Stupina Artificiala – Synthetic Apiary

Stupina Artificiala – Synthetic Apiary

Stupina Artificiala - Synthetic Apiary

Dupa cum, probabil, stiti, la nivel mondial exista o criza a albinelor, acestea incepand sa dispara, in mod “misterios”, in numar tot mai mare, mai ales in Statele Unite unde, bineinteles, otravirea pamantului si a culturilor a atins cote maxime.
Tarile mai dezvoltate au inceput sa ia masuri in acest sens prin interzicerea unor pesticide (neocotinoidelor), constientizarea si stimularea cetatenilor sa se apuce de apicultura, dezvoltarea apiculturii urbane si asa mai departe.
Bineinteles ca, din pacate, nu este si cazul Romaniei, reprezentantii statelor membre UE vor decide inca o data cat de important este viitorul nostru pentru ei si in ce masura banii companiilor de produse chimice sunt mai importanti decat supravietuirea speciilor de albine si, implicit, a oamenilor, dar deja asta este alta discutie.

Neri Oxman este designer si cercetator in cadrul laboratorului media MIT si a proiectat un mediu artificial pentru o stupina in cadrul laboratorului.
Este vorba despre o camera destul de mare cu un mediu controlat in ceea ce priveste lumina, temperatura, umiditatea, o replica a mediului ideal pentru ca albinele sa supravietuieasca si sa-si desfasoare activitatea specifica.

Stupina Artificiala - Synthetic ApiaryStupina Artificiala - Synthetic ApiaryStupina Mediu ArtificialAlbinelor din acest mediu li se ofera polen sintetic si sirop pe baza de zahar, iar activitatea si sanatatea indivizilor este monitorizata constant.

Stupina Artificiala - Synthetic Apiary Stupina Artificiala - Synthetic ApiaryAlbinele din stupina artificiala (Synthetic Apiary) traiesc o primavara continua, astfel coloniile ramanand active pe tot parcursul anului.

Stupina Artificiala - Synthetic ApiaryStupina Artificiala - Synthetic ApiaryStupina Artificiala - Synthetic ApiaryStupina Artificiala - Synthetic ApiaryStupina Artificiala - Synthetic ApiaryEchipa implicata a descris experimentul drept “the first demonstration of sustainable life in a completely synthetic environment” ceea ce, in traducere libera, inseamna “prima demonstratie a vietii durabile intr-un mediu complet artificial”.

Experimentul are scopul de a crea un mediu durabil pentru albine, avand in vedere criza albinelor din ultimii ani.
In SUA, Albinele melifere au intrat pe lista speciilor protejate prin “Conventia cu privire la speciile pe cale de disparitie 1973”

Stupina Artificiala - Synthetic Apiary

Poate suna prea dramatic, dar experimentul poate poate fi parte din salvarea albinelor si a vietii pe Pamant.

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.