, efectiv, neinformati sau prost informati. Daca timpul va permite, explicati-le calm despre ce e vorba.
De ce se zahariseste (cristalizeaza sau granuleaza) mierea de albine?
Zaharisirea, cristalizarea sau granularea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece din stare lichidă intr-o stare semisolidă. Fenomenul survine chiar si in stup, mai ales pe ramele care nu sunt frecventate de albine.
Mierea de albine este o solutie concentrata de zaharuri, cam 70% din compozitia acesteia este formata din fructoza si glucoza. Cantitatea glucozei si a fructozei din miere variaza in functie de tipul de miere (plantele din care este facuta). Motivul principal al cristalizarii mierii este redat de balanta intre aceste doua zaharuri (glucoza si fructoza).
Mierea cu un continut mai mare de glucoza se va zaharisi mai repede. Explicatia, din punct de vedere chimic al acestui fenomen, este ca glucoza este mai putin solubila in apa decat fructoza.
Mierea, prin cristalizare, se deschide la culoare datorita faptului ca glucoza tinde sa se separe sub forma de cristale dezhidratate, iar cristalele naturale de glucoza sunt albe.
Mierea zaharisita are aceleasi proprietati ca cea lichida?
Da! Prin cristalizare mierea de albine nu-si modifica proprietatile nutritive si medicinale in nici un fel. Deci, puteti cumpara si folosi cu incredere mierea zaharisita.
Nu-mi place mierea zaharista. Cum o topesc?
Mierea zaharisita poate fi readusa in starea initiala prin incalzire lenta in Bain Marie. Pentru a nu distruge proprietatile produsului, recomand ca aceasta sa fie incalzita pana la maxim 40 de grade Celsius, deoarece asta este temperatura maxima in care mierea este produsa in stup.
Pentru topirea mierii cristalizate puteti urma pasii de mai jos:
- in primul rand, aveti grija ca mierea sa fie intr-un borcan din sticla si nu recipient din plastic.
- incalziti o oala cu apa suficient de inalta, pentru ca nivelul apei sa ajunga pana la nivelul mierii din borcan.
- cand temperatura apei ajunge la un maxim de 40 de grade, introduceti borcanul in apa si-l lasati acolo timp de jumatate de ora.
- caldura va topi incet cristalele de glucoza. Este bine sa mai invartiti in miere cu o lingurita, pentru ca mierea cristalizata e un slab conducator de caldura.
- daca vi se pare ca mierea nu s-a topit suficient, repetati procesul.
Prin supraincalzirea mierii veti reduce calitatea acesteia – se distrug enzime benefice organismului, se pierde din aroma si se inchide la culoare. Deci, este important ca temperatura apei in care topiti mierea zaharisita sa nu depaseasca 40℃.
Personal, mai folosesc un mic truc pentru a topi mierea. Am pus un servet (impaturit in cateva straturi) pe un calorifer si peste el tin cateva borcane cu miere (ce urmeaza sa le consum) pe care le mai intorc cu capacul in jos si invers (cand trec pe acolo). In timp, acestea devin iarasi lichide.
Daca traiti la casa si aveti soba, cautati un loc caldut pe soba (nu fierbinte) unde sa puteti pune cateva borcane cu miere. Acestea, in timp, se vor topi si astfel veti avea miere lichida 🙂
Daca nu vreti batai de cap si nu va place mierea zaharisita, puteti optati pentru mierea de salcam – dezavantajul ei fiind ca e mai scumpa.
De ce sa cumpar mierea zaharisita?
Asa cum am spus si intr-un articol anterior (despre mierea veritabila si cea contrafacuta) mierea zaharisita este un indicator ca mierea este naturala si de calitate.
Apicultorii stiu ca majoritatea clientilor prefera mierea lichida, asa ca, de multe ori, acestia o topesc cand o scot la vanzare, pentru a avea un aspect comercial. Dar care este garantia dumneavoastra ca acestia au respectat indicatiile de topire a mierii pentru a-si pastra calitatile? Multi apicultori, ca sa termine repede, incalzesc apa in care o topesc pana peste 50 de grade si, astfel, scade radical calitatea mierii pe care o vand. De aceea, va recomand ca atunci cand cumparati miere din surse necunoscute (marginea drumului sau targuri), sa o cumparati pe cea zaharisita si sa o topiti personal (respectand temperatura de 40℃), astfel avand garantia calitatii.
foarte bun articolul!
