Mierea Contrafacuta vs. Miere Veritabila

miere naturala vs miere contrafacutaCe este mierea?
Mierea este un aliment complex, un rasfat dulce si chiar un medicament pentru organismul uman. Mierea este cel mai complet, benefic si eficient aliment cunoscut pana acum, el fiind absorbit de organismul nostru in procent de 100%. Pe scurt, un dar de la Dumnezeu si de la natura.
In forma sa naturala, mierea de albine este bogata in nutrienti: vitamine, minerale, enzime, aminoacizi, carbohidrati etc. Dar, prin fierbere, aceasta isi pierde proprietatile si se speculeaza ca multi dintre acesti nutrienti se transforma in toxine – exista tabere pro si contra cu privire la acest subiect (al toxicitatii).
Recomand ca mierea sa fie consumata asa cum este si, daca vreti sa o topiti in ceai sau orice alta bautura, sa nu o faceti cu apa oparita, ci doar putin incalzita, din motivele mentionate mai sus.

Din pacate, pe piata romaneasca si nu numai, au aparut foarte multe marci de miere contrafacuta. Se speculeaza ca in jur de 50% din mierea din galantare este falsificata, dar eu, sincer, cred ca procentul este mult mai mare.

In Statele Unite si in restul Europei, problema e si mai grava, procentele de miere contrafacuta fiind mult mai mari. In USA, chiar au circulat fluturasi pe strada, localuri si alte locuri publice, prin care se anunta lucrul acesta, intr-o incercare de constientizare a populatiei.

Fake Honey AnouncementDar sa lasam occidentalii si sa ne uitam in ograda noastra!
Un grup de apicultori romani a facut un experiment al carui rezultate au ajuns si la stiri, pe posturile de televiziune – au cumparat borcane cu miere de diferite marci din supermarket-urile cunoscute, in general marci mai ieftine pentru ca, din pacate, acestea sunt cele preferate de romani. Au fost testate mostre din acele borcane in laborator si s-a constat ca acestea contineau miere in procent de sub 50%. Macar acel procent de ar fi miere sanatoasa, dar, din pacate, pentru a face amestecul cu glucoza industriala, melasa, coloranti, gelatina etc., aceasta trebui sa ajunga in punctul de fierbere si, PRIN URMARE, e distrusa, ba chiar daunatoare.
Nenorocitii eticheteaza aceste borcane cu “miere naturala” sau “miere 100% naturala”, astfel inseland consumatorii pe fata. Pe deasupra, mai au si certificat de calitate.
Pentru obtinerea certificatului de calitate ei duc la laborator mostre de miere naturala, dar, ulterior, produc spre consum mierea contrafacuta, nimeni obosindu-se sa mai testeze ce se gaseste in galantare.

”Majoritatea probelor alese nu a corespuns testelor normale. Mierea este falsificată cu zahăr invertit și am identificat glucoză industrială”, au relatat laborantii despre mierea contrafacuta.

Sa zicem ca un organism  adult si sanatos proceseaza mierea contrafacuta, dar cum ramane cu cei mici? Nutritionistii spun  ca pentru copilul de peste un an, doua lingurite de miere naturala pe zi sunt hrana vie.

Ce se intampla cand copiii consuma mierea contrafacuta?

Pediatrii spun ca consumul de miere contrafacuta poate provoca copiilor dezechilibre majore in organism si duce la dezvoltarea de alergii. In plus, le dezvolta gustul pentru dulce si-i poate indrepta catre obezitate (efectul exact invers al mierii naturale).

Mai exista si problema diabeticilor care, prin consumul de miere contrafacuta, pot intra oricand in criza diabetica din cauza zaharului in exces continut de aceste falsuri.

Gheorghe Mencinicopschi, specialist in alimentatie, spune:

„Primul pericol este cel al zahărului pus în astfel de produse, iar excesul de zahăr nu face bine organismului. Apoi este disconfortul că mâncaţi altceva decât ceea ce aşteptaţi – un produs de o calitate inferioară. Dacă ţineţi regim, puteţi ajunge să aveţi probleme grave de sănătate, fără să ştiţi motivul”

Din pacate, mierea contrafacuta nu se gaseste doar in galantarele supermarket-urilor, ci si la producatori (apicultori sarlatani) sau la intermediari, care cumpara miere veritabila si o amesteca / o inmultesc cu diferite siropuri (din 3 kg de miere veritabila scot cam 5-6 kg de miere contrafacuta), asa ca aveti mare grija de unde va procurati mierea de albine.

Cum recunoastem mierea veritabila si mierea contrafacuta?

Primul pas pentru a evita mierea contrafacuta este sa incetati sa o mai cumparati din supermarket-uri. Gasiti un apicultor de incredere si cumparati direct de la sursa.

1. Gustul, mirosul si textura:

Mierea naturala are o aroma si un parfum specific, provenind de la plantele melifere din care albinele au cules nectarul. Mierea naturala are un gust placut si ofera o senzatie fina atunci cand este inghitita.
De asemenea, ea prezinta impuritati naturale precum polen, microparticule de ceara si chiar propolis. Textura este fina si atunci cand este turnata nu face spuma.

Mierea contrafacuta, in general, nu prezinta nicio aroma si poate avea un miros greu. Poate fi separata in straturi si, in general, este mult mai limpede decat cea naturala (nu are impuritati, ceea ce poate fura ochii clientului) si face spuma atunci cand este turnata.

