Stupul cu robinet – Flow Hive (pareri personale)

Flow Hive

Este al patrulea articol pe care il scriu despre “stupul curgator” sau “stupul cu robinet” (Flow Hive). Intrebarile despre acest produs curg, pareri pro sau contra, comenzi si fel de fel de oferte pentru a face reduceri.
Vreau sa intelegeti ca NU comercializez rame Flow Hive, ci pur si simplu am scris despre acest dispozitiv atunci cand a fost anuntat (Flow Hive), apoi cand asa numitii inventatori au dat mai multe detalii despre modul de functionare (functionare rame Flow Hive) si cand au fost anuntate preturile (articolul aici). La momentul actual, nici nu cred ca este comercializat in Romania.
De asemenea, am primit cateva cereri in care sunt rugat sa-mi spun parerea personala despre acest produs, si asta voi face.

Flow Hive – Pareri Personale

Nu am nicio intentie sa desfiintez acest produs, doar incerc sa-l trec prin filtrul logicii si al experientei apicole pe care o am.
Sincer, dupa cum am mai spus, am avut si am in continuare o doza de scepticism vis-a-vis de acest produs. Nu pot sa-l imbratisez si sa pic in frenezia “flow hive” care a cuprins internetul. Iata cum vad eu treaba:
– Produsul, la o prima vedere, pare ceva extraordionar, comod si foarte comercial, ceva “care revolutioneaza lumea apiculturii” asa cum a relatat media.
– Realitatea este putin diferita, si o spun din unghiul apicultorului. In primul rand, inventia nu este chiar o descoperire noua. Spun asta pentru ca un spaniol pe nume J.B. Garriga a patentat deja o tehnologie asemanatoare in anul 1940, sistemul lui fiind izbitor de asemanator, diferenta gasindu-se doar in materialele folosite. Pentru mai multe detalii click pe Flow Hive 1940Rusine media pentru ca nu spuneti aceste lucruri! Ba mai mult, “inventatorii” australieni au adunat milioane de dolari din donatii pentru a creste afacerea.
– Apoi, extragerea “atat de simpla” cu acel robinet (care este un marketing mizerabil) – o intrebare simpla pentru apicultori: Ce se intampla daca in stupina exista robineti din care curge miere sau nectar?
Raspunsul e la fel de simplu: Cream un furtisag de proportii, care poate duce pana la distrugerea stupinei!
Deci, practic, ar trebui sa folosim un izgonitor, sa luam efectiv etajul cu ramele Flow Hive si sa le extragem departe de stupina, lucru ce nu mai face extragerea atat de comoda si simpla, dupa cum este prezentata.
– Un alt mare minus al sistemului este pretul nejustificat de piperat. Nu cred ca va dura mult pana vor aparea la chinezi, pe Alibaba sau Aliexpress, rame Flow Hive la un sfert de pret, poate chiar mai putin. De asemenea, producerea de rame flow hive folosind o imprimanta 3D, este mult mai ieftina decat pretul oficial (ca sa nu mai zic ca se adauga taxe vamale si de transport).
– Cantitatea de miere extrasa dintr-un etaj este mai mica (sunt mai putine rame) si, deasemenea, pierdem descapaceala, un produs apicol valoros, atat ca sanatate, cat si financiar.
– Sistemul poate da batai de cap celor din zone temperate (cu perioade reci), mierea cristalizandu-se.

Cred ca sistemul ar fi bun pentru microstupine – apicultura ca hobby – , pentru cazurile in care, sa zicem “un entuziast al apiculturii” are 2-3 stupi pe care i-a plasat la distante considerabile unii de altii, evitand astfel furtisagul si bataile de cap cu o centrifuga (desi, financiar, tot mai convenabil iese cu o centrifuga mica si manuala).

Cam asta am avut de spus, in linii mari, celor care au dubii sau ridica prea mult in slavi acest produs.
semn Atentie!

Aceasta este o parere strict personala si poate in necunostinta de cauza (nu am folosit niciodata practic acest produs) – daca voi aveti alte opinii cu privire la stupul cu robinet – Flow Hive, va invit sa le impartasiti cu noi 🙂
Va multumesc!
16 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.