In Romania se vinde “miere” din China
|In antiteza cu faptul ca Romania este unul dintre cei mai mari producatori de miere de albine din Europa, multi romani, fara sa stie, consuma miere autohtona amestecata cu “miere” din China si America Latina.
Presedintele ACA, Ioan fetea sustine ca acest amestec este vandut ca miere romaneasca si ca pune in pericol sanatatea consumatorilor. De asemenea acest import strica foarte mult piata din Romania, produsul autohton si natural fiind umbrit de pretul foarte scazut al mierii (sau ce o fi aia) din import.
Constantin Dobrescu, vicepresedinte al Federatiei ROMAPIS ne sfatuieste:
”Sfatul nostru pentru consumatori este să citească eticheta în primul rând să vadă de unde provine mierea, și în al doilea rând să se uite la preț. Dacă acesta este dubios de mic atunci clar că ceva nu este în regulă. Adică este o diferență evidentă între mierea care se vinde cu 8 lei borcanul și cea care se vinde cu 30 de lei”.
S-a inaintat o solicitare catre Ministrul Agriculturii sa modifice legislatia, astfel sa fie interzis amestecul cu miere romaneasca
Ioan Fetea:
”Se aduce inlocuitor de miere din China, Argentina, Mexic cu 1 dolar pe kilogram, se amestecă cu puţină miere românească şi se vinde pe piaţă ca fiind miere 100% românească. Şi scrie pe etichetă ‘miere UE şi non UE . Aceşti comercianţi îşi bat joc de consumator, românul nu ştie ce consumă. De fapt, mâncăm altceva, nu miere”,
Legea nu ne ajuta: cat timp este comestibila, nu poate fi interzisa!
Asa cum am spus si intr-un articol anterior (borcane speciale pentru mierea veritabila) scandalul mierii contrafacute nu e ceva necunoscut conducerii, Ministrul Agriculturii sustinand ca in viitorul foarte apropiat se vor lua masuri precum borcane distinctive care sa fie usor de recunoscut de consumatori precum si achizitia de laboratoare unde se va testa veridicitatea si calitatea mierii date spre consumul larg.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu declara:
”Propunerea de la Consiliul de miniștri de la Bruxelles care a avut loc în luna decembrie a anului trecut, mai exact propunerea adusă chiar de Ungaria. Spre exemplu, la mierea produsă în UE să fie folosite borcane de un anumit format ca ai noștri consumatori să știe exact ce cumpără și mierea respectivă să fie identificată. Am decis achiziționarea unor laboratoare în care să fie făcut controlul la calitatea mierii pentru că nu vrem să fie aruncată anatema pe producătorii noștri. În ceea ce privește acel producător care are încă produse pe piață, dacă pe etichetă scrie că este miere în amestec atunci nu avem ce face. Consumatorul care cumpără astfel de produs trebuie să fie avizat ce cumpără și prețul este pe măsură. Dar sigur că nu o putem interzice pentru că este comestibilă să spunem, nu pune în pericol sănătatea dar nu respectă ce este încris pe etichetă. Sigur că ANPC-ul are obligația să verifice aceste produse iar consumatorii trebuie să denunțe de fiecare dată identificarea lor în magazine”
Concluzie:
Dragi consumatori de miere si produse apicole, cautati un apicultor de incredere si cumparati de la el! Astfel evitati sa consumati melasa si glucoza industriala din import si/sau autohtona, care este vanduta drept miere la suprapret.
P.S. Nu fugiti de mierea cristalizata! – Cristalizarea (zaharisirea) este un proces natural care indica veridicitatea mierii.
Articole legate de subiect: