Se numara cutiile dar nu si albinele…

stup si apicultor

O data cu Programul National Apicol 2017-2019 se schimba putin si regulile dupa care apicultorii beneficiaza de ajutorul financiar, astfel se va da mai mare atentie identificarii stupilor pentru evitarea declararii unui efectiv mai mare decat realitatea – asa cum spune si titlul, foarte des se numara cutiile dar nu si albinele.
Ministrul agriculturii Achim Irimescu, invitat la emisiunea “Viata Satului” spune:

Achim Irimescu”Nu cred ca e doar pentru baietii destepti (PNA- ul, n.r.), ma indoiesc. In acest an am avut o discutie si chiar vom mai perfectiona acest PNA. Am avut o discutie cu reprezentanții sectorului. Noi suntem in UE si pentru apicultura nu este decat acest program, jumatate finantat din bani europeni, jumatate, din bani nationali. Din pacate aceasta este procedura. Sigur, pe termen lung s-ar putea discuta dar nu in acest an cu dificultati bugetare si mi-e greu sa cred că se vor gasi solutii. Dar pe anii viitori se poate gasi o solutie.
Foarte important este ce am introdus în noul PNA: identificarea si numararea stupilor. Am ajuns intr-o situatie în care anul trecut, Comisia ne intreba: aveti un milion 200, un milion 500 sau un milion 800 de stupi. Trei surse, trei cifre diferite. Sunt si situatii cand se numara cutiile si de multe ori care nu au si albine”.

Aici adaug ca am auzit de multe cazuri in care apicultorii in cauza bagau 2-4 rame cu albina in cutii goale doar ca sa se vada activitate atunci cand venea persoana/persoanele desemnata(e) sa numere stupii.
Sincer nu cred ca se pot lua masuri foarte eficiente in acest sens, doar eventuale controale inopinante.

Articole legate de subiect:

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.