Stupul Termosolar in lupta impotriva Varroa Destructor

Dupa cum stiti, albinele sunt foarte importante pentru natura si pentru umanitate.
Asa cum ne-a avertizat Albert Einstein, daca albinele ar disparea de pe fata pamantului si umanitatea isi va gasi sfarsitul in decurs de patru ani.
In prezent albinele sufera foarte mult din cauza actiunilor omului, mai exact din cauza pesticidelor folosite in culturi, dar si din cauza parazitului Varroa Destructor. Aceste doua motive au dus si duc in continuare la depopulari masive in randul albinelor.

Ce este Varroa Destructor?

Varroa Destructor
Varroa este un parazit acarian de origine asiatica, care ataca albinele melifere. Acestia se ataseaza de corpul larvelor care eclozeaza si devin adulti parazitati.
Acarienii Varroa se hranesc cu sangele (hemolimfa) albinelor. Aceasta duce la slabirea celor din urma. In urma infestarii albinei, acarianul lasa rani deschise predispunand-o la infectii. In plus, Varroa destructor este transmitatorul virusului deformarii aripilor. Astfel, colonia de albine poate sa piara.
In Romania Varroa a fost prima data descoperit in anul 1975.

Lupta impotriva Varroa Destructor

Apicultorii se lupta de multi ani cu acest parazit, folosind diferite substante, pesticide si acizi, care din pacate duc doar la diminuarea numarului de paraziti din stupi si nu la anihilarea completa a acestora. Ba mai mult substantele folosite slabesc albina iar parazitul incepe sa capete toleranta tot mai mare la acestea.

Stupul Termosolar in lupta impotriva Varroa Destructor

stup termosolar
Doctorul Roman Linhart si Jan Rája de la universitatea Palacky din Cehia, au incropit un model de stup care elimina Varroa Destructor in proportie de 100% fara a a mai fi nevoie de substante chimice.
Roman Linhart and Jan RájaSistemul termosolar nu este unul nou dar nu a fost prea popular si folosit pana cei doi nu au venit cu ideea acestui modelul de stup.

Cum functioneaza stupul termosolar?

Stupul termosolar are un principiu de functionare destul de simplu, acesta folosind energia solara pentru a creste temperatura in interiorul stupului pentru o perioada limitata de timp, temperatura pe care albinele si puietul o tolereaza, dar Varroa nu.
In zilele insorite, apicultorul da la o parte capacul stupului si lasa ca soarele sa-si faca treaba, pana ce temperatula indicata va fi de aproximativ 47 grade Celsius.
stupul termosolar
stupul termosolar
Dupa ce aerul din stup a atins temperatura dorita, capacul stupului se pune la loc pe stup.
stupul termosolar
Pentru rezultate maxime, tratamantul poate fi repetat des , albinele nefiind afectate de acesta.stupul termosolar
Temperatura de aproximativ 47 de grade Celsius se va mentine in stup aproximativ 2 ore, temperatura pe care Varroa nu o tolereaza si astfel murind. Partea foarte buna este ca mor si parazitii din celule, acestia detasanduse de albinele proaspat iesite din fagure in aproximativ 10 zile (lucru pe care tratamentele clasice nu-l pot face).
Sistemul are si beneficii secundare cum ar fi stimularea zborului de curatire si controlul temperaturii in stup in sezonul rece.
termosolar hive
Am vazut pe internet panouri termosolare care pot fi aplicate pe stupi, astfel transformam un stup clasic in unul termosolar, sistemul putand fiind mutat de la un stup la altul, astfel nefiind nevoie sa achizitionati cate un sistem pentru fiecare stup in parte.
Mi se pare o idee excelenta si demna de luat in calcul. Daca voi avea posibilitatea pe viitor, cu siguranta voi investi in asa ceva.

Familii sanatoase va doresc si butoaie pline!

2 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.