Well-loved. Like or Dislike: 6 1
Multumesc pentru aprecieri 🙂
Well-loved. Like or Dislike: 5 1
Multumesc frumos pentru acest articol cuprinzator. As dori daca se poate sa folosesc idei de aici pentru o lucrare la scoala? (am sa mentionez sursa de unde am luat ideile)
Multumesc!
Well-loved. Like or Dislike: 5 0
Cu placere si da, poti folosi ce vrei tu din acest articol. Spor la treaba! 🙂
Well-loved. Like or Dislike: 4 0
Foarte interesant articolul ! Mulțumesc pentru timpul acordat, descrierii calității mierei de albine ! Multe Binecuvântări Cerești 🤗 !!!
Like or Dislike: 0 0
Hahaha! Cred ca ma enervam tare sa-mi zica ca am pus zahar in miere. Bunicul meu este apicultor si stiu cata munca implica activitatea in sine. Respect!
Like or Dislike: 3 0
Deci pana la urma mierea zaharisita ar fi cea mai sigura miere de cumparat. Mereu am fugit de ea! Sau daca o primem o topeam in cuptorul cu microunde.
Like or Dislike: 1 3
Da, teoretic este cea mai sigura achizitie in materie de miere (mai ales in sezonul rece).
NU MAI TOPI MIERE IN CUPTORUL CU MICROUNDE CA O STRICI!
Like or Dislike: 1 0
Sa topesti mierea zaharisita in cuptorul cu microunde inseamna sa o distrugi integral. Ce rezulta de acolo in loc sa vindece, vatama.
E o prostie! Sa nu mai faci asta!
Like or Dislike: 1 0
Ok promit! ^_^
Like or Dislike: 1 0
Am crezut ca mierea se zahariseste din cauza laptisorului de matca.
Like or Dislike: 0 2
Nu are nici o legatura, sunt lucruri total diferite. Mierea zaharisita e una si laptisorul de matca e cu totul alt produs apicol.
Like or Dislike: 0 0
Eu il aud pe unu: “in Kaufland e mai ieftina”. L-as fi trimis sa cumpere miere contrafacuta din magazine. Anul trecut 1 kg de salcam era “la oferta” in Kaufland 17 lei in conditiile in care toti stim ce an a fost 2014. Inteleg ca e bine sa avem clienti, dar si astia cateodata trebuie sa ii selectam. Unii chiar nu merita sa ne consumam energia si timpul cu explicatii, timp prea pretios. Iar articolul acesta… ce sa zic. Un articol foarte bun, doar pentru cine vrea sa inteleaga. Un incuiat, tot incuiat va ramane! Mult succes!
Well-loved. Like or Dislike: 4 0
Draga Inna, ai multa dreptate. Cei ce au urechi sa auda, restul pereti.
Like or Dislike: 0 0
Inna, asa este. Unii nu prea merita sa ne consumam energia explicand, dar e bine sa stii ca ai incercat sa-ti faci datoria. Oamenii sunt sceptici si dificili, dar in general daca ii tratezi frumos si cu calm se inmoaie si pleaca urechea. 🙂
Like or Dislike: 3 0
“cam 70% din compozitia acesteia continand fructoza si glucoza” ….. e grea limba romana, cand scrii cu picioarele …….. vezi ce scrii ? Compozitia … continand .. LOL ..LOL …LOL
Like or Dislike: 1 2
Draga Geo, imi cer scuze pentru greseala si multumesc pentru ca mi-ai adus in atentie. Stii cum este cand vrei sa spui multe si se inghesuiesc ideile…mai dai si pe langa 😛 Este bine ca totusi a inteles lumea despre ce e vorba 😀
Well-loved. Like or Dislike: 9 1
Dar mierea topita in ceai, care are temperatura mai mare de 50 grade, isi pierde din calitati?
Like or Dislike: 0 0
Da. Mierea se pune in ceaiul caldut si nu fierbinte 🙂
Like or Dislike: 0 0
1º Revés na olivedesportos: não consegue vender os jogos aos generalistas. Menos 15M/ano.2º Não é garantida a emissão da liga espanhola.3º Bola TV entra em cena.1ª conclusão: o Benfica pode perfeitamente conseguir os 8M/ano que recebe agora, transmitindo na Benfica TV alguns jogos e vendendo 3/4 jogos a canais generalistas.2ª conclusão: A Sport TV8v&10;sobre#ive nos moldes atuais sem 15 jogos do Benfica? Ao fim de 1 ano, claro. Mas ao fim de 2, 3 e 4 anos?GNR
Like or Dislike: 0 0
Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.
