Romania solicita aprobare pentru utilizarea neonicotinoidelor

salvati albinele

Dupa cum probabil stiti, neonicotinoidele sunt un subiect foarte controversat atat la nivel de UE cat si mondial.
O tabara sustine ca nu afecteaza atat de mult albina sau cel putin nu este motivul mortalitatii in masa a familiilor de albine la nivel mondial.
Tabara opusa sustine contrariul ba mai mai mult, ca suntem in fata unei noi “Primaveri tacute” a albinelor. (autoarea americana Rachel Carson publica in 1962 „Primavara tăcuta”, o carte in care documenta efectele pesticidelor, mai ales ale DDT-ului, asupra pasarilor.) – pentru cei interesati puteti gasi cartea (in format PDF si in engleza) aici.

Ce sunt neonicotinoidele?

Neonicotinoidele reprezinta o categorie de pesticide lansate pe piata in anii ’90 in vederea inlocuirii altor pesticide mai vechi si mai toxice.
Neonicotinoidele sunt sistemice adica sunt absorbite de intreg sistemul verde al plantei, mai exact de fiecare celula a plantei tratate cu acestea. Astfel toate partile plantei sunt otravitoare pentru daunatori. Daca toate partile plantei sunt otravitoare, atunci logic este ca nectarul si polenul adunat si consumat de albine sunt daunatoare pentru acestea, afecatandu-le sistemul nervos central, ducand la paralizie si apoi la moarte.
Cercetatorii cred ca aceste pesticide au un rol important in decimarea albinelor la nivel mondial, fenomen inregistrat si documentat in toate tarile in care au fost introduse insecticide pe baza de neonicotinoide – puteti urmari filmul documentar pe aceasta tema “Misterul Disparitiei Albinelor

neonicotinoidele

Cine sustine neonicotinoidele?

Producatorii si Uniunea Europeana sustin ca neonicotinoidele rezolva o problema mare a Romaniei, anume atacul ratisoarei (Tanymecus dilaticollis) asupra culturilor de porumb, daunator intalnit destul de des la noi in tara.
Stiti ce e trist? S-au dat zeci ba chiar sute de semnaturi in favoarea neonicotinoidelor, multi dintre acestia habar neavand ce sunt acestea.
Pana acum Ungaria si Bulgaria sunt singurele tari care au solicitat derogarea pentru a utiliza tratamente la samanta cu neonicotinoide, derogari care au si fot aprobate.

Romania solicita derogare pentru tratarea samantei cu neonicotinoide

Comisia Europeana a efectuat un audit in Romania, mergand la ferma lui Nicolae Sitaru, unde s-au convins de dezastrele pe care le poate face ratisoara culturii de porumb.
Deci ce sa intelegem din asta? A mers un grup la ferma lu ‘nea Sitatu, au constata ei acolo…ai au zis: “Da fratilor e groasa … trebuie sa otravim si Romania”.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu recomanda:

”Urmează să transmitem solicitarea pe neonicotinoide, dar trebuie să ne reamintim că utilizarea acestor substanțe a fost suspendată pentru doi ani, anul acesta EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor va reanaliza situația. Acest subiect l-am discutat și cu comisarul Vytenis Andriukaitis, în 18 ianuarie la Bruxelles. Noi vom solicita derogare pentru că România este un caz aparte în care avem mari probleme cu dăunătorii. Chiar și Comisia Europeană când a efectuat un audit anul trecut a constat acest lucru. Sigur că trebuie să avem în vedere să nu facem exces de zel, să limităm de la an la an, cât mai mult aplicarea neonicotinoidelor și prin efectuarea pe scară largă a rotației culturilor, o chestiune elementară pentru agricultori”

Tot Achim Irimescu spune:

”Ar trebuie ca până la utilizarea semințelor în primăvară deja să avem discuția de principiu făcută cu Comisia. Comisia Europeană nu își dă avizul ci procedura presupune că un stat membru notifică intenția de a utiliza sămânță tratată cu neonicotinoide și în comitetul de specialitate se discută cu statele membre și ulterior se consideră ca fiind acceptată solicitarea unui stat membru. Eu cred că în două săptămâni, maxim, putem trimite solicitarea la Comisia Europeană”

Si uite asa incepe… Va vom otravi dar pentru inceput in doze mici…

3 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.