Noul Program National Apicol 2017-2019

apicultor afumator

A fost dezbatut noul Program National Apicol (PNA) 2017-2019, de catre ACA si Ministerul Agriculturii, program ce a suferit cateva modificari in favoarea apicultorilor as putea spune. Cele mai importante se leaga de numarul de familii de albine si modul de decontare al cheltuielilor prin PNA.

Cand va fi dat spre aprobare la Bruxelles?

Programul National Apicol 2017-2019 trebuie inaintat la Bruxelles in aceasta primavara, in forma finala, asa ca reprezentantii apicultorilor nu prea mai au timp sa vina cu prea multe propuneri.
Presedintele ACA, Ioan Fetea a precizat ca propunerile de la apicultori sunt foarte multe si din acest motiv saptamana viitoare se va avea loc o noua intalnire cu reprezentanti ai ministerului agriculturii pentru a se decide forma finala a Programului National Apicol (2017-2019), forma ce va merge la Bruxelles.
Domnul Constantin Dobrescu, vicepresedinte al Federatiei ROMAPIS spune:

”Noi sperăm ca după ce va fi aprobat la Bruxelles să nu mai existe modificări așa cum s-a întâmplat în anii trecuți. Adică dacă se ajunge la o formă finală să rămână aceeași”

Prevederi referitor la numarul de stupi

Presedintele ACA, Ioan Fetea spune:

”Propunerea ministerului era ca bani pentru medicamente, lăzi și familii de albine să se dea doar pentru cei care au peste 75 de stupi, 75.000 de familii, iar noi am cerut să fie diminuat pragul la 50 de stupi. Argumentul nostru a fost că există multe ferme mărunte, de subzistență, care trebuie dezvoltate”

Prin urmare, numarul de stupi eligibili in noul Programul National Apicol este de 50 (numarul fiind redus de la 75, cat este actual).
Liderii ROMAPIS sunt convinsi ca aceasta masura va stimula apicultorii sa-si mareasca efectivul.

Constantin Dobrescu comenteaza:

„Cea mai importantă schimbare este cea a pragului de eligibilitate pentru apicultorii care doresc să acceseze măsuri de finanțare prin Programul Național Apicol (PNA) 2017-2019. Acum pragul este de 75 de stupi iar noi am propus să se reducă la 50 de stupi. Totuși pragul este cam ridicat pentru că România nu este încă la nivelul în care să existe foarte mulți apicultori cu mai mult de 75 de stupi. Și așa trendul este descrescător al apicultorilor care doresc să aplice pentru banii prin PNA, dacă menținem pragul la 75 de stupi atunci prea puțini apicultori pot lua banii”

Prevederi referitoare la decontarea cheltuielilor

Cea de a doua modificare este ca apicultorii care nu apartin de asociatii, sa poata depunde dosarul pentru decontul cheltuielilor. Astfel apicultorii nu mai sunt obligati sa faca parte din vreo forma asociativa.

Reprezentantii ROMAPIS nu sunt foarte incantati de aceasta propunere, pentru ca ar ingreuna munca celor de la APIA si apicultorii vor lovi de birocratie.
Constantin Dobrescu explica:

”Am mai discutat și despre propunerea privind opțiunea apicultorilor de a-și depune deconturile de cheltuieli individual și nu prin asociație așa cum se proceda până acum. Adică fiecare apicultor va merge la APIA cu un dosar iar agenția de plăți va avea mai mult de muncă pentru că până acum decontul se făcea prin formele asociative de care aparțineau apicultorii. Părerea noastră a celor din Romapis este că aceasta nu este o variantă bună dar ministerul a invocat dreptul celor care nu aparțin de nicio asociație să poată depune dosarul pentru deconturi. Noi am propus soluția prin care se poate face și individual pentru cei care nu sunt și nu vor să aparțină de vreo asociație dar și prin forma asociativă pentru ceilalți”.

Cam acestea ar fi prevederile pentru noul Program National Apicol 2017-2019

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.