Zborul de curatire al albinelor

albine la zborul de curatire

George Dragan din Suceava intreaba:
“Zborul de curatire are loc primava si este, de fapt, atunci cand albinele fac curatenie in stup?”

Draga George, mai jos am sa incerc sa explic cat mai detaliat ce este zborul de curatire, la ce ne ajuta si cum il stimulam.
Multi incepatori pot fi confuzi cu privire la zborul de curatire, mai ales datorita denumirii care te duce cu gandul la curatenie.

Ce este zborul de curatire?

Zborul de curatire reprezinta iesirea albinelor la zbor in perioadele mai “dulci” ale iernii sau ale primaverii timpurii, in scopul defecarii. Pe scurt, ies sa-si faca nevoile.

Importanta zborului de curatire

Dupa cum, probabil, stiti, albinele sunt fiinte foarte curate si, in conditii normale, ele nu-si fac nevoile in stup, acestea (din cauza conditiilor meteo) stand si cate 2-3 luni in ghem fara sa poata iesi sa-si rezolve problemele fiziologice. Astfel, ele acumuleaza stres si presiune in intestine, iar iernarea devine tot mai grea pentru ele.
O iarna aspra ce nu ofera “ferestre” pentru zborul de curatire poate duce la imbolnavirea familiilor de albine, diaree si, in cel mai rau caz chiar moarte.
Zborul de curatire ajuta foarte mult familiile de albine, acestea iernand mai usor si desfasurandu-si activitatile in conditii normale – se pot hrani normal si matca poate incepe sa ponteze.

Observarea si evaluarea zborului de curatire

Totodata, zborul de curatire ofera informatii apicultorului despre starea familiilor:
– in zilele insorite si fara vant, cand temperaturile depasesc 8-10 grade Celsius, familiile puternice ies in numar mare la zbor. Asta indica, in general, o stare normala a familiilor respective.
– familiile slabite efectueaza zboruri mai reduse in intensitate si, uneori, ies chiar la temperaturi scazute. Alteori, refuza sa paraseasca stupul chiar daca vremea este prielnica zborului. Cand ne intalnim cu astfel de situatii, inseamna ca acolo este o problema si trebuie sa luam masuri.
– cand temperaturile sunt scazute si vedem albine iesite la zbor la anumiti stupi poate fi semn ca sufera de diaree, presiunea din intestine fortandu-le sa iasa, in ciuda conditiilor meteo nefavorabile. In acest caz nefericit, se pot observa multe albine moarte si pete maronii in zapada.
albine moarte in zapada
albine moarte si diaree in zapada
Deci, este foarte important sa urmarim zborul de curatire al familiilor de albine pentru a evalua si interveni in situatiile anormale.

Cum ajutam si stimulam zborul de curatire?

1. In primul rand, trebuie sa avem grija ca urdinisurile sa nu fie obturate cu zapada, gheata, albine moarte, resturi sau chiar o punga (de la o turta sau miere). Folositi o sarma indoita in L pentru curatarea urdinisului pe interior.
2. Incercati sa indepartati eventualele oprelisti care nu permit ca soarele sa bata in stupi.
3. Cand simtiti ca soarele are oarecare putere, indepartati capacele stupilor si salteluta (daca aveti), lasand soarele sa bata direct in podisor sau in folie, dupa caz.
4. Daca vedeti ca este vorba de un zbor masiv de curatire, largiti urdinisurile. Dupa incheiere, aduceti urdinisurile la dimensiunile initiale.
5. Daca in fata stupilor este zapada, este bine sa punem paie, saci, cartoane, coceni, nisip, chiar si cenusa, pentru a evita contactul direct al albinei cu zapada.

Zborul de curatire poate parea neimportant, dar, in realitate, el isi pune amprenta foarte mult pe dezvoltarea familiilor si pe felul in care va decurge inceputul sezonului activ pentru acestea.

Nu neglijati zborul de curatire! Stimulati-l si urmariti-l cum prindeti ocazia!

IMPORTANT: Evitati parcarea masinii proaspat spalate in apropierea stupinei in perioada zborului de curatire pentru ca s-ar putea sa aveti o surpriza neplacuta! 😀

10 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.