Stupina Turistica – Miere Sincera

Stupina Turistica – Miere Sincera

Prooiect Stupina Turistica Miere SIncera
Stupina Turistica este o ideea de afacere, un proiect unic in Romania ce are ca scop studiul albinei melifere si informarea turistilor cu privire la procesul de productie a mierii naturale, de la nectarul florilor pana la borcanul de miere de pe masa noastra si la istoria evolutiei tehnologice a stupilor.

Cine si unde?

Stupina turistica este un proiect indraznet, ce urmeaza a fi materializat in Prahova de catre domnul Mihail Apostolescu – cunoscut mai ales ca organizator al Targului Mierii Campina – ajutat de fiul sau.

Mihail Apostolscu Stupina Turistica

Foto: Adevarul.ro

Nu va ganditi ca totul a mers ca pe roate:
La sedinta de Consiliu Local din luna noiembrie, pe masa consilierilor s-a aflat proiectul de hotarare privind aprobarea inventarierii în domeniul privat al Municipiului Campina a terenului cu suprafata de 7.340,00 m.p., situat pe Bulevarul Carol I. Invetarierea în domeniul privat a acestui teren era un pas necesar pentru ca apicultorul sa poata inchiria 2500 de mp din aceasta parcela. Proiectul nu a trecut de votul consilierilor locali, iar explicatia celor care au votat impotriva a fost: “aşa s-a hotărât”. Acest raspuns impersonal nu a facut altceva decat sa anuleze realizarea stupinei turistice, unice in România, la Campina.

“Nici măcar dezamăgit nu mai sunt. Eu am o vorbă, munca voluntară se termină întotdeauna prost. Nu ceream să mi se dea terenul gratuit, plăteam chirie. Practic eu vin cu proiectul, cu finanţarea, cu un plan de afaceri prin care mă angajez să şcolarizez anual zece persoane în apicultură, să creez locuri de muncă, iar ei nu îl vor. Terenul identificat de mine la Câmpina era ideal, cu acces rapid la DN1, cu un scor bun la accesul turistic, dar… ”

A declarat Mihai Apostolescu.

De unde finantare?

Finantarea acestui proiect vine dupa ce Mihail Apostolescu a intrat intr-o competitie de antreprenoriat social in anul 2015, organizata de o companie privata, competitie in urma caruia proiectul sau a fost finalist. Astfel va primi o finantare in valoare de 35.000 de EURO.

Ce ofera Stupina Turistica – Miere Sincera?

Stupina Turistica Miere Sincera Proiect
Pentru inceput, vor exista cinci puncte de atractie pentru vizitatorii Stupinei Turistice – Miere Sincera, fiecare avand diferite grade de implicare:

  1. Va exista un tur al stupinei si vizitarea “Camarile Mierii”, mai exact al punctului de desfacere.
  2. Muze ale apiculturii, unde curiosii vor putea vedea modele de stupi (evolutia acestora) si unelte apicole folosite de stramosii nostri.
  3. Vor putea vedea “pe viu” ce se intampla in stup folosind “stupi carte” cu pereti din sticla ale caror rame sunt prinse articulat si se pot desface ca paginile unei carti.
  4. Chiar in centrul Stupinei Turistice se va ridica o casa traditionala romaneasca, in jurul careia vor fi dispuse puntele de atractie apicole. Astfel turistii isi pot face o idee de cum era organizata o gospodarie a unui stramos apicultor roman.
  5. Drumul mierii – curiosii vor putea observa pe viu cum se produce mierea, cum se scoate aceasta dintr-un fagure si cum ajunge in borcane. Aceasta activitate are ca scop eliminarea preconceptiilor si scepticismul referitoare la acest subiect.
    Chiar domnul Mihail Apostolescu spune:

    “Un alt punct de interes va fi si drumul mierii de la floare pana la borcan. Se va putea urmari cum albinele depun mierea in fagure, cum luam fagurii sa ii descapacim, cum punem in centrifuga pana avem propriu-zis mierea. Sunt multe legende care circula in legatura cu acest subiect, de aceea ni s-a parut interesant si important sa le aratam si demonstram oamenilor cum se intampla toate aceste lucruri in realitate”.

    Aici va exista si un magazin tip “bar” de produse apicole, vizitatorii avand ocazia sa isi creeze chiar propriile sortimente de miere. Curajosii vor primi echipamente speciale, vor putea merge la stup, vor putea extrage singuri fagurii si vor fi initiati in tainele acestei activitati. Pentru evitarea unor evenimente neplacute, se vor folosi “albine cuminţi”, mai exact un hibrid adus din Austria, ce are un temperament mult mai domol decat cele autohtone.

“Ceea ce incercam cu acest proiect este sa deschidem cumva lumea ermetica a stupului catre consumator. Sa punem fata in fata consumatorul si producatorul. Cercetarea de piata pe care am facut-o ne-a aratat ca oamenii prefera sa cumpere direct de la producator. Astfel, ar fi o ocazie excelenta ca cei doi sa se intalneasca si ca ambii sa se bucure de un pret bun”.

Urez domnului Mihail Apostolescu sanatate multa, putere de munca si rabdare (cu legile si oprelistile pe care le intampina) pentru a materializa acest superb proiect!

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.