Hibrizi Floarea Soarelui – Care sunt cei mai preferati de albine?

albine floarea soarelui
Ne place sau nu, agricultorii sunt fortati sa foloseasca hibrizi in culturi, inclusiv de floarea soarelui. Aceasta reprezinta una dintre cele mai rentabile culturi de camp si are un cuvant greu de spus in economia nationala si internationala.
Pentru apicultori, floarea soarelui este un cules foarte important, cu atat mai mult cu cat este ultimul cules masiv din anul apicol.
Nu e treaba usoara nici pentru fermieri ca sa aleaga un hibrid bun, cu potential melifer care sa-i garanteze o productie serioasa.
Inginerul agronom in cadrul Sungenta, Tiberiu Șerbănoiu ne da cateva detalii referitoare la hibrizii meliferi, cum sa-i alegem si la ce sa ne uitam, mai ales ca apicultor ce merge in pastoral la floarea soarelui.

Ing. Agronom Tiberiu Șerbănoiu:

”Fermierii trebuie să aibă în vedere la alegerea hibridului și dacă aceasta are potențial melifer sau nu. Mulți cred că o plantă de floarea-sorelui dacă este galbenă și frumoasă trebuie să fie atractivă și pentru albine. Nimic mai fals. Sunt multe detalii ale plantei care atrag sau nu albinele. Spre exemplu, dacă aveți un hibrid care are o poziție a capitolului orientată către soare din start se diminuează potențialul melifer al acestuia pentru că albine nu vine acolo deoarece ultravioletele îi distrug acele cuticule de pe aripi. Albina stă pe acei hibrizi care nu au această poziție a capitolului. Mai mult, dacă dimensiunea seminței este mare albina nu va vizita acea plantă pentru că trompa ei nu poate ajunge la nectar. Sunt foarte multe elemente, există anumite zaharuri care există în plantă iar acel nectar atrage albina. Dacă aveți albine din start va aduce un element de productivitate crescut al culturii”

Sursa interviu: agrointel.ro

Hibrizi Floarea Soarelui – Care sunt preferati de albine? Gasiti mai jos topul hibrizilor meliferi de la Syngenta si totodata cei mai vanduti hibrizi din Romania:
NK Neoma
La ora actuala este cel mai vandut hibrid Clearfield din Romania, are un potential melifer mare si este compatibil cu toate zonele tarii

NK Brio
Este un hibrid semi-timpuriu, tolerant la seceta, recomandat pentru toate zonele tarii. Deasemenea are un potential melifer mare.

NK Ferti
Este un hibrid semi-timpuriu, tolerant la seceta, recomandat pentru toate zonele tarii. Deasemenea are un potential melifer mare.
Pentru lista completa a hibrizilor Syngenta de floarea soarelui click aici.

Este bine ca si apicultori sa avem idee despre potentialul melifer al culturilor din zona de pastoral, ca sa nu avem surprize (ne informam la agronomii din zona sau citim placutele de langa culturi in cazul in care acestea exista).
Am cunoscut cazuri de apicultori plecati in pastoral la floarea soarelui, care au fost nevoiti sa schimbe repede locatia din pricina unor hibrizi ciudati, din care albinele nu culegeu nimic.

Potentialul melifer al hibrizilor a devenit un element de mare importanta pentru cercetatorii din domeniu avand in vedere criza mondiala a albinelor.
In opinia mea, daca potentialul melifer a devenit atat de important, atunci ar trebui sa interzica acele anomalii ale naturii – hibrizii autofertili – hibrizi ce nu mai au nevoie de polenizare din surse externe.
Parca prea ne jucam de-a Dumnezeu, iar rezultatele pot fi dezastruoase.

5 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.