Din pacate, gustul poate fi inselator, sarlatanii care falsifica mierea pot folosi adaos de zahar fiert in plante pentru a crea acea aroma specifica a mierii naturale. Chiar si un experimentat poate sa se insele daca se ia numai dupa gust.

2. Cristalizarea (Zaharisirea) mierii de albine:

De-a lungul timpului am observat ca multi clienti fug de mierea cristalizata  (zaharisita), crezand ca-i expirata sau contrafacuta. Nimic mai gresit!

Doar mierea naturala se cristalizeaza! Apoi mierea naturala nu expira!

Cristalizarea mierii de albine este un proces firesc si natural, este un proces biologic care nu modifica proprietatile nutritive si medicinale ale mierii.

Mentionez ca Mierea de salcam, avand continut mai mare de fructoza si mai mic de glucoza, se cristaliseaza mai greu sau deloc, gasind-o in general in stare lichida.

Mierea falsificata, obtinuta din zahar si indulcitori, nu cristalizeaza niciodata. Prin aceasta caracteristica, cristalizarea, se poate diferentia cu precizie o miere naturala de cea falsificata.

3. Testul cu lingura:

Introduceti o lingura (fie de miere sau o lingura obisnuita) in borcan (sau in orice recipient in care se afla mierea de testat) si apoi ridicati lingura lasand mierea sa curga. Daca aceasta curge neintrerupt fara sa se desprinda in picaturi, atunci cel mai probabil mierea este naturala.

Mierea contrafacuta tinde sa se rupa repede in picaturi, neavand continuitate in curgere.

4. Testul paharului cu apa:

Mierea naturala are o densitate de 1,4 ori mai mare decat cea a apei si nu se dizolva usor. Atunci cand turnati miere naturala intr-un pahar cu apa (rece sau la temperatura camerei), aceasta trebuie sa cada efectiv pe fundul paharului si sa nu se dizolve.

Mierea contrafacuta are o densitate mai mica si, atunci cand este turnata intr-un pahar cu apa, aceasta tinde sa se imprastie in pahar, dizolvandu-se repede. Daca amestecati de cateva ori cu lingurita, aceasta se omogenizeaza imediat.

5. Testul hartiei:

Puneti putina miere pe o coala de hartie. Daca pata umeda NU se raspandeste pe suprafata hartiei, atunci mierea este veritabila. In caz contrar (pata umeda se raspandeste pe hartie), mierea cel mai probabil este contrafacuta.

Acelasi lucru merge si pe un servetel din hartie, mierea contrafacuta absorbindu-se in servetel din cauza continutului de apa.

6. Testul painii uscate:

Luati o bucata de paine uscata si puneti-o in miere. Dupa aproximativ zece minute, daca mierea este veritabila, atunci painea trebuie sa fie inca solida. Daca bucata de paine se inmoaie dupa aceasta perioada de timp, atunci, cel mai probabil, vorbim despre miere contrafacuta, painea inmuindu-se din cauza continutului de apa.

7. Testul chibritului:

Atinge cu putina miere capatul cu fosfor al unui chibrit si apoi aprinde-l. Daca mierea este naturala, chibritul se va aprinde si flacara va arde mierea, lucru care nu se va intampla daca mierea este falsa; chibritul nu se va aprinde  din cauza umezelii.

8. Testul cuptorului cu microunde:

Pune 2 – 3 lingurite din produs intr-un bol rezistent la microunde si baga-l sa se infierbante. Mierea naturala se va carameliza foarte repede si nu va deveni spumoasa, pe cand mierea falsa va face bule si se va carameliza foarte greu.

9. Testul creionului chimic:

Acest test este putin mai neortodox si e putin probabil ca cineva sa il faca, dar e bine de stiut.

Testul creionului chimic consta in a pune miere intr-o lingura si a amesteca acea miere cu un creion chimic timp de 30-60 secunde. Mierea contrafacuta va incepe sa se coloreze, pe cand mierea naturala nu-si va modifica culoarea.
Explicatia fenomenului este simpla: excesul de apa din mierea contrafacuta va reactiona cu mina creionului chimic.

Sper ca aceste metode de indentificare a mierii contrafacute sa ajute pe toti cititorii sa manance mai sanatos si sa consume o miere veritabila si de calitate.

Dragi apicultori, falsificarea / inmultirea mierii este un lucru foarte josnic si imoral, care strica frumusetea si demnitatea apiculturii si a apicultorului. Este inselaciune si furt!
Oamenii vin la noi (apicultorii) convinsi ca vor primi un produs 100% natural si sanatos. Sa nu-i dezamagim!

Personal, de multe ori, chem clientii (care cumpara cantitati mai mari) sa asiste la extragere si le dau mierea direct din centrifuga. Astfel, ei vad si au convingerea ca primesc un produs de calitate si 100% natural, vad munca ce o implica activitatea in sine (si nu stramba din nas la pret) si, cel mai important, duc vorba mai departe, asfel avand parte de cea mai buna reclama pe plan local si de o clientela numeroasa.

Un renume bun iti poate aduce foarte multi clienti si un renume bun se cladeste doar pe cinste!

8 Comentarii

Posteaza un comentariu

Your email address will not be published.