Poorly-rated. Like or Dislike: 0 3
Draga Relu…sper ca nu esti apicultor…ca mai ai multe de invatat.
Well-loved. Like or Dislike: 4 0
Cume explici ca si in natura se zahariseste mierea…lor cine le da sirop? Esti foarte prost informat domnule Relu!
Like or Dislike: 3 0
Relu, sirop se da numai primavara pentru stimulare si toamna pentru completarea rezervelor de hrana. In mierea de consum nu ajunge sirop niciodata! Asta este adevarul fie ca vrei sa-l crezi sau nu.
Like or Dislike: 3 0
De ce as da sirop unor albine care sunt langa lanul de floarea soarelui sau de rapita (ca exemplu)? Imi convine economic vorbind? Iti spun eu…nu imi convine …si nu le dau sirop si totusi mierea se cristalizeaza…
Cristalizarea/Granularie/Zaharisirea mierii este un proces 100% natural! NU inseaman ca mierea respectiva contine zahar! Nu mai fiti prosti si informati-va inainte sa tastati sau sa deschideti gura.
Like or Dislike: 1 0
Imevsspire brain power at work! Great answer!
Like or Dislike: 0 0
1 Zaharul e descompus de albine in glucoza si fructoza, cu consum de calciu (ca si la om), si cu scurtarea vietii albinei. 2. Zaharul nu cristalizeaza. el este tocat “tos”. daca faceti putin sirop gros de zahar si-l lasati sa se usuce, nu va cristaliza, ci se va usca, rezultand un calup compact de zahar, in forma in care a fost (pahar, etc.)
Like or Dislike: 0 0
Zaharisirea nu are legatura cu siropul!
Singurele tipuri de miere care cristlizeaza greu spre deloc este salcamul si mierea de mana!
Restul tipurilor de miere se zaharisesc natural!
Like or Dislike: 3 0
If I did2n17;t love KK I would have responded by suggesting that she could do much better if she used the converter. I would never do that to KK. No matter how mean she is to me all the time and how sometimes she makes me cry . .
Like or Dislike: 0 0
Bună ziua,
Am primit niște miere (nu stiu din ce e), cel care mi-a adus-o m-a asigurat că e miere naturala. Având mai multă, nu am mâncat o repede, si am ținut-o în cămară. Acum, după probabil 2-3 ani, jumate din borcan e solidă, iar la suprafață este lichidă, aproape apoasă, nu viscoasa. Iar în jumatea de jos, e mai tare, dar nu pare cristalizată, sau atunci cu cristale foarte nici, cu o textură un pic nisipoasă, dar nu f mult. Credeți că e contrafăcută? Mulțumesc
Like or Dislike: 0 0
Mierea de albina nu ar trebui sa se cristalizeze dupa doar doua trei luni, se intampla asta pentru ca se pune zahar pe marginea stupului, haideti sa fim seriosi, o miere naturala am tinut-o si dupa doi ani tot lichida a ramas, tot felul de scuze am vazut mai sus, minciuni
Like or Dislike: 0 1
Depinde de tipul de miere si in ce conditii o depozitezi. Cristalizarea nu are absolut nici o legatura cu zaharul. Mai deschide carti!
Like or Dislike: 0 0
Marturisesc ca acest aspect al mierei zaharisite este un mit. Am auzit pareri si pareri. Unii stiu ca daca e zaharisita e contrafacuta altii stiu ca e buna. Acum am aflat si m-am convins ca o miere se poate afla in doua stari de . Si totusi, mierea de prin marketuri, chiar nu prezinta garantie, marile magazine isi permit sa bage marfa contrafacuta?
Like or Dislike: 0 0
Doamne cati prosti. Nu stiu cum araata o albina si se dau specialisti in miere.Cica pui zahar langa stup. Sau marile lanturi de magazine nu-si permit falsuri. Mancat cu incredere din marile lanturi!
Like or Dislike: 0 0
Mierea de rapita cristalizeaza in cateva zile. Mierea de floarea soarelui maxim 1 luna. Mierea de tei si poliflora max 3 luni. Salcam daca este pura peste 1 an. ( mai mult nu am pastrat).
Like or Dislike: 0 0
Va rog sa-mi spuneti ce se poate face cu mierea care s-a zaharisit in faguri
Like or Dislike: 0 0