Mierea de Mana – tot ce trebuie sa stii

Miere de mana

Miere de mana

Am primit astazi un borcan cu miere de mana si astfel mi s-a aprins beculetul sa scriu un articol despre acest produs apicol relativ rar si care in general este ocolit de catre clienti, datorita aspectului nu foarte comercial. Nu blamez pe nimeni; este normal ca atunci cand ajungi in fata unei tarabe cu miere, sa o alegi pe cea limpede, albicioasa sau aurie si nu un borcan care pare plin cu ulei ars sau motorina :D. La asta adaug si faptul ca foarte multi oameni nu cunosc acest produs apicol si este normal sa fie sceptici.
Dar in ciuda aspectului necomercial, mierea de mana este foarte sanatoasa, este un cocktail de minerale, calciu si magneziu – in concentratie de sase ori mai mare decat mierea de salcam, dar vom discuta mai jos si despre beneficiile mierii de mana asupra organismului uman.

Cum arata miere de mana?

miere de mana
Este foarte usor de identificat in comparatie cu celelalte tipuri de miere datorita nuantelor sale specifice.
Miere de mana poate avea mai multe nuante, in functie de sursa din care provine.
Culoarea ei variaza in general intre: negricioasa, bruna, rosiatica sau chiar usor verzuie.

Ce gust are mierea de mana?

Mierea de mana pe langa culoarea diferita are si un gust mult diferit fata de mierea clasica.
Miere de mana contine putine substante volatile, din acest motiv aroma ei nu este foarte pronuntata. Totusi miere de conifere este ceva mai aromata si se poate simti un usor miros de rasina de brad.
Nu este la fel de dulce datorita continutului mare de minerale care acopera gustul dulce al zaharurilor. Gustul mierii de mana este specific, usor caramelizat.

Din ce este facuta mierea de mana?

Cred ca toata lumea stie ca mierea de albine provine din nectaturl florilor. Ei bine mierea de mana este singurul sortiment de miere care se abate de la regula, aceasta provenind din alte surse.
Prima si cea mai importanta sursa este reprezinta de secretiile dulci ale arborilor.
Nu stiu daca ati observat in paduri de fag, salcie si mai ales de conifere, ca arborii au pe trunchi si/sau frunze rasini sau o substanta lipicioasa. Albinele preiau acea substanta, o prelucreaza transformand-o in miere de mana. Acest lucru se intampla mai ales primavara devreme sau toamna, cand natura nu prea mai ofera nectar, florile fiind putine.

AfideO alta sursa a mierii de mana este reprezentata de excretiile dulci ale afidelor.
Afidele sunt niste insecte mici, de culoare galben-verzuie pe care le putem gasi in general in colonii, acoperind frunze si parti din tulpinele plantelor (le puteti vedea in imaginea alaturata).
Afidle se hranesc cu seva plantelor, seva ce o extrag si o prelucreaza cu aparatul lor digestiv, surplusul de glucide eliminandu-l sub forma unor picaturi dulci (mana). Albinele preiau aceste picaturi dulci si le folosesc in producerea mierii de mana.
Aparent poate parea dezgustator, dar in realitate fiecare dintre noi am ingerat excretii de afide fara sa stim, printr-o simpla iesire in natura, plimbare prin gradina, padure etc.

Ce beneficii are miere de mana ?

Primul mare avantaj al mierii de mana care imi vine in minte este ca poate fi consumata si de catre persoanele alergice la polen – conditia de baza este ca mierea sa fie integral miere de mana si nu un amestec.
Mierea de mana are in compozitia sa inhibina (un bactericid extrem de puternic), un continut mare (de 6 ori mai mare dacat miere de salcam si de pana la 20 de ori mai mare decat celelalte tipuri de miere) de saruri minerale, calciu si magneziu, substante care sunt foarte bine asimilate de organism pe cale naturala. De asemenea are un continut ridicat de antioxidanti, componente bioactive, enzime si substante antibiotice.

Datorita continutului ridicat de minerale, mierea de mana este folosita in tratarea rahitismului la copii si adolescenti precum si a spasmofiliei la adolescenti. De asemenea este un aliat bun impotriva afectiunilor articulare si a osteoporozei.

Dupa cum am mai spus si intr-un articol anterior despre mierea cristalizata, prin incalzire la peste 40° C aceasta isi pierde calitatile terapeutice si nutritive. Avantajul mierii de mana este ca isi pastreaza toate calitatile chiar daca a fost supusa la temperaturi de peste 100° C.

Ce dezavantaje are mierea de mana?

Pe langa avantajele evidente ale acestui produs, exista si o serie de dezavantaje legate de procesul de productie, atat pentru apicultor dar mai ales pentru albine.
Dezavantajele apicultorului:
– mierea de mana este mai greu de obtinut, implica deplasari si costuri mai crescute.
– fagurii nu mai pot fi refolositi.
– se vinde mai greu.
– uzeaza albinele.
– daca apicultorul nu este atent si intra la iernat cu miere de mana in stupi, poate avea parte de mortalitati crescute.

Dezavantajele pentru albine sunt:
– procesul de productie al mierii de mana le uzeaza mai mult, si astfel mor mai repede.
– aparatul lor digestiv nu reuseste sa digere in totalitate mierea de mana astfel intestinele lor se umplu rapid cu reziduri.
– pe timpul iernarii, daca albinele consuma miere de mana si vremea nu le permite zboruri de curatire, acestea pot muri din motivul mentionat mai sus.

Lasand la o parte toate dezavantajele, mierea de mana completeaza suita de comori ale stupului si ale naturii. Consumati cu incredere miere de mana pentru ca este foarte sanatoasa!

35 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.