Se strica vremea!

Fruze inghetate
Incep cu un “La multi ani!” ca asta e urarea sezonului ๐Ÿ™‚ apoi vin cu atentionarea ca se strica vremea.
Daca vremea a fost “dulce” cu noi in perioada asta, nu trebuie sa lasam garda jos pentru ca inca suntem in plina iernare, iar vremea poate lua intorsaturi drastice peste noapte.
Meteorologii anunta ca trecerea dintre ani va fi marcata de ger, temperaturile scazand si pana la -14 grade Celsius – daca observati deja este al II-lea an consecutiv in care se intampla la fel.

Astazi, 28 decembrie avem parte de vreme calda pentru aceasta perioada si in general frumoasa fara vant si fara precipitatii semnificative – o zi buna pentru a interveni in stupina pentru eventuale pregatiri avand in vedere gerul ce urmeaza.
Noaptea putem avea parte de ninsori slabe mai ales in zonele inalte.

Marti, 29 decembrie va incepe sa se simta schimbarea de temperatura anuntata (mai ales in cursul noptii cand putem atinge -7 grade Celsius). Vom avea parte si deceva precipitatii sub forma de ninsori locale si vant (la munte mai ales va viscoli zapada). In zonele joase va fi ceata cu depunere de chiciura si polei – Atentie soferi!

Miercuri, 30 decembrie Avem parte de o vreme asemanatoarea cu cea de marti, doar ca va fi putin mai frig, iarna incepand sa-si arate “coltii” tot mai mult. Datorita temperaturilor mai joase, aria ninsorilor se extinde usor, dar vor fi tot ninsori izolate. In zonele joase va fi ceata cu depunere de chiciura si polei – Atentie soferi!
Pe timpul zilei vom avea temperaturi maxime cuprinse intre -4 si -1 grad Celsius, iar noaptea temperaturile scad pana la -14 si -10 grade Celsius.

Joi, 31 decembrie – ultima zi a lui 2015 se anunta ca fiind geroasa mai ales noaptea si dimineata si fara precipitatii semnificative – ninsori izolate (mai ales la munte).
Pe timpul zilei vom avea maxime cuprinse intre -4 si -2 grade Celsius, iar in noaptea de revelion vom avea intre -12 si -10 grade Celsius – poate si ceva ninsoare ca sa fie frumos ๐Ÿ˜›
Izolat va fi ceata cu depunere de chiciura si polei – Atentie soferi!

Vineri, 1 ianuarie 2016, vremea va fi rece, geroasa noaptea si dimineata. Cerul va fi variabil, cu innorari temporare si cu totul izolat se pot semnala ninsori slabe. Vantul va sufla slab la moderat, cu intensificฤƒri izolate. Temperaturile maxime se vor incadra รฎntre -6 ลŸi -2 grade, iar cele minime intre -15 ลŸi -10 grade. Pe arii restranse se va semnala ceata, asociata cu depunere de chiciura.

In weekendul 2-3 ianuarie 2016, vreme se va incalzi usor, dar nu va ganditi la primavara, temperaturile maxime fiind cuprinse intre -3 si -1 grad, iar minimele intre -10 si -7 grade Celsius.
Vant slab, ninsori izolate si tot izolat ceata + chiciura.

Este imbucurator ca nu se anunta vanturi puternice si nici noiane de zapada. Oricum, asa cum am zis si mai sus, este iarna, vremea se poate schimba radical de la o zi la alta si ca apicultori trebuie sa fim pregatiti si sa nu lasam garda jos sub mangaierea soarelui de primavara.

Reamintesc incepatorilor ca iarna este o perioada grea in care familiile de albine sunt foarte vulnerabile si au nevoie de grija si atentie.ย Chiar si micile detalii pot face diferenta dintre o iernare cu probleme si una linistita.

Va urez o iernare linistita tuturor, fara incidente si daca se poate cu pierderi 0%.

3 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.