Laptisorul de matca – tot ce trebuie sa stii despre el
|Am ales sa scriu un articol despre laptisorul de matca, ca urmare a intrebarilor primite pe net de la cititorii blogului si observand ca destul de multe persoane nu stiu de unde provine si ce este cu acest produs apicol.
Multumesc celor care mi-au adresat intrebarile pe mail si pe facebook despre acest minunat produs apicol, semn ca lumea este curioasa si ca aceasta mica comunitate Apicultura Online este activa. Unele intrebari chiar m-au amuzat tare, cum ar fi: “Cum adica lapte de la albine? Apicultorii mulg albinele?” :))
Ce este si de unde provine laptisorul de matca?
Laptisorul de matca este o substanta vascoasa de culoare alb-galbuie, secretata de glandele hipofaringiene ale albinelor lucratoare, mai exact de doici. Doicile sunt albine lucratoare care se ocupa de cresterea puietului obisnuit (puiet de albine si trantori) si al reginelor. In primele zile de viata, acestea nu au dezvoltate glandele necesare producerii laptisorului de matca – in aceasta perioada ele ingrijesc puietul ce nu necesita laptisor de matca. Abia dupa sase-sapte zile de viata, doicile pot produce laptisor de matca.
Deci, pe scurt, laptisorul de matca este un produs apicol secretat de albinele doici (si nu de regine/matci, asa cum multi cred din cauza denumirii) si este un produs apicol de exceptie, care are cel mai mare conținut de vitamine raportat la unitatea de volum si care este foarte sanatos pentru organismul uman – despre proprietati si cat de valoros este laptisorul de matca pentru om, o sa vorbim mai tarziu.
Care este rolul laptisorului de matca in stup?
Principalul rol al laptisorului de matca in stup este de hranire, aceasta facandu-se dupa anumite reguli, si anume:
in primele patru zile, de cand albinele sunt in stadiu de larva, acestea sunt hranite cu laptisor de matca si, cand spun asta, ma refer la toate categoriile de albine din stup (lucratoare, trantori si regine). Dupa aceasta perioada (de 3-4 zile), albinele si trantorii sunt hraniti cu un amestec din miere si polen, numai larvele de regina continuand sa fie hranite cu laptisor de matca. Acestea efectiv plutesc in el, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos.
Ce este foarte interesant de stiut este ca oul de regina nu este cu nimic diferit de cel al unei albine normale. Dar, prin hranirea din ambundenta cu laptisor de matca, aceasta se dezvolta mai mult decat o albina normala, creste mai mare, dezvolta glande si organe sexuale si astfel devine regina.
Inca un fapt interesant este ca o regina traieste mult mai mult (4-6 ani) decat o albina normala (aproximativ 40 de zile) si toate acestea au la baza hranirea cu acest elixir apicol – laptisorul de matca – efectele acestuia vorbind de la sine in acest exemplu.
Cum se aduna laptisorul de matca?
Recoltarea laptisorului de matca este o munca destul de grea si migaloasa.
Laptisorul de matca nu este produs in cantitati mari, acesta fiind extras din celulele de regine (botci) necapacite – se scoate larva de regina, apoi se extrage laptisorul de matca. Dintr-o botca se extrag aproximativ 200-350 mg de laptisor, deci, dupa cum vedeti, vorbim de cantitati foarte mici. Astazi exista proceduri prin care sunt stimulate albinele sa produca mai mult laptisor de matca, dar, la fel, vorbim de miligrame pe celula.
In general, laptisorul de matca este extras de catre apicultorii care se ocupa cu cresterea reginelor, acestia folosind echipamente si tehnologii care stimuleaza cresterea numarului de botci (celule de regina) si, implicit, a cantitatii de laptisor de matca.
Gasiti mai jos un exemplu de botci (artificiale) necapacite din care se poate extrage laptisorul de matca.
Ce gust are laptisorul de matca?
O intrebare destul de des primita a fost cu referire la gustul laptisorului de matca.
In ciuda numelui si a provenientei, laptisorul de matca in forma bruta si naturala nu este cum s-ar astepta multi, dulce si cremos. Acesta are un gust acrisor astrigent. Este putin intepator, chiar putin acid, as putea spune, mai ales la nivelul gatului atunci cand il inghiti. Acest lucru se datoreaza faptului ca PH-ul laptisorului de matca este asemanator (putin mai mic) cu PH-ul sucului gastric uman, dar nu va speriati pentru ca nu va arde pe gat.
De ce laptisorul de matca este valoros pentru om?
Laptisorul de matca este foarte valoros pentru om datorita proprietatilor sale terapeutice.
Laptisorul de matca are in compozitie apa, proteine, zaharuri (glucoza si fructoza pe care o regasim si in miere), acizi grasi saturati, substante organice, aminoacizi (de unde si gustul acrisor), potasiu, calciu, fosfor, complexul de vitamine B, biostimulatori (enzime, coenzime, biotina, acizi nucleici) etc.
Dupa cum vedeti, laptisorul de matca este o substanta extrem de complexa si de concentrata, toata compozitia acestuia fiind benefica organismului uman.
Laptisorul de matca este un “trend” in industria farmaceutica si cosmetica, dovedindu-se a fi un elixir al tineretii. Ajuta persoanele ce sufera de infertilitate si pe cei ce prezinta imunitate scazuta.
Contine substante de tip hormonal (acetilcolina si colinesteraza) ce au o actiune extraordinara la nivel neunoral, astfel incat persoanele care consuma laptisor de matca (in mod repetat) sunt mai putin predispuse la boala Alzheimer.
In stare pura (neprocesat tehnologic), laptisorul de matca este folosit chiar in tratarea si prevenirea unor boli grele (chiar si cancer).
Laptisorul de matca are nenumarate beneficii pentru om, de la prevenire, recuperare si tratare pana la vitalizarea organismului, atat fizic cat si intelectual.
Ce contraindicatii exista?
Persoanele alergice la miere, polen, la intepaturile de albine si la plantele din familia Compositae (margareta, echinacea, papadie) pot fi alergice si la laptisor de matca. Au fost raportate reactii alergice si anafilactice la laptisorul de matca la subiectii care sufereau de astm sau de dermatita atopica. De asemenea, este recomandat ca femeile insarcinate si care alapteaza sa nu foloseasca laptisorul de matca.
Prin urmare, folosirea laptisorului de matca, trebuie facuta cu precautie. Daca suferi de ceva, pentru siguranta, este cel mai bine sa-ti informezi medicul inainte de a incepe consumul.
Sper ca am reusit sa raspund la toate intrebarile primite pe tema laptisorului de matca. Daca am omis ceva sau ceva nu este clar, astept mesajele si comentariile voastre.
Laptisorul de matca asa in celule arata delicios. Chiar as vrea sa gust o data asa direct de la sursa.
Like or Dislike: 0 0
Chiar arata delicios ai dreptate 😛 (cred ca ne e foame)
Like or Dislike: 0 0
Arata dar nu auzi ca e acrisor si putin acid? Nu pare genul meu de gust.
Like or Dislike: 0 0
Buna. Reprezint un mic apicultor care se ocupa cu cresterea a apriox 80 familii de albine.
Pot furniza laptisor de matca crud, neprocesat, din recolta 2015. Pentru detalii, tel 0766.250.463
Like or Dislike: 0 0
Cat costa suta de grame?
Like or Dislike: 0 0
Am luat si eu cand era mica. Era deshidratat si-l hidratam cu ser fiziologic. Tin minte ca era bun , foarte acrisor 🙂
Like or Dislike: 0 0