Stupul Apiarium – Intre arta si apicultura

Stupul Apiarium destinat apiculturii urbane

Apiarium - Stup Urban - Bettina Madita Bohm
Bettina Madita Böhm, absolventa unei academii de design din Italia, a proiectat si construit un stup numit “Apiarium”, destinat in special apiculturii urbane.
Ideea proiectarii si contruirii acestui stup interesant a venit in urma unei initiative a consiliului din Berlin, initiativa ce prevede instalarea de stupi in spatiile publice (neutilizate si nu foarte populate – in general pe acoperisurile cladirilor) si pentru a informa cetatenii despre importanta albinelor pentru mediului inconjurator chiar daca vorbim despre mediul urban.
Apiarium - Stup Urban - Bettina Madita Bohm
Initiativa vine in urma crizei albinelor (depopularilor masive) la nivel mondial. Au existat tot felul de supozitii (pro si contra) in legatura cu motivele acestui fenomen, si chiar saptamana trecuta s-a finalizat un studiu in cadrul celebrei universitati Harvard, in urma caruia s-a stabilit ca depopularile de albine intradevar se datoreaza folosirii neonicotinoidelor in agricultura.

Bettina Madita Böhm spune:
“Pentru albine, condițiile de viață în orașe sunt adesea mai bune decât în ​​mediul rural, unde agricultura industrializată face ca supraviețuirea lor ca animale sălbatice să fie imposibilă”

Böhm a folosit acest proiect ca lucrare de licenta ca absolventa a universitatii Bolzano din Italia, lucrare in care s-au cautat diverse solutii pentru apicultura in metropole moderne precum Londra si Berlin.
Stupul Apiarium este un cilindru din ciment usor (turnat), poros la interior pentru o izolare termica mai buna in sezonul rece.
Artista a ales forma cilindrica inspirandu-se din trunchiurile de copaci goale la interior, specifice habitatului natural al albineor melifere.
Stupul este prevazut si cu un cat (etaj) cu un model hexagonal, care poate fi adaugat sau inlatura in functie de perioada si de cules.
Capacul este un ghiveci cu flori care are rol atat decorativ cat si rol de dispozitiv pentru racire pe timpul zilelor fierbinti de vara.
Apiarium - Stup Urban - Bettina Madita Bohm
Apiarium - Stup Urban - Bettina Madita Bohm


Apiarium - Stup Urban - Bettina Madita Bohm
Apiarium a castigat premiul “Targa” al “Compasso d’Oro” al Asociației de Design Industrial din Italia, pentru categoria “designeri tineri”.

Tema apiculturii a devenit un subiect popular pentru arhitecti si designeri.
Franta, Germania si Anglia sunt tarile care sustin si incurajeaza cel mai mult apicultura urbana in Europa.

Foto de: Bettina Madita Böhm
Sursa foto: http://cargocollective.com/bettinamaditaboehm

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.