Profit din apicultura
|“Apicultură nu pot face decât cei care iubesc albina. Cei care fac apicultură pentru a câștiga ușor bani, pierd. Profitul vine după muncă și dedicație. Mulți au crezut că stupul e o casă de bani: îl deschizi și scoți câștigul, dar nu e așa.”
Prof. Universitar Doctor Inginer Petre Iordache
Dragilor, pentru cei care se gandesc ca, apucandu-se de apicultura, se vor imbogati sau ca va fi o sursa usoara de bani, se inseala amarnic.
Pentru a practica apicultura trebuie dedicare si implicare multa. Te vei lasa dupa primul an daca nu exista pasiune in acest sens. La inceput, va trebui sa investesti pentru a-ti asigura un minim de inventar apicol. Ai nevoie de cutii de stup, rame, sarma, ceara, echipament si ceva scule, vopseluri, centrifuga, familii de albine, tratamente etc. – toate acestea reprezinta o investitie nu foarte mica, pe care nu o vei putea amortiza prea repede. La toate acestea se adauga si lipsa experientei, care poate duce la greseli si pierderi sau, pur si simplu, un an prost ce poate implica costuri mai mari.
Am vazut pe mai multe site-uri de stiri tot felul de titluri pompoase de genul: “Apicultura aduce profit si cu o investitie mica”, “Apicultura, o afacere cu profit dulce”, “Cresterea albinelor, o afacere de milioane”, dar realitatea apicultorului de rand este, in general, diferita. A incepe de la zero nu e niciodata usor si, pentru a intra pe profit, trebuie rabdare. Din primul an vei reusi sa scoti ceva, dar nu e un profit propriu-zis pentru ca acoperi o parte din ce ai investit sau, pur si simplu, reinvestesti. In timp iti faci piata, iti completezi inventarul apicol prin achizitionare de cele necesare, nu mai trebuie sa cumperi ceara etc. si abia atunci intri pe profit real.
Pentru a obtine profit din apicultura, ca timp, estimez un minim de trei ani, asta in cazul in care sunteti chibzuiti si va organizati corect prioritatile.
Sa discutam putin despre ce putem face pentru a diminua cheltuielile si a le amortiza in timp cat mai scurt.
In primul rand, cred ca trebuie sa fim inventivi, dar nu si zgarciti. Multi apicultori incepatori, vazand ca nu se mai termina cumparatul celor necesare, tind sa devina zgarciti si sa achizitioneze ustensile si materiale de proasta calitate. Ati auzit de vorba “Suntem prea saraci sa ne permitem lucruri ieftine”? Nu zic ca nu este bine sa facem economie, dar trebuie stabilite unele prioritati pentru a nu ne ingreuna munca sau, si mai rau, pentru a nu afecta activitatea famillior de albine poate chiar a le pune viata in pericol.
De exemplu, putem lucra cu un combinezon si o masca mai ieftine, dar nu e recomandat sa ne zgarcim la materialele din care ne facem cutiile pentru stupi. Este recomandat sa folosim o vopsea de buna calitate care implica costuri mai mari dar, totusi, putem face o economie cumparand la galeata si nu mai multe cutii. Acestea sunt doar niste exemple. Fiecare apicultor trebuie sa-si faca o lista si un mic plan de achizitie pentru cele necesare in inventarul apicol.
In concluzie, oricine poate face profit din apicultura (este loc pentru toata lumea – cererea este mai mare decat oferta), dar nu repede si nici prea usor. Trebuie investiti bani, timp si munca.
Spor in